Erhverv
Nyt udvalg skal styrke dansk mad- og gastroturisme – regering sætter gang i satsning på lokale råvarer og besøgsturisme
Et nyt rådgivende udvalg er sat i værk, som skal styrke og fremtidssikre dansk mad- og gastroturisme. Udvalget mødtes for første gang mandag 24. november 2025 og har til opgave at udvikle konkrete anbefalinger til, hvordan Danmark kan tiltrække flere mad- og gastroturister gennem hele landet.
Et nyt rådgivende udvalg er sat i værk, som skal styrke og fremtidssikre dansk mad- og gastroturisme. Udvalget mødtes for første gang mandag 24. november 2025 og har til opgave at udvikle konkrete anbefalinger til, hvordan Danmark kan tiltrække flere mad- og gastroturister gennem hele landet.
Flere turister med appetit på madoplevelser
I pressemeddelelsen fra By‑, Land og Kirkeministeriet fremhæves det, at dansk gastronomi år efter år spiller en betydelig rolle i turismen – både nationalt og internationalt.
Ministeren for byer og landdistrikter, Morten Dahlin, siger:
Danmark har verdensklassegastronomi, stærke lokale producenter og en unik kultur for madoplevelser, vi kan være meget stolte af. Det skal vi i endnu højere grad omsætte til vækst og udvikling på tværs af hele landet og i løbet af hele året. Det rådgivende udvalg skal pege os i retning af, hvordan vi kan få endnu flere mad- og gastroturister til at rejse til Danmark. Jeg ser frem til at læse deres anbefalinger.
En oplysning fra ministeriet viser, at næsten fire ud af ti udenlandske ferieturister i 2023 blev kategoriseret som mad- og gastroturister, og at denne gruppe har et højt døgnforbrug samt stor interesse for lokale og bæredygtige madoplevelser.
Læs også:
Lokale fødevaremiljøer i fokus
Udvalget får til opgave at undersøge – og komme med anbefalinger til – blandt andet hvordan turismen kan bidrage til udvikling i hele landet, hvordan samarbejdet mellem gastronomiske aktører og turismeorganisationer kan styrkes, og hvordan mad- og gastroturisme kan kobles til den nationale strategi “Veje til bæredygtig turismevækst”.
Til opfølgning på udvalgets arbejde har regeringen afsat 40,5 millioner kroner fra turismereserven på finansloven for 2025. Puljen på 40,5 mill. kr. er en del af en større ramme på 200 mill. kr., som over fire år skal gå til nye turismeinitiativer.
Hvad betyder det for lokalområdet?
For lokalområdet — herunder landdistrikterne og mindre byer — betyder udvalgets arbejde et potentiale for øget synlighed og flere besøgende med interesse for gastronomi og lokale råvarer. Lokale producenter, restauranter og turistaktører kan få større mulighed for at samarbejde om oplevelsestilbud og events, der trækker gæster til også udenfor de store byer.
Hvis de lokale aktører melder sig ind i udviklingen — fx ved at fremhæve områdets råvarer, madtraditioner eller særlige gastronomiske tilbud — kan det give vækst og profilering. Samtidig er der en bæredygtig vinkel: Turister med appetit på madoplevelser søger ofte lokale, autentiske og bæredygtige tilbud, hvilket kan passe godt til vores områdes profil.
Vejen frem mod foråret 2026
Udvalget arbejder frem mod foråret 2026, hvor deres anbefalinger forventes at foreligge. De lokale aktører kan med fordel allerede nu begynde at overveje, hvordan de kan indgå i eller drage fordel af den kommende satsning. Der kan f.eks. være lokale initiativer, som kan søge støtte eller samarbejde med turistorganisationer for at koble gastronomi og besøgsoplevelser – og dermed blive en del af den nationale fortælling om dansk mad- og gastroturisme.
Fakta – kort oversigt
- Udvalget er rådgivende og skal styrke dansk mad- og gastroturisme.
- Første møde fandt sted 24. november 2025.
- Der er afsat 40,5 mill. kr. fra turismereserven på finansloven for 2025, som del af en ramme på 200 mill. kr. over fire år.
- Udvalget skal bl.a. afdække samarbejdet mellem gastronomiske aktører og turismeorganisationer samt bidrage til vækst i hele landet.
- Ministeren Morten Dahlin siger: “Danmark har verdensklassegastronomi, … Det rådgivende udvalg skal pege os i retning af, hvordan vi kan få endnu flere mad- og gastroturister til at rejse til Danmark. Jeg ser frem til at læse deres anbefalinger.”
Lokalt er der nu mulighed for at træde ind i en større national ramme – og få del i både opmærksomhed og besøgende. Vi følger udviklingen og vender tilbage, når udvalgets anbefalinger foreligger.
Læs også: