Del på Facebook   Print siden

Øjensygdomme på AAU foretager første transplantation med patientens egne stamceller

Aarhus
Lørdag 14. november 2020 kl. 09:00

Øjensygdomme på AAU foretager første transplantation med patientens egne stamceller
Holdet bag operationen var (fv) overlæge Anders Ivarsen, operationssygeplejersker Vibeke Pedersen og Andrea Lund og optometrist Henrik Sejersen


.
Øjensygdomme på AAU har den 3. november 2020 foretaget den første transplantation med patientens egne dyrkede stamceller fra hornhindens overflade. Det er den første procedure af sin art foretaget i Skandinavien, og forventningen er en stærkt forbedret livskvalitet hos patienten.

Ætsnings- eller forbrændingsskader af hornhindens overflade er heldigvis sjældent forekommende, men til gengæld med meget alvorlige konsekvenser. Det kan føre til tab af de celler i hornhindens periferi, der sikrer en glat og transparent overflade, og patienterne har ofte svært nedsat syn og gener i form af smerter, ubehag eller udtalt lysfølsomhed. Tilstanden kaldes limbal stamcelleinsufficiens.

- Lidelsen kan ikke behandles med en almindelig hornhindetransplantation, og transplantation af stamceller fra en afdød donor har normalt ikke en god prognose. Gennem de senere år er der udviklet en procedure, hvor man kan foretage transplantation af patientens egne limbale stamceller dyrket fra en lille biopsi fra patientens andet øje, fortæller overlæge Anders Ivarsen fra Øjensygdomme på Aarhus Universitetshospital.

Egne stamceller bliver ikke afstødt

Ved transplantation af hornhinde-stamceller fra en afdød donor er der stor risiko for, at patienten afstøder det transplanterede, som immunsystemet opfatter som et fremmedlegeme. Prognosen er derfor ringe, selv om man hæmmer patientens eget immunforsvar – også kaldet immunsuppression. Når der er tale om behandling med patientens egne celler er der ikke behov for immunsuppression, og prognosen er forventeligt meget bedre.

Perspektiver for behandlingen

Behandlingen giver forhåbning om at patientens gener kan mindskes, og at synet delvist kan retableres. Der er med andre ord tale om væsentlig forbedret livskvalitet både i forhold til øjengener og synsevne.

Holdet bag operationen var overlæge Anders Ivarsen, operationssygeplejersker Andrea Lund og Vibeke Pedersen samt optometrist Henrik Sejersen. Behandlingen varetages ved team for hornhindesygdomme under ledelse af Professor og overlæge Jesper Hjortdal.

© Copyright 2022 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Aarhus

Tilbudsaviser og magasiner m.m:


Regionale nyheder