Paderup

Naturfagsmaraton i Paderup: Eleverne stopper tøjspild og bygger satellitter

700 elever fra Randers Kommune deltager i Naturfagsmaraton, hvor de viser deres løsninger på aktuelle udfordringer som tøjspild og satellitbygning.

Naturfagsmaraton i Paderup: Eleverne stopper tøjspild og bygger satellitter
Elever arbejder for at stoppe tøjspild til Naturfagsmaraton 2025 (foto: Naturvidenskabernes Hus / Via Ritzau)
Af Rikke Lund 19. marts 2025

Naturfagsmaraton: Elever løser bæredygtige udfordringer i Randers Kommune

Den 20. og 21. marts samles 700 elever fra 5. og 6. klasser i Randers Kommune for at deltage i det årlige Naturfagsmaraton på Paderup Gymnasium. Arrangeret af Naturvidenskabernes Hus, giver konkurrencen eleverne mulighed for at vise deres løsninger på opgaver, de har arbejdet med på forhånd. I år har de blandt andet bygget modeller af satellitter og udviklet kampagner for at stoppe tøjspild.

Kaos og kø – Butiksåben lørdag og dårligt vejr sender tusindvis mod Paderup

Læs også: Kaos og kø – Butiksåben lørdag og dårligt vejr sender tusindvis mod Paderup

Bæredygtighed og teknologi i fokus

Naturfagsmaraton har som mål at fremme elevernes interesse for naturfag og teknologi og samtidig give dem en bedre forståelse af aktuelle globale udfordringer som bæredygtighed og grøn omstilling. Ifølge Maiken Lykke Lolck, direktør i Naturvidenskabernes Hus, er formålet med konkurrencen at øge elevernes faglige motivation og give dem konkrete værktøjer til at forstå, hvordan de selv kan bidrage til løsninger på fremtidens problemer.

”Med Naturfagsmaraton vil vi øge elevernes faglige motivation og interesse for naturfag og teknologi. De bliver klogere på aktuelle udfordringer og oplever, at de kan gøre noget ved dem,” siger Maiken Lykke Lolck.

Aktuelle opgaver og samarbejde med virksomheder

Årets opgaver er udviklet med henblik på at stimulere elevernes opfindsomhed og teknologiske færdigheder. En af opgaverne, Stop Tøjspild, opfordrer eleverne til at undersøge deres tøjforbrug og -produktion samt de miljømæssige konsekvenser heraf. En anden opgave, Frø På Farten, udforsker hvordan planter formerer sig, og hvilke faktorer der er vigtige for deres vækst.

Derudover får eleverne mulighed for at arbejde med opgaver baseret på virkelige virksomhedscases. Blandt disse er opgaven at bygge en satellit, som er udviklet i samarbejde med satellitfirmaet GomSpace, og opgaven med TotalEnergies, hvor eleverne skal bygge en bil, der kan lagre energi ved hjælp af en spændt elastik.

”Opgaverne skal bidrage til at stimulere deres opfindsomhed og kompetencer inden for engineering, hvor eleverne arbejder med at løse konkrete udfordringer,” forklarer Maiken Lykke Lolck.

Virksomhedsdeltagelse og et blik på fremtidens teknologier

Naturfagsmaraton giver eleverne et unikt indblik i, hvordan teknologi og bæredygtighed bliver brugt i erhvervslivet. Samarbejdet med virksomheder som GomSpace og TotalEnergies giver eleverne konkrete opgaver, der rækker ud over klasselokalet og åbner op for virkelige problemstillinger, som bliver løst i danske virksomheder.

Eleverne får indblik i problemstillinger, der betyder noget i en virksomhed, og de arbejder sammen om at finde løsninger. Opgaverne er alsidige, så alle elever kan bidrage med deres styrker.

Naturfagsmaraton støttes af flere velkendte fonde som Novo Nordisk Fonden og Grundfos.

Arrangementet finder sted den 20. og 21. marts 2025 fra kl. 09.00 til 12.30 på Paderup Gymnasium.

Den 20. marts deltager følgende skoler:

C. la Cours Skole

Hornbæk Skole

Nørrevangsskolen

Søndermarkskolen

Den 21. marts deltager følgende skoler:

Bjerregrav Skole

Fårup Skole og Børneby

Kristrup Skole

Munkholmskolen

Randers Realskole

Ny og større Billigblomst på vej til Randers: Plantecenter bliver tre gange så stort

Læs også: Ny og større Billigblomst på vej til Randers: Plantecenter bliver tre gange så stort

Stor åbningsfest: Kirppu slår dørene op i Randers til nyt genbrugsfællesskab

Læs også: Stor åbningsfest: Kirppu slår dørene op i Randers til nyt genbrugsfællesskab

Tilmeld dig vores nyhedsbrev