…og de udfordringer, vi står over for, da der i midten af januar var temadage på skolen som led i Det internationale Område på handelsgymnasiets 3. år.
Af Kina-ekspert Mads Holm Iversen fik eleverne ny viden om Kina som kapitalistisk supermagt, mens iværksætter Lars Bendix fra Randers fortalte om Millennium-målene. Disse mål, der blev vedtaget i New York i år 2000, siger bl.a., at antallet af mennesker, der lever for under 1 dollar om dagen, skal halveres inden år 2015. Andre aspekter ved globaliseringen såsom klima-, miljø- og udviklingsproblemer var emner for foredrag ved journalist/forfatter/udviklingskonsulent Knud Vilby og lektor Kennet Fischer Föh.
Viden om aktuelle emner
I temadagene fik vi en masse viden om aktuelle emner og fik sat tingene ind i et nyt perspektiv. Det var især spændende med de eksterne foredragsholdere, siger eleverne Emilie Holme Iversen og Cecilie Fruelund fra 3. h.
Emilie og Cecilie var meget begejstrede for Kina-foredraget, bl.a. fordi det gav et godt indblik i Kinas eksplosive vækst, og fordi det viste sider af landet, som man normalt ikke ser.
De synes også, det var godt, at foredragsholderen helt aktuelt beskæftigede sig med Kinas rolle på klimatopmødet i København i december 2009.
Efterspurgt foredragsholder
Mads Holm Iversen, der holdt temadagenes Kina-foredrag, har boet i Kina. Han har stor viden om Kina og er en efterspurgt foredragsholder bl.a. på danske uddannelsesinstitutioner.
Jeg brænder for emnet og synes, det er spændende at formidle. Kina ryster verden og sætter hele tiden verdensrekorder. Fx har Kina bygget verdens største dæmning på Yangtzefloden, siger Mads Holm Iversen.
Det er vigtigt, at unge mennesker får øjnene op for Kina som politisk supermagt men også som rejsemål. Jeg vil gerne rykke ved de unges forestillinger om Kina.
Det lykkedes ham i hvert fald i Randers at fange de unges interesse og fastholde den under hele det halvanden times lange foredrag. Det gjorde han ved hjælp af en imponerende power-point-præsentation med billeder, film og lyd.
Jeg bemærkede, at eleverne flittigt tog notater og også grinede af mine dårlige vittigheder, siger Mads Holm Iversen. Ved siden af sit arbejde som foredragsholder er Mads Holm Iversen ansat i Dansk Industri, hvor han netop er blevet regional sekretær i den nye DI Silkeborg-forening.
Formålet med temadagene
Formålet med temadagene var at give eleverne en række spændende input fra det kulturelt globale samfund, siger uddannelseschef Ann Taul Andersen, men – fortsætter hun vi ville også give eleverne en forsmag på, hvad de kommer ud for, når de efter gymnasiet skal læse videre. Vi behandlede dem som studerende, og de skulle også opføre sig som studerende. Fx tage noter under foredragene og læse supplerende materiale. Vi forventer, at de kan arbejde selvstændigt og sætte det, de hører og læser, ind i et større perspektiv.
Du kan tilmelde dig Byen.nu’s gratis nyhedsbrev her på siden til højre.