Politik
Millionpulje til uddannelse: Randers får næsten 4 millioner til at styrke elevers læse- og matematikfærdigheder
Randers Kommune modtager 3,825 millioner kroner til at styrke uddannelse gennem efteruddannelse af læse- og matematikvejledere. Midlerne skal hjælpe med at løfte det faglige niveau for elever med udfordringer og dermed mindske de geografiske forskelle i elevernes præstationer.
Millionpulje skal styrke basale færdigheder
Randers Kommune får et markant løft til uddannelsesområdet med en tildeling på 3,825 millioner kroner til efteruddannelse af læse- og matematikvejledere. Beløbet er del af en landsdækkende indsats rettet mod kommuner, hvor eleverne har særlige udfordringer med det faglige niveau. Tildelingen kommer fra en pulje på knap 40 millioner kroner, som regeringen har afsat for perioden 2025-2027 til i alt 20 udvalgte kommuner.
Midlerne skal bruges til at efteruddanne flere læse- og matematikvejledere, der kan hjælpe med at løfte niveauet for de elever, der har sværest ved de grundlæggende færdigheder. Randers er blandt de kommuner, hvor eleverne har størst udfordringer med at bestå dansk og matematik ved folkeskolens afgangsprøver.
Geografiske forskelle skal udlignes
Baggrunden for tildelingen er de markante geografiske forskelle i elevernes faglige præstationer på landsplan. I Randers bestod 82,63% af eleverne dansk og matematik ved afgangsprøverne i skoleåret 2023/2024, hvilket placerer kommunen blandt de 20 kommuner med de laveste beståelsesprocenter.
Regeringen understreger, at alle børn skal have en god start i livet uanset bopæl, og at basale færdigheder som at kunne læse og regne er afgørende for både videre uddannelse, jobmuligheder og livet generelt.
Del af større kvalitetsprogram
Tildelingen til Randers Kommune er en del af et større kvalitetsprogram for folkeskolen, hvor der fra 2028 årligt afsættes 500 millioner kroner til indsatser for de cirka 10 procent af eleverne, der har de største udfordringer i dansk og/eller matematik.
I indfasningsperioden fra efteråret 2024 til 2027 vil Styrelsen for Undervisning og Kvalitet tilbyde kommuner og skoler rådgivning om den bedste praksis for intensiv undervisning, så skolerne ikke selv skal udvikle og afprøve egne metoder.
Sådan fordeles midlerne
Midlerne fordeles til kommunerne baseret på deres børnetal (0-17 årige) pr. 1. januar 2025. De 20 kommuner er udvalgt på baggrund af, hvilke kommuner der havde den laveste andel af 9. klasseelever, som bestod dansk og matematik ved folkeskolens afgangsprøver i skoleåret 2023/2024.
Randers Kommune får med sine 3,825 millioner kroner den største enkelttildeling blandt de 20 kommuner. Til sammenligning får Læsø Kommune, som også er på listen, tildelt 120.000 kroner baseret på deres mindre børnetal.
Første tildelingsrunde af midler sker i 2025, og kommunerne vil herefter modtage tilskud i 2026 og 2027, under forudsætning af at puljen videreføres på kommende års finanslove.
Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet