Nyt nationalt forskningsprojekt: Kan livsstilsændringer fjerne type 2-diabetes?

1. oktober 2024

Aarhus Universitetshospital går i front med et nyt, banebrydende projekt. Målet er at finde ud af, om type 2-diabetes kan forsvinde alene ved hjælp af vægttab og skræddersyede kost- og motionsplaner. Støttet af Novo Nordisk Fonden med over 100 mio. kr., er projektet det største af sin slags i Danmark.

Med forskere fra hele Danmark, herunder forskere fra Aarhus, undersøger det nye projekt, On LiMiT, hvilke specifikke livsstilsændringer der skal til for at kunne leve uden medicin, ja måske endda uden type 2-diabetes. Projektet vil rekruttere 1.500 patienter med nydiagnosticeret type 2-diabetes og overvægt. Hver deltager vil modtage personligt tilpassede måltidskasser og træningsprogrammer. Dette individualiserede fokus er centralt, da behovene kan variere meget fra person til person.

Projektets resultater kan få stor betydning for patienter fra Randers-området. Med en væsentlig stigning i type 2-diabetes i Danmark, kan Randers-borgere, der er en del af målgruppen, få direkte gavn af den nye forskning. Hvis projektet viser, at man kan holde diabetes i skak med personligt tilpassede kost- og motionsplaner, vil det kunne reducere behovet for medicin og lette presset på sundhedssystemet lokalt. Tilgangen kan potentielt inkluderes i lokale sundhedstilbud, hvilket kan forbedre livskvaliteten for mange borgere i Randers.

Fremtiden for diabetesbehandling i Randers

Potentialet i On LiMiT-projektet rækker langt ud over Aarhus og nationale grænser. Randers og omegn kan på sigt se nye behandlingsmuligheder baseret på de opnåede forskningsresultater. Dette kan være tiltag som lokale tilbud om specialiserede måltidskasser og skræddersyede træningsprogrammer, der er specifikt udviklet til at hjælpe diabetespatienter i området.

Projektet tegner et håbefuldt scenarie for både de ramte og sundhedssystemet og kan ændre måden, vi ser på forebyggelse og behandling af type 2-diabetes. Med den rette støtte og implementering kan vi måske i fremtiden se færre diagnoser af denne kroniske sygdom i Randers og skabe en bedre livskvalitet for mange borgere.

LÆS OGSÅ: Regionsrådet i Region Midtjylland afsætter flere penge til diabetes-sensorer