Del på Facebook   Print siden

På vej mod bæredygtig hospitalsdrift

Forside
Tirsdag 21. maj 2019 kl. 13:00

På vej mod bæredygtig hospitalsdrift

Regionshospitalet Randers omstiller nu til bæredygtig drift. Læs mere her om hvordan de vil bære sig an.

Målet er at gavne miljø og sundhed, og med indsatsen sigter hospitalet efter at blive det første hospital i landet med svanemærkede afdelinger. Miljøarbejdet bidrager til Region Midtjyllands samlede ambition om mere bæredygtig drift på regionens hospitaler.

Afdelinger på hospitalet er i gang med at omstille til en grønnere drift ved bl.a. at skifte produkter ud med miljørigtige produkter og reducere brugen af plastik. Dermed er hospitalet med til at sikre Region Midtjyllands ambition om at drive sundhedsvæsnet så bæredygtigt som muligt.

- I regionsrådet er vi enige om at være ambitiøse i den grønne omstilling, og det gælder selvfølgelig også i forhold til driften af vores hospitaler. Her skal vi arbejde for at gøre driften smartere og mere bæredygtig, og det kræver, at vi lærer af hinanden på tværs af hospitaler og matrikler, siger Jørgen Nørby (V), der er formand for regionrådets udvalg for regional udvikling, hvor arbejdet med bæredygtighed og grøn omstilling er forankret.

Går forrest med miljøforbedring

Regionen arbejder lige nu på en ny strategi for bæredygtighed, som ventes færdig i løbet af 2019. I den forbindelse er et arbejde i gang med at samle gode erfaringer med bæredygtighed fra hospitalerne. Flere hospitaler arbejder med bæredygtige projekter, men Regionshospitalet Randers er det første hospital i regionen, der arbejder systematiseret med en omstilling til bæredygtig hospitalsdrift.

- Ambitionen er at drive hospitalet så bæredygtigt som muligt og opnå afdelinger, der har det certificerede miljømærke Svanemærket. I første omgang forbedrer vi miljøarbejdet i Serviceafdelingen for at opnå Svanemærket her. Lykkes det, vil vi gå videre med at svanemærke Patientkøkkenet og vores administrative kontorer, forklarer Jonas Dahl, hospitalsdirektør.

Serviceafdelingen går efter Svanemærket

- Svanemærket er et effektivt værktøj, der hjælper os med at prioritere de rigtige miljøspørgsmål. Vi gennemgår vores rengøringsmidler for at se, hvor stor en andel der er miljøcertificerede. Vi ser på vores vask af linned og klude, og så reducerer vi plastik, hvor vi kan. Vi har fx i 2018 brugt 920.000 plastikposer i Randers og Grenaa. Det er mange, og vi arbejder nu på at reducere i antallet. Det sker i samråd med det sundhedsfaglige personale, der bruger poserne i deres arbejde, siger Dorte Baarup, servicechef, der samtidig tilføjer:

- Vi er den første Serviceafdeling på et hospital i Norden, der arbejder med Svanemærket. Der er en stor begejstring og opbakning fra personalet i arbejdet. Det er jeg virkelig stolt over.

Medarbejdere tænker grønt

Miljøarbejdet i Serviceafdelingen medfører en naturlig kædereaktion til andre afdelinger på hospitalet, der også forbereder sig til bæredygtig drift. Medarbejdere arbejder allerede på at ændre vaner og afprøve bæredygtige arbejdsgange fx har personalet i nogle afdelinger fjernet engangsservice i personalerum, mens andre arbejder på at minimere affaldsmængden ved at se på forbruget.

- Vi ser på vores vaner, og ændrer løbende, hvor vi kan i forhold til at gavne miljøet og samtidig sikre høj kvalitet i patientbehandlingen. Vi forbedrer vores affaldssortering og vurderer, hvor det er muligt at genanvende materialer i stedet for at smide væk. Med omstillingen forventer vi også, at vi på sigt kan spare penge, hvilket vil bidrage betydeligt til en bæredygtig økonomi for hospitalet, siger Jonas Dahl.Kommentarer til artiklen:
Betyder det så,at nan ikke skal vente 7 timer på skadestuen for udredning,som det skete for mig eller 7,5 time for at få 2 plastre på,som det skete for mit barnebarn?Ja,jeg hører jo nok aldrig noget
Keld Hüttel, 21-05-2019 15:02:54

De sidste 2 måneder har jeg været indlagt 5 gange med infektioner i forbindelse med min cancer. Hver gang jeg har fået udleveret nogen form for medicin, så er det blevet udleveret i et plastikbæger som efterfølgende skal destrueres. for mit vedkommende har det drejet sig om ca 7 bægere om dagen. Her må der kunne udtænkes en mere fornuftig løsning.
Pia Nyholm, 21-05-2019 14:18:35

Det lyder vældig forkromet, men kunne den gode Jørn Nørby ikke lige fortælle hvad det er for nogle matrikler, han vil lære på tværs af?
Ole Rohde Andersen , 21-05-2019 13:50:11


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
Indtast
bogstaverne:
ÆØÅ
  - dette er for at undgå spam.

© Copyright 2020 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Forside

Mand flygtede fra færdselsuheld
Mand flygtede fra færdselsuheld
Forside
Godt nytår fra DMI
Godt nytår fra DMI
Forside
Rigtig godt nytår!
Rigtig godt nytår!
Forside
Fremtidens luftfart kræver store omvæltninger
Fremtidens luftfart kræver store omvæltninger
Forside
Ved at skifte til mere bæredygtigt brændstof som electrofuels, foretage
Brems for rådyret og kør katten over?
Brems for rådyret og kør katten over?
Forside
Vi har netop stillet uret til 'vintertid' og i ugerne herefter, er der øget risiko for påkørsler af dyr.
H.K.H. Kronprinsessen afslører årets Julemærke
H.K.H. Kronprinsessen afslører årets Julemærke
Forside
Salget bidrager til et helt unikt dansk hjælpearbejde.
Nyt videncenter skal styrke landdistriktsforskning
Nyt videncenter skal styrke landdistriktsforskning
Forside
Videncenter for Landdistrikter skal formidle viden, give bedre overblik over
Ny gratis svampeapp: Nu kan du artsbestemme svampe med din mobil
Ny gratis svampeapp: Nu kan du artsbestemme svampe med din mobil
Forside
Kan du kende de svampe, du finder på din vej? Statens Naturhistoriske Museum er en af hovedkræfterne bag Danmarks Svampeatlas, som nu giver
Vintertid: Så mange bilister har problemer i mørket
Vintertid: Så mange bilister har problemer i mørket
Forside
På søndag stiller vi igen uret en time tilbage, og med vintertiden bliver de lyse dage erstattet med mørke eftermiddage og tidlige aftener.
Oplev nutidig Færøsk naturfortolkning
Oplev nutidig Færøsk naturfortolkning
Forside
Kom og oplev nutidig Færøsk naturfortolkning i topklasse. Birgit Kirke præsenterer sine seneste fantastiske værker i Galleri Aadalen.


Regionale nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev