Kultur
Mød Jeanette Varberg i Kulturhuset Randers og bliv klogere på kræftens historie
En sejlivet myte fra 1800-tallet siger, at kræft er en sygdom skabt af stress og jag i det moderne samfund. Men kan det virkelig passe?
Mød arkæolog og formidler Jeanette Varberg i Kulturhuset til en tankevækkende samtale med udspring i hendes anmelderroste bog ONKOS. Både bog og samtale kommer vidt omkring og gør os klogere på kræftens kulturhistorie – og ikke mindst på, hvordan historien kan hjælpe os, når vi står i en livskrise.
- Jeanette Varberg: Kræft – sejlivet myte og ældgammel sygdom, tirsdag den 28. januar 2025 kl. 19.00 – 20.30.
- Sted: Kulturhuset Randers, Salen, Stemannsgade 2, 8900 Randers.
- Billet 150 kr. Købes på fof.dk, randersbib.dk eller på museumoj.dk
- Der kan til arrangementet købes kaffe, te og kage.
Randers Bibliotek, FOF Randers og Museum Østjylland byder denne januar indenfor til et livsbekræftende arrangement, hvor den kendte arkæolog Jeanette Varberg kan opleves i samtale med Maria Louise Elgård Rasmussen, leder af Kommunikation og Formidling på Museum Østjylland. Samtalen tager udgangspunkt i Jeanette Varbergs prisvindende bog ONKOS og vil dykke ned i kræftens kulturhistorie, om sætte fokus på livet og håbet og om den kraft og styrke, man kan finde ved at kigge tilbage i historien.
”ONKOS er en velskrevet, spændende, stærk og meget anderledes fagbog, ikke mindst fordi den blander blod med hendes egen sygdomshistorie,” forklarer Maria Louise Elgård Rasmussen.
”Jeg glæder mig meget til at tale med Jeanette Varberg om, hvordan den historiske viden, hun fik om kræftens historie, antændte et stærkt håb i hende.”
Livtag med kræften
I ONKOS graver Jeanette Varberg sig gennem kræftens kulturlag i jagten på sygdommens historiske rødder. Men bogen er ikke kun et livtag med kræftens historie, den handler også om kræftens ubehagelige indgreb i Varbergs eget liv. ONKOS blev skrevet, mens Jeanette Varberg selv gennemgik et langt og hårdt kræftforløb, som hun fortæller ærligt om i bogen. Med bogen forsøger Varberg at forstå, hvad der havde ramt hende ved at dykke ned i kræftens lange og overraskende historie. ONKOS blev flot modtaget af både anmeldere og læsere, og Jeanette Varberg fik Erik Kjersgaard-prisen 2024 for bogen.
Kræft hos dinosaurer og dronninger
Da Jeanette Varberg i 2023 fik kræft, forsøgte hun at finde en mening med den sygdom, der havde ramt hende: Hvorfor netop hende? Hvorfor nu? Hun opdagede, at hun fandt en form for mening ved at læse om alle dem før hende, der havde mødt kræften i deres liv. Den søgen bragte Jeanette Varberg helt tilbage til dinosaurernes tid, hvor de store dyr også blev ramt af den frygtede sygdom. I en mere nær fortid døde også Osebergkvinden, en velhavende vikingekvinde, i 834 af knoglekræft, ligesom perserrigets dronning Atossa fik brystkræft for omkring 2.500 år siden.
”Læren er, at både dinosaurer, vikinger og persiske dronninger har kæmpet mod kræften. Risikoen for at få kræft er ikke kun et livsvilkår for nutidens fortravlede mennesker!” slutter Maria Louise Elgård Rasmussen, der forventer, at mange vil møde op til arrangementet med Jeanette Varberg og få et anderledes blik på fortællingen om folkesygdommen kræft.
Arrangementet er lavet i et samarbejde mellem Randers Bibliotek, FOF Randers-Favrskov-Mariagerfjord og Museum Østjyllan