Forbruger

Ny madkonkurrence vil samle generationer om kartoflen

En ny madlavningskonkurrence, “Sammen om kartoflen”, inviterer både børn og voksne til at genopdage kartoflen gennem kreativ madlavning på tværs af generationer.

Dinny Eriksen
Af Dinny Eriksen 27. august 2025

Initiativet er skabt af Danske Kartofler og Culinary Institute by Vejle Erhverv og afholdes i efteråret som en del af byens kartoffelfest i Vejle.

– Tag din far med, tag din bedstemor med, tag din bror eller søster eller din gode ven med.

Ambitionen: Mere kartoffel på hverdagsbordet

Arrangørerne vil gøre det nemt og inspirerende at vælge kartofler i hverdagen og samtidig bygge bro mellem generationer gennem fælles madglæde. Ifølge Danske Kartofler er kartoflen både alsidig og klimavenlig – og fortjener en større plads i daglig madlavning.

– Take-away og hurtigløsninger har længe sat de utallige skønne kartoffelretter i hård konkurrence, når danskerne skal vælge aftensmad. Det synes vi, er rigtig ærgerligt, for kartoflen behøver slet ikke være tidskrævende. Den kan derimod tilberedes på utallige måder, er kalorielet, indeholder masser af næringsstoffer, og så er den klimavenlig. Derfor vil vi gerne inspirere danskerne til oftere at vælge kartofler, forklarer Carl Heiselberg, formand for Danske Kartofler.

Genfind og gentænk de klassiske retter

Konkurrencen lægger op til, at viden og opskrifter kan deles mellem børn, forældre og bedsteforældre. Målet er både at videregive de klassiske kartoffelretter og at udfordre dem med nye ideer.

– Vores ambition er at samle familier på tværs af generationer, venner, søskende og andre, der har lyst til at være med, om at genfinde og gentænkt de traditionelle kartoffelretter, fortæller Ida Haarby Drevald, der sammen med headchef Per Mandrup er Culinary Institutes drivkræfter i projektet.

Sådan deltager du

Tilmeldingen begynder hjemme i køkkenet. Deltagerne stiller op i hold af to og udvikler en kartoffelret, som præsenteres med billede og kort beskrivelse ved indsendelse. Retterne må gerne være velkendte klassikere med et tvist – eller helt egenudviklede.

– Retterne skal ikke være professionelle, men derimod være almindelig mad på et niveau, hvor alle kan være med. Det kan enten være nogle af de velkendte kartoffelretter med et tvist, eller noget der er helt egenudviklet, forklarer Ida Haarby Drevald.

Finale på Rådhustorvet

Efter en indledende udvælgelse inviteres udvalgte hold til finalen, hvor retterne tilberedes på stedet og bedømmes af et dommerpanel ud fra smag, nytænkning og udseende. Finalen finder sted tirsdag den 14. oktober kl. 11.00–12.00 på Rådhustorvet i Vejle som en del af byens kartoffelfest.

Præmie og frist

Vinderholdet modtager et gourmet-gavekort til en af Vejles toprestauranter og bliver inviteret på en særlig “kartoffelrejse” med smagsoplevelser i verdensklasse. Tilmelding sker ved at sende billede og beskrivelse af kartoffelretten til ida@culinaryinstitute.dk senest 1. oktober 2025.