Opfordring fra Randers Roklub: Affald hører ikke til i Gudenåen

26. september 2023
Opfordring fra Randers Roklub: Affald hører ikke til i Gudenåen

Frivillige skaber en renere natur

Randers Roklub trodsede regnvejret for at samle affald i Gudenåens siv. I forbindelse med indsatsen Ren Natur, havde Roklubben fået til opgave at samle affald på en strækning mellem Randers og Langå, til gengæld får de penge til klubkassen

Selvom vejrudsigten forudsagde regnvejr, var roerne i Randers Roklub stålsatte på dagens opgave: Fjern affald på Gudenåen. De otte regntøjsklædte roere var klar fra morgenstunden, tre i kajak og fem i en robåd. Initiativtageren er bestyrelsesmedlem Vibeke Christensen, der ikke lader sig stoppe af dårligt vejr:

“For en roer er der ikke noget, der hedder dårligt vejr, kun forkert påklædning. Gudenåen er vores miljø, den vil vi gerne holde ren, så det er en vigtig opgave, vi skal på i dag,” siger hun.

Dagens tur på Gudenåen krævede lidt mere og andet udstyr, end roerne normalt har med om bord. Både affaldssække, snappere og handsker var pakket, og roerne selv havde iført sig gule veste med teksten ‘Ren Natur’ på ryggen.

Oprydning på Gudenåen er nemlig en opgave, klubben har fået af Ren Natur og projektet Ren Randers. I alt 15 foreninger i Randers Kommune har fået tildelt en rute, de skal fjerne henkastet affald på; til gengæld får foreningerne et beløb til klubkassen.

“Vi samler faktisk altid affald op, når vi roer. Ofte vender vi om for at få fat i flasker eller flamingo, der flyder. Det ser jo ikke særlig pænt ud,” siger Vibeke Christensen og fortsætter: “Især når der er fester på plænen, driver der meget affald i Gudenåen, men det er tankevækkende, at vi kan samle affald hver eneste dag. Der skal derfor lyde en opfordring fra os om at bruge skraldespandene, det går udover naturen og dyrelivet.”

For femte år i træk har foreninger i Randers Kommune brugt deres fritid på at samle affald i naturen sammen med Ren Natur.

“De frivillige, der tager Ren Natur-vestene på, er rollemodeller for resten af kommunen. Det sender et stærkt signal om, at vi ikke vil finde os i, at der ligger henkastet affald i vores skønne natur. Jeg håber, at deres indsats for naturen vil få flere til at tænke sig om, inden de smider eller efterlader affald,” siger Frank Nørgaard, formand for Miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune.

Fakta

“Ren Natur” er et affaldsindsamlingskoncept for foreninger og klubber i Danmark, der kan tjene op til 3.000 kr. til klubkassen ved at samle affald i naturen. Foreningerne samler affald i perioden fra maj til september. “Ren Natur” er sponsoreret af McDonald´s Danmark, SPAR, Danske Bank og WestWind. Læs mere på www.rennatur.org.