Kultur
Mad og kunst til hverdag
Det foregår i Århus Musikhus 4.-8. november og er måske nok en tur til Århus værd. Igennem et helt år har den 63-årige billedkunstner Felix Pedersen først spist sin aftensmad efter at have fotograferet den. Det er der ikke alene kommet 365 fotos ud af, men også en gastronomisk gennemrejse fra frikadellerne over millionbøffen og […]
Det foregår i Århus Musikhus 4.-8. november og er måske nok en tur til Århus værd.
Igennem et helt år har den 63-årige billedkunstner Felix Pedersen først spist sin aftensmad efter at have fotograferet den.
Det er der ikke alene kommet 365 fotos ud af, men også en gastronomisk gennemrejse fra frikadellerne over millionbøffen og bollerne i selleri, som han selv har tilberedt derhjemme og gerne ledsaget af en salat eller gnaskegulerødder – til den grillede lammekølle med flødekartofler og rodfrugter, som han fik hos sin Weber-entusiastiske nabo eller tallerknen med Anatolien rundt fra en tyrkisk restaurant.
Mad året rundt til hverdag og fest, men altovervejende til hverdag.
I kommende uge vil Felix Pedersen vise et uddrag af disse madfotos, når han sammen med Region Midtjylland deltager i arrangementet Smag på Kunsten i Århus Musikhus.
Klog hverdagsmad
Også Region Midtjylland har nemlig fokus på mad og ikke mindst hverdagsmad. Med en fødevaresatsning til 122 mio. kroner vil regionen gå forrest for at sikre, at der fremover findes en levende og bæredygtig fødevaresektor i regionen til glæde for både fødevarevirksomhederne og borgerne i regionen.
Region Midtjylland har døbt sin satsning Klog hverdagsmad som sund forretning
Fødevareinitiativet giver regionens mange fødevarerelaterede virksomheder, dens brede vifte af videninstitutioner og brugerne nye muligheder for at finde sammen.
Der skal skabes et innovationsmiljø, der kan bære både forskningen og erhvervet frem, og som bringer alle spillere på banen omkring udviklingen af fremtidens fødevarer. Eksempelvis kan kunsten og gourmetmaden være med til at udfordre vanetænkning og inspirere den mere traditionelle fødevareproduktion.
Fem dages festival
Region Midtjylland har støttet den nordiske madkunstfestival Smag på Kunsten, der strækker sig over fem dage. Regionsrådsformand i Region Midtjylland Bent Hansen vil sammen med fødevareminister Eva Kjer Hansen åbne festivalen onsdag, den 4. november klokken 17. Der er gratis adgang.
I madkunstfestivalen deltager en række af Nordens toneangivende musikere, billedkunstnere, skulptører, kunsthåndværkere, dansere, gastronomer, fotografer og foodstylister.
Der bliver bogcafe, gallamiddag, konditorkunst paneldiskussioner, smagsprøver, udstillinger og meget mere.
Fredag 6. november, kan deltagerne opleve en paneldebat om, hvordan mad og kunst påvirker hinanden. Her vil Region Midtjyllands projektleder på fødevaresatsningen Lars Haahr Jensen deltage i debatten sammen med repræsentanter for kunstens, kokkenes, slagternes og kantinernes verden.
Samtidskunst?
Felix Pedersen glæder sig til at møde publikum på madkunstfestivalen i Århus.
Her vil han som nævnt præsentere en del af sine billeder, nemlig dem fra november 2008 som en slags smagsprøve på den samlede udstilling, der endnu ikke er datosat.
Selv siger han om billedserien:
Det er tænkt som et udstillingsprojekt. Jeg viser min hverdagskost og afdækker dermed den trivialitet, der ligger i, at vi alle sammen skal have noget at spise hver dag.
Måske er det samtidskunst, måske ikke. Det er taget ud af den skinbarlige virkelighed.
De fleste måltider er fotograferet hjemme, men sommetider har jeg jo været på hotel eller til fest eller på besøg. Det har affødt mange reaktioner, når jeg har rejst mig for at tage et billede af min mad. Folk har været meget positivt interesserede, siger Felix Pedersen.
Jeg tror på, at det man spiser, får enorme konsekvenser for ens liv.
Mange mennesker har dårlig samvittighed over, hvad de spiser. Jeg har ingen frelser-ideer med hensyn til mad, men jeg kan se, at jeg spiser temmelig traditionelt, men også varieret og med salat på bordet hver dag. Og så kan jeg konstatere, at jeg vejede 80 kilo både før og efter projektet.