Del på Facebook   Print siden

Nyt tiltag skal hjælpe unge til at begå sig på nettet

Forside
Fredag 25. oktober 2019 kl. 17:00

Nyt tiltag skal hjælpe unge til at begå sig på nettet
Se videoen længere nede i artiklen


Danske børn og unge udsættes i stigende grad for it-relateret kriminalitet som grooming, misbrug af passwords og uønsket deling af billeder.

Det viser stigninger i antallet af anmeldelser de senere år og større sager som Umbrella-sagen. TrygFonden og politiet lancerer nu indsatsen ’Den Sikre Side’, hvor skoleelever landet over får mulighed for at blive undervist af politifolk og SSP-konsulenter i sikker, digital adfærd.

Børn får i en stadigt tidligere alder deres egen telefon, tablet eller computer. Det er et naturligt led i den digitale udvikling, men det rummer også en skyggeside. Børn og unge er nemlig langt fra altid klar over, hvordan de passer på sig selv og hinanden, når de færdes online.

Politiet har i løbet af få år oplevet en markant stigning i antallet af sager om it-relateret kriminalitet, herunder digitale blufærdighedskrænkelser og misbrug af personlige oplysninger. I perioden 2013-2018 er antallet af digitale sexkrænkelser, fx grooming, steget med 490 pct.
Lettere adgang til børn og unge

Sociale medier, chatfora og online spil giver lettere adgang til børn og unge, og gerningspersoner udnytter i stigende grad disse muligheder. Politiet ser bl.a., at gerningspersoner opbygger en form for tillidsforhold til børn – det der kaldes grooming - for i værste fald at udsætte barnet for overgreb. Netop grooming udgør i politiets sagsdatabase, POLSAS, omkring en fjerdedel af de it-relaterede blufærdighedskrænkelser i perioden 2013 til medio 2018, og mange af ofrene er ikke særligt gamle:

De fleste sager om grooming omhandler børn i alderen 11 til 13 år, men vi ser også ofre blandt børn helt ned i 8-års alderen. Personer, der ønsker at udnytte et barn seksuelt, har med de digitale medier fået nye, udvidede muligheder for at kontakte børn online og derved få direkte adgang til dem, mens de kan sløre deres egen identitet. De kriminelle kan altså – populært sagt – rykke direkte ind i børneværelserne. Det er et alvorligt problem, som vi bliver nødt til at reagere overfor", siger Niels Denny Sørensen, operativ leder i Nationalt Cyber Crime Center (NC3) i Rigspolitiet.

Foruden digitale blufærdighedskrænkelser oplever børn og unge i stigende grad problemer med uberettiget deling af passwords og nøgenbilleder. Flere undersøgelser viser, at unge oplever at få delt private billeder og videoer mod deres vilje. Det er voldsomt krænkende for den, det går ud over, og kan få store psykiske konsekvenser for den enkelte.Det skal være nemmere at tale med børn om digital kriminalitet
De unges medieforbrug adskiller sig markant fra deres forældres og underviseres, og den digitale kløft kan gøre det svært at tale med børnene om deres adfærd på nettet.

En af bevæggrundene for udviklingen af Den Sikre Side, som er et samarbejde mellem Trygfonden og politiet, har netop været at skabe et rum for dialog mellem børn og voksne.

Den Sikre Side indeholder derfor en række samtale- og undervisningsværktøjer, der tager udgangspunkt i at formidle nettets skyggesider i øjenhøjde med de unge.

"På nogle punkter er den digitale verden ikke så forskellig fra den analoge. Den rummer et væld af muligheder, men også risici. Derfor er det vigtigt, at vi klæder vores børn og unge godt på til at færdes trygt og sikkert i den. Det handler bl.a. om at beskytte sit password, at være kritisk og tage hensyn, når man deler billeder og andre materialer og generelt at tage sine forholdsregler, når man chatter med andre og bliver kontaktet af folk, man ikke kender i forvejen. Med denne indsats styrker vi politiets forebyggende indsats på området i samarbejde med skoler og børnenes forældre", siger Christoffer Elbrønd, projektchef i TrygFonden.

"Det handler først og fremmest om at hjælpe børn og unge, så de ikke selv bliver ofre for overgreb og kriminelle handlinger, men også så de hverken tilsigtet eller uforvarende krænker andre", siger Niels Denny Sørensen og fortsætter:

Den Sikre Side er et værktøj, som skal gøre det nemmere at tale med børn og unge om sikker, digital adfærd. Vi håber, at både de unge, deres forældre og ikke mindst skolerne vil tage godt imod vores initiativ, og at de vil benytte sig af muligheden for at få besøg og høre mere om, hvad de selv kan gøre for at undgå at blive ofre for digital kriminalitet. Vi har i hvert fald nu udviklet et produkt med råd og vejledning, som kan hjælpe børn og unge til at navigere mere sikkert og trygt online."Læs mere om samarbejdet på www.sikreside.dk, hvor bl.a. forældre kan blive klogere på digital kriminalitet og få tips til, hvordan de får en god dialog med deres børn om deres digitale liv.

© Copyright 2020 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Forside

Lager/Produktionslokaler udlejes
Lager/Produktionslokaler udlejes
Forside
Mand flygtede fra færdselsuheld
Mand flygtede fra færdselsuheld
Forside
Godt nytår fra DMI
Godt nytår fra DMI
Forside
Rigtig godt nytår!
Rigtig godt nytår!
Forside
Fremtidens luftfart kræver store omvæltninger
Fremtidens luftfart kræver store omvæltninger
Forside
Ved at skifte til mere bæredygtigt brændstof som electrofuels, foretage
Brems for rådyret og kør katten over?
Brems for rådyret og kør katten over?
Forside
Vi har netop stillet uret til 'vintertid' og i ugerne herefter, er der øget risiko for påkørsler af dyr.
H.K.H. Kronprinsessen afslører årets Julemærke
H.K.H. Kronprinsessen afslører årets Julemærke
Forside
Salget bidrager til et helt unikt dansk hjælpearbejde.
Nyt videncenter skal styrke landdistriktsforskning
Nyt videncenter skal styrke landdistriktsforskning
Forside
Videncenter for Landdistrikter skal formidle viden, give bedre overblik over
Ny gratis svampeapp: Nu kan du artsbestemme svampe med din mobil
Ny gratis svampeapp: Nu kan du artsbestemme svampe med din mobil
Forside
Kan du kende de svampe, du finder på din vej? Statens Naturhistoriske Museum er en af hovedkræfterne bag Danmarks Svampeatlas, som nu giver
Vintertid: Så mange bilister har problemer i mørket
Vintertid: Så mange bilister har problemer i mørket
Forside
På søndag stiller vi igen uret en time tilbage, og med vintertiden bliver de lyse dage erstattet med mørke eftermiddage og tidlige aftener.


Regionale nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev