Kultur
Orgel plus orkester
Det sker i Værkets Koncertsal lørdag den 16. januar 2010 kl. 16.00. Foruden Händels orgelkoncerter dirigerer David Riddell Haydns symfoni nr. 8, der med tilnavnet Le soir er den sidste i en trilogi af symfonier, der følger døgnets gang fra morgen over middag til aften. Årets cd Ulrik Spang-Hanssen og Kammerorkestrets første indspilning af Händels […]
Det sker i Værkets Koncertsal lørdag den 16. januar 2010 kl. 16.00. Foruden Händels orgelkoncerter dirigerer David Riddell Haydns symfoni nr. 8, der med tilnavnet Le soir er den sidste i en trilogi af symfonier, der følger døgnets gang fra morgen over middag til aften.
Årets cd
Ulrik Spang-Hanssen og Kammerorkestrets første indspilning af Händels orgelkoncerter opus 7 i januar 2007 blev modtaget med åbne af arme af publikum, der kårede cden som årets udgivelse på forlaget Classico i 2008, og i anden uge af januar samme år var udgivelsen ugens cd på P2Musik. I Randers Amtsavis skrev anmelderen følgende om indspilningen:
Denne cd er ikke kun en succes for Ulrik Spang-Hanssen, men også for Randers Kammerorkester, som hele tiden spiller veloplagt, rytmisk pulserende og med stor melodisk følelse.
I forbindelse med udgivelse af cd’en beskrev Ulrik Spang-Hanssen stemningen under indspilningen med følgende ord:
Vi havde det mægtig skægt. Elisabeth Zeuthen Schneider kom heldigvis med som koncertmester og var sammen med os andre med til at fyre op under orkestret, der ikke lod sig det sige to gange, men var meget entusiastiske og med fremme. Vi har moret os strålende, det tror vi også Händel ville have gjort, hvis han havde været med, og det er vores ydmyge håb, at lytteren vil gøre det samme”.
Gøgen og nattergalen
Denne gang handler cd-indspilningen bl.a. om to af Händels orgelkoncerter nr. 13 og nr. 16 i F-dur der også spilles ved koncerten den 16. januar. I modsætning til Bachs magtfulde orgelværker, der skulle fylde et stort kirkerum, brugte Händel sine orgelkoncerter i pauserne, når han opførte sine store oratorier.
Koncerterne har derfor en lettere karakter og et meget imødekommende udtryk, der dog kræver en solist med et stort teknisk og virtuost overskud. Blandt Händels i alt 16 orgelkoncerter har nr. 13 tilnavnet Gøgen og nattergalen på grund af værkets elegante imitation af de to fuglearters sang.
Professor og jazzmusiker
Ulrik Spang-Hanssen er professor i orgelspil ved Det Jyske Musikkonservatorium og samtidig aktiv jazzmusiker. Han er uddannet hos tidligere domorganist ved Århus Domkirke, Anders Riber, og har desuden studeret i Paris og Amsterdam.
Siden debuten som solist i 1981 har Ulrik Spang-Hanssen spillet utallige koncerter i hele Europa og i USA både som solist og akkompagnatør, og han har indspillet mere end 35 cder i eget navn.
Fra Händel til Liszt
Blandt Spang-Hanssens mange cder er Buxtehudes, Hartmanns, Mendelssohns og Carl Nielsens samlede værker for orgel, og foruden den aktuelle indspilning af Händels orgelkoncerter planlægger Spang-Hanssen for øjeblikket en udgivelse af alle Liszts orgelværker.
Som jazzorganist er Ulrik Spang-Hanssen bl.a. aktiv i kvartetten Absolute Organ, West 58th Street stompers og Helle Hansens gospelkvartet, mens han som klassisk musiker bl.a. danner par med violinisten Kim Sjøgren, blokfløjtenisten Leif Ramsløv Svendsen og basunisten Niels-Ole Bo Johansen.
Orgelfestival
Koncerten Orgel plus orkester er den første i orgelfestivalen Orgel +, hvor seks koncerter i januar præsenterer instrumenternes dronning orglet – i selskab med orkester, kor, slagtøj, elektronik og trompet. Festivalen er arrangeret i et samarbejde mellem Randers Kammerorkester, Sct. Mortens Kirke, Sct. Peders Kirke, Enghøj Kirke og Fårup Kirke.
Hele festivalprogrammet kan ses på Kammerorkestrets hjemmeside – KLIK her.
Du kan tilmelde dig Byen.nu’s gratis nyhedsbrev her på siden til højre.