Hus og have

Nu begynder kampen mod Kæmpebjørnekloen i Randers Kommune

Kæmpebjørnekloen skal bekæmpes, før den spreder sig

Nu begynder kampen mod Kæmpebjørnekloen i Randers Kommune
Kæmpebjørneklo med sine store, hvide blomsterskærme. Foto: Tønder Kommune
Af Dinny Eriksen 15. april 2025

Med forårets komme pibler både forårsblomster og grønne spirer frem – men desværre gælder det også den invasive og farlige plante kæmpebjørneklo. I Randers Kommune begynder indsatsen for alvor i disse uger, og både borgere og kommune har et fælles ansvar for at bekæmpe planten.

Kæmpebjørneklo er ikke blot en trussel mod den lokale natur, men kan også være sundhedsskadelig for mennesker. Plantesaften kan give alvorlige forbrændinger på huden, hvis man udsættes for sollys efter kontakt.

“Kæmpebjørneklo hører ikke hjemme i den danske natur. Den vokser voldsomt, spreder sig hurtigt og skubber andre planter væk. Samtidig er den kendt for sin farlige plantesaft, som i sollys kan give alvorlige forbrændinger på huden,” fortæller Michael Schillig, miljømedarbejder i Tønder Kommune, som har mange års erfaring med bekæmpelsen.

Randers Kommune: Alle skal tage del i bekæmpelsen

I Randers Kommune har man, ligesom i mange andre kommuner, en indsatsplan for bekæmpelsen af kæmpebjørneklo. Den gælder både offentlige og private arealer.

Alle grundejere har pligt til at fjerne planten på deres egen jord. Kommunen tager sig af bekæmpelsen på offentlige arealer – og nu er det højsæson for at komme i gang.

“Mange glemmer desværre, at planten skal bekæmpes hvert eneste år. Man skal være vedholdende – i op til 10 år – og når man det ikke inden frøsætning, så starter tiden forfra,” understreger Michael Schillig.

Kommunen opfordrer borgerne til at melde fund af kæmpebjørneklo på offentlige arealer via appen “Giv et praj” eller via kommunens hjemmeside.

Boligmarkedet buldrer frem: Første kvartal i 2025 viser næsthøjeste salgstal nogensinde

Læs også: Boligmarkedet buldrer frem: Første kvartal i 2025 viser næsthøjeste salgstal nogensinde

Sådan genkender du kæmpebjørneklo

Kæmpebjørneklo kan blive op til 4 meter høj. Den har store, savtakkede blade og en hul, kraftig stængel med rødlige pletter og stive hvide hår. Blomsterskærmen er imponerende stor – op til 50 cm i diameter.

Planten forveksles af og til med almindelig bjørneklo eller kvan, som dog er mindre og ikke invasive. Kæmpebjørnekloen vokser især i fugtige områder som enge, moser, langs vandløb og veje – men den kan også dukke op i haver, parker og på lossepladser.

Langvarig og målrettet indsats er nødvendig

Bekæmpelsen skal ske konsekvent og over flere år. Frøene kan overleve i op til syv år i jorden, og det kræver derfor tålmodighed og samarbejde – også på tværs af skel mellem naboer.

Frøstande skal brændes for at forhindre spredning, og det er vigtigt at bruge korrekt beskyttelse under arbejdet: Dækkende tøj, lange gummihandsker, briller eller visir samt langskaftede redskaber.

Der må ikke bruges buskrydder med snøre, da det kan sprede plantesaften. Hvis der anvendes sprøjtemidler, stiller det særlige krav til sikkerhed og arbejdsmiljø.

Har du brug for hjælp eller vejledning?

Miljøstyrelsens hjemmeside indeholder detaljerede vejledninger til bekæmpelse af kæmpebjørneklo. Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal gribe opgaven an – eller har observeret planten på kommunale arealer – opfordres du til at kontakte Randers Kommune.

Fakta om kæmpebjørneklo

  • Den eneste invasive planteart i Danmark, som er omfattet af lovgivning om bekæmpelse.
  • Kommuner kan pålægge grundejere at bekæmpe planten.
  • Frøene spredes med vinden, via jord eller med vandløb.
  • Plantesaften kan give forbrændinger ved kontakt med sollys.
  • Bekæmpelse skal ske hvert år og helst inden planten sætter frø.

Se indsatsplanen for Randers Kommune

Randers Kommune opfordrer alle borgere til at tage ansvar for naturen og bekæmpe kæmpebjørneklo på egne arealer. På kommunens hjemmeside kan man finde indsatsplanen, praktiske råd og information om, hvordan man indrapporterer fund.

Jo tidligere planten bekæmpes i vækstsæsonen, jo større er chancen for at udrydde den helt – til glæde for både mennesker og natur.

Boligjagt i påsken: Tre faldgruber du bør undgå som køber

Læs også: Boligjagt i påsken: Tre faldgruber du bør undgå som køber

Flere danskere søger renoveringsråd online – Finder hjælp på Youtube

Læs også: Flere danskere søger renoveringsråd online – Finder hjælp på Youtube

Tilmeld dig vores nyhedsbrev