Erhverv
Nordic Waste: Politiet stopper efterforskning og Randers Kommune står tilbage i kampen om ansvar og millioner
Randers Kommune har fået afvist politianmeldelsen mod DSH Recycling A/S, som ejer grunden, hvor Nordic Waste opererede. Kommunen overvejer nu at klage over politiets beslutning, mens et stort økonomisk og juridisk efterspil venter.
Et alvorligt nederlag for Randers Kommune
Randers Kommune har lidt et markant nederlag i den langvarige konflikt omkring miljøskandalen på Nordic Waste-grunden i Ølst. I november 2024 politianmeldte kommunen DSH Recycling A/S for flere lovovertrædelser i forbindelse med de store miljøproblemer forårsaget af firmaets drift. Men Østjyllands Politi har nu besluttet ikke at efterforske sagen nærmere. Politiet mener, at en efterforskning ikke vil føre til en dom, da DSH Recycling er under konkursbehandling.
Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt bekræftede i en skriftlig kommentar til TV2 Østjylland, at kommunen overvejer at klage over afgørelsen, og at fristen for en sådan klage er 24. marts.
Kæmpende for ansvar
Randers Kommune har i længere tid kæmpet for at få DSH Recycling og de ansvarlige personer til at stå til regnskab for den alvorlige miljøkrise, der opstod på Nordic Waste-grunden. Et massivt jordskred, der kunne have begravet nabobyen Ølst, har ført kommunen ind i en langvarig juridisk kamp for at få dækket oprydningsomkostningerne og få nogen stillet ansvarligt. Men nu kan konkursen af DSH Recycling begrænse kommunens muligheder for at få økonomisk erstatning og retsforfølge de involverede parter.
På baggrund af de alvorlige lovovertrædelser, der blev begået, anmeldte kommunen DSH Recycling for brud på både miljøbeskyttelsesloven, naturbeskyttelsesloven og vandløbsloven. På trods af politiets afvisning af sagen står kommunen nu i en vanskelig situation, hvor mulighederne for videre retsforfølgning er stærkt begrænsede.
Politiets beslutning betyder økonomisk usikkerhed
Østjyllands Politis beslutning om ikke at indlede en efterforskning betyder, at Randers Kommune nu står overfor en usikker fremtid, hvad angår både ansvar og økonomi. Hvis DSH Recycling ikke kan retsforfølges, frygter kommunen, at det ender med, at de selv skal bære omkostningerne for oprydningen af den forurenede grund.
Konkursen af DSH Recycling har allerede forværret situationen, og den juridiske strid om ansvar fortsætter.
Juridisk kamp om 120 millioner kroner
I marts 2024 opstod en juridisk strid mellem Randers Kommune og DSH Recycling, da kommunen krævede et beløb på 120 millioner kroner for at dække oprydningsomkostningerne. Senere, i oktober 2024, blev DSH Recycling pålagt at betale for miljøskaderne på Nordic Waste-grunden, men virksomheden nægtede at betale og stævnede Randers Kommune for at få afgørelsen omgjort. Få dage senere gik DSH Recycling konkurs, og det blev startskuddet for den nuværende juridiske flaskehals.
I december 2024 blev krav indgivet mod den øverste ledelse af både DSH Recycling og Nordic Waste, med et krav på 500 millioner kroner. De involverede personer i denne sag omfatter blandt andre Lene Lange, David York, Søren Jan Gran Hansen, Henrik Klausen, Kim Lange og Christian Ørnholm Nielsen, som alle havde ledende positioner i både DSH Recycling og Nordic Waste. På trods af konkursen fortsætter kravene mod disse personer.
Regionen følger også op på sagen
Region Midtjylland har også politianmeldt DSH Recycling for deres rolle i miljøforureningen, men har indtil videre ikke modtaget svar fra Østjyllands Politi om status på sagen. Morten Steen, geolog hos regionen, har udtrykt bekymring over, at politiets efterforskning ikke ser ud til at være i gang, og det er endnu uklart, om regionens anmeldelse bliver behandlet.
Økonomisk efterspil og fremtidige konsekvenser
Selvom Randers Kommune er blevet afvist af politiet, er den økonomiske og juridiske strid langt fra overstået. Kommunen overvejer at klage over politiets beslutning, men hvad der sker i fremtiden er stadig uklart. Hvis konkursboet efter Nordic Waste og DSH Recycling ender med at blive den eneste, der skal stå for oprydningen, kan det betyde en økonomisk byrde for både kommunen og borgerne i Ølst.
Kilde: TV2 Østjylland