Del på Facebook   Print siden

Paderup Gymnasium: Unge laver film om festkultur og drikkepres

Randers
Søndag 27. november 2022 kl. 16:00

Paderup Gymnasium: Unge laver film om festkultur og drikkepres
Foto: Kræftens Bekæmpelse Gymnasier Fuld af liv


59 % af unge bliver udsat for drikkepres, når de fester med venner og skolekammerater.

Men det vil stadigt flere faktisk gerne gøre op med, så der kommer en festkultur, hvor det er ok at sige nej tak til at drikke alkohol. Det viser en ny rapport om unges alkoholvaner.

I den landsdækkende filmkonkurrence 'Drik mindre – oplev mere' skal elever på 30 gymnasier lave film om alkohol og festkultur.

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden står bag konkurrencen, og 1.g'erne på Paderup Gymnasium er blandt deltagerne.

Mandag d. 28. november deltager 1.g'erne på Paderup Gymnasium i konkurrencen.

Fra morgenstunden vil der være oplæg om problemstillingen, og om hvordan man laver sin egen film med storyboard og det hele. Derefter går eleverne ud i grupper for at lave film. De er færdige omkring kl. 14.

Program
08.05 - 08.30: Samling i fællessal, oplæg ved lommefilm
08.30 - 09.30: Eleverne arbejder med idé/ storyboard/ skudliste
09.30 - 10.30: Eleverne optager film
10.30 - 11.15: Eleverne redigerer film
11.15 - 11.55: Frokost
11.55 - 12.10: Samling - opsummering i fællessal
12.10 - 13.00: Eleverne færdiggør redigering + uploader
13.00 - 13.30: Visning/lokale afstemninger i klasserne
13.30 - 14.00: Visning af finalister i fællessal+ sms-afstemning

Se mer om Unge laver film om festkultur og drikkepres

59 % af unge bliver udsat for drikkepres, når de fester med venner og skolekammerater. Men det vil stadigt flere faktisk gerne gøre op med, så der kommer en festkultur, hvor det er ok at sige nej tak til at drikke alkohol. Det viser en ny rapport om unges alkoholvaner. I den landsdækkende filmkonkurrence 'Drik mindre – oplev mere' skal elever på 30 gymnasier lave film om alkohol og festkultur. Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden står bag konkurrencen, og 1.g'erne på Paderup Gymnasium er blandt deltagerne.

For at inspirere unge til en festkultur, hvor der er plads til forskellighed og til at sige nej tak til alkohol, afholder Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden for 8. år i træk en filmkonkurrence, som 1. g'ere fra Paderup Gymnasium deltager i.

Her skal hele årgangen bruge én dag på at producere film, hvor de kommer med deres bud på, hvordan man skaber en festkultur, hvor høje promiller ikke er omdrejningspunktet. Eleverne skal prøve kræfter med at idéudvikle, skrive manuskript, tegne storyboard, filme og redigere en kort kampagnefilm på en mobil eller iPad. Eleverne bliver desuden klædt på med viden om unge og alkohol, som skal danne baggrund for filmenes handling. Eleverne uploader de færdige film til www.lommefilm.dk, hvor de også kan gå ind og se hinandens film. Workshoppen afsluttes med, at eleverne stemmer om, hvilken af de mange film, der skal repræsentere netop deres gymnasium i den videre konkurrence. Konkurrencens bedste film kåres i sidste ende af en jury. Vinderne af konkurrencen får 5.000 kr. til at skabe god energi til et arrangement på skolen, eksempelvis en DJ til festen eller et indslag til en cafeaften.

Unge vil skabe en mere rummelig fest
Drikkepres er en problemstilling, der fylder meget blandt de unge. Det fremgår af rapporten "Unges alkoholvaner i Danmark 2021". Seks ud af 10 af 15-25-årige har én eller flere gange oplevet, at deres venner har forsøgt at få dem til at drikke mere alkohol, end de havde lyst til. Næsten hver tredje har selv én eller flere gange forsøgt at få en ven til at drikke mere alkohol, selvom personen har sagt nej. Hver fjerde 15-25-årige drikker nogle gange eller ofte mere alkohol, end de har lyst til, fordi de føler, at det forventes. Men hele 88 % af de unge mener, at vi skal have en alkoholkultur, hvor alle accepterer et 'nej tak' til alkohol. I 2017 var det blot 64 %, der mente dette, mens det i 2019 var 81 %, så der er sket en markant udvikling i holdningen til dette spørgsmål.

»Vores undersøgelser viser, at et stort flertal af unge ønsker en ny og mere rummelig festkultur, hvor alkohol ikke er en forudsætning for at være med i fællesskabet. I filmkonkurrencen giver vi unge mulighed for at komme med deres kreative bud på, hvordan vi kommer derhen, « siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholkampagne 'Fuld af liv'.

Indsats med langsigtet effekt
Det er 8. år i træk, at filmkonkurrencen afholdes – og hvis man spørger eleverne, giver konkurrencen grobund for ny viden og øget refleksion over den danske alkoholkultur. Efter at have deltaget i konkurrencen i 2020 svarer 39 % af eleverne nemlig, at de ved mere om unge og alkohol, mens 70 % af eleverne tilkendegiver, at deltagelsen i konkurrencen har fået dem til at tænke mere over alkoholkulturen i Danmark. Derudover ytrer 7 % af de elever, der drikker alkohol, at de vil drikke mindre til kommende fester.

»Vi håber, at konkurrencen kan give inspiration til de unge og være med til at sætte fokus på, at fest og farver ikke nødvendigvis går hånd i hånd med alkohol. Måske bliver man endda sjovere og hyggeligere at være sammen med, hvis man skruer lidt ned for alkoholindtaget eller slet ikke drikker,« siger Søren Stokholm Thomsen, projektchef i TrygFonden.

Om 'Fuld af liv'-indsatsen
Alkoholkampagnen 'Fuld af liv' er et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Formålet er at få danske unge til at udsætte deres alkoholdebut og drikke mindre for at reducere risikoen for skader og sygdomme, herunder alkoholrelateret kræft senere i livet.© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Randers

Skoleelever bliver kloge på klamydia
Skoleelever bliver kloge på klamydia
Randers
Torsdagens strømpris
Torsdagens strømpris
Randers
Elev fra CSV Randers vinder halvmaraton
Elev fra CSV Randers vinder halvmaraton
Randers
Randers Kommune præsenterer ny og forbedret hjemmeside
Randers Kommune præsenterer ny og forbedret hjemmeside
Randers
DBU Fodboldskoler i Randers og omegn
DBU Fodboldskoler i Randers og omegn
Randers
80-året for henrettelse af 8 mand fra Hvidstengruppen markeres i Hvidsten og i Gassum
80-året for henrettelse af 8 mand fra Hvidstengruppen markeres i Hvidsten og i Gassum
Randers
Dyrlægens anbefalinger: Sådan forbereder du dig på sommerens hvalpeboom
Dyrlægens anbefalinger: Sådan forbereder du dig på sommerens hvalpeboom
Randers
Studenteruge på Jagtbar Randers: Seks dage med fest og gode tilbud
Studenteruge på Jagtbar Randers: Seks dage med fest og gode tilbud
Randers
Guide: Squash i haven - hvordan og hvornår du sår dem
Guide: Squash i haven - hvordan og hvornår du sår dem
Randers
Bliv lille lærling på Håndværksmuseet i din sommerferie
Bliv lille lærling på Håndværksmuseet i din sommerferie
Randers
Tilbudsaviser og magasiner m.m:
Regionale nyheder