Vi bringer her Kim Brandt Thomsens rejsebrev fra Peru. I Sydamerika hedder han El Kibratho, som er en sammenskrivning af hans danske navn. Til daglig er han journalist i Randers Erhvervs- og Udviklingsråd. Hans bedre halvdel er peruaner.
Men nu til rejsebrevet:
“Lima-Huancayo jernbanen slynger sig fra godt 100 meter over havets overflade i Perus hovedstad Lima langs Rímac-floden op i Andesbjergene, hvor den på sit højeste når 4784 meter over havet – på nær 26 meter svarende til spidsen af Europas højeste bjerg Mont Blanc.
Verdens højestebeliggende togbro
Et par timers rejse fra Lima, i San Bartolomé, vendes hele toget, hvorefter det siksakker (sådan må man gerne stave det nu om dage, red.) sig op over verdens næsthøjeste bjergkæde, passerer over Infiernillo broen, der med sine 3300 meter er den højestbeliggende togbro i verden, fortsætter på tværs af golde sletter til Ticlio tunnelen, hvor man midt i dens buldermørke når de 4784 meter over havet. Ude af den kilometerlange tunnel ankommer man til Galera, der med 4781 m er verdens højest beliggende passagertogstation.
Seks klimazoner
Toget når sin endelige destination i Huancayo, 3261 meter over havets overflade efter 11-12 timer og 336 km, efter at have kørt over 58 broer, været gennem 69 tunneler, foretaget seks siksakopstigninger og gennemkørt seks klimazoner. Så her kan den tibetanske højslette på alle måder godt gå hjem at lægge sig. (Klik her for billedserier).
Teknisk vidunder
Lima-Huancayo-jernbanen blev bygget fra 1870 til 1908 baseret på erfaringer fra Himalaya. I sin tid var den et teknisk vidunder, som dengang var eneste farbare vej for den rige transport af kobber og zink samt landbrugsproduktionen fra de frugtbare dale i Perus Andesbjerge.
Fra 1992 til 1995 var al personbefordring på strækningen indstillet som følge af Den lysende stis terrorhandlinger.
Koka-te med i prisen
Som det sig hør og bør har toget to klasser at vælge imellem. Clásico, hvor man rejser som i 50ernes England eller 80ernes Rumænien, og så turistklassen med mahognipaneler, justerbare sæder, aircondition, varme og tilhørende gratis Pisco, som er Perus nationaldrik.
For begge klasser gælder det, at en sygeplejerske er til stede i tilfælde af, at passagererne skal få højdesyge. Koka-te er et must til afhjælpning af højdesygen, og slår det ikke til, må iltmasken frem.
Hvad kan man få for en 10er
Eneste afgang i januar er på fredag den 15. februar kl. 07.00, hvor toget sætter i gang fra togstationen bag Perus parlament. En enkeltbillet på Clásico koster små 200 kr., mens man må slippe godt 300 kr. på turistklasse. Vil man med retur til Lima med nattoget søndag aften, er prisen naturligt nok til det dobbelte.
Jeg har så godt som sluppet pengene fra Dankortet (mere Clásico er det heller ikke), da min kones søster Ana afbryder transaktionen for at fortælle, at hun kan skaffe mig de 350 km til Huancayo på under den halve tid og for kun 10 soles (20 kr.)
Lima-Huancayo Rally
Jeg ser for mig i ånden en tur strippet for alt, hvad man kan kalde klasse. En gammel overfyldt amerikansk skolebus med 47 passagerer, som har tænkt sig at gennemføre Lima-Huancayo-Rallyet i ny rekordtid.
Nok er risikoen for at blive indblandet i et trafikuheld ikke større i Peru end i Danmark. Men når det går galt, går det ofte rigtigt galt. Her er næppe flere køretøjer end i Danmark, og alligevel bliver næsten 10 gange så mange dræbt i trafikken. Så hellere tage toget. Det er vist kun faldet ned en enkelt gang”…
Deres usendte medarbejder
El Kibratho
Ferskenvej 150
1. etape, Canto Grande
San Juan de Lurigancho
Lima, Peru, America del Sur
Video Lima-Huancayo 1/2- KLIK her.
Video Lima-Huancayo 2/2 – KLIK her.
Du kan kommentere rejsebrevet herunder.
Du kan tilmelde dig Byen.nu’s gratis nyhedsbrev her på siden til højre.