Nyheder

Lyt til moseligets hemmeligheder i nyt podcastafsnit

Når konservatoren arbejder med at bevare museumsgenstande, foregår det ofte med mikroskop, pincet og en enorm tålmodighed. Nu kan du i et netop udgivet podcastafsnit af Historiejagten komme tæt på konservatorens fascinerende arbejde med moseliget Auningkvinden og hendes tøj.

Lyt til moseligets hemmeligheder i nyt podcastafsnit
19. maj 2024
Af Redaktion

Konservator Anne Rostgaard Nielsen fortæller om kvinden, der i jernalderen for 2.000 år siden boede, levede og gik rundt i sin smukke pelskappe i egnen omkring Auning.

Historiejagten er lavet af Museum Østjylland og er gratis.
Nyt afsnit Moseligets pelskappe i podcastserien Historiejagten er udkommet.
Find afsnittet på Museum Østjyllands hjemmeside museumoj.dk, ITunes, Spotify, Podimo, eller hvor du henter dine podcasts.

På Museum Østjylland arbejder konservatorerne blandt andet med at bevare og restaurere arkæologiske fund som Auningkvinden, kinesisk porcelæn fra 1500-tallet, tekstiler fra 1700-tallet, og hvad der ellers er i museets store samling. Konservatorerne undersøger og arbejder med metoder, der er med til at skabe ny viden om fortidens mennesker.
Da vi undersøgte Auningkvindens pelskappe, fik vi ny spændende viden om, hvordan håndværket blev udført, og dragten i jernalderen blev skabt. Slidspor på skindet viste, at kvinden havde venstre arm fri, når hun bar kappen. Omkring maven var der endda slidspor, som kunne stamme fra en eller flere graviditeter, fortæller Anne Rostgaard Nielsen.

Lå ukonserveret i over 100 år
Auningkvinden blev fundet allerede i 1886 som en offerfund i Dønmosen tæt på Auning. Kvindens ansigtstræk var bevaret, og hun var svøbt i en pelskappe og et vævet tæppe og lagt på et skind. Helt frem til 1991 lå alle delene af fundet ukonserveret på museet.
Det var først med fundet af Tollundmanden og Grauballemanden i 1950erne, at udviklingen inden for konservering for alvor tog fart, fortæller konservatoren.

Anne Rostgaard Nielsen var i 2017 med til at forny oldtidsudstillingen på Museum Østjylland i Randers. Her undersøgte og ommonterede hun alle delene, som blev fundet sammen med Auningkvinden i mosen.

Jernalderens buntmagere var meget dygtige, og den 2.000 år gamle, brune, slidte pelskappe har engang været lys og elegant. Slidsporene på kappen gjorde dens tidligere ejer næsten fysisk nærværende!

Kulstof giver svaret
I museets undersøgelser af Auningkvinden og hendes dragt er mange hjælpemidler taget i brug. Blandt andet er der lavet flere såkaldt kulstof 14-dateringer, der er en metode til at aldersbestemme alt levende eller alt, der engang var levende. Derfor har man kunnet komme ret tæt på at fastslå moseligets alder. Den flotte pelskappe har også ad flere omgange været i skiftende konservatorers kyndige hænder.

I årevis lå mange af pels- og skinddelene usamlede og krøllede hen, men i 1991, blev de konserveret. Pelskappen blev genskabt, så man bedre kunne forestille sig, hvor flot den faktisk har været. Samtidig gjorde de daværende konservatorer en interessant opdagelse, fortæller Anne Rostgaard Nielsen, der lover at fortælle hele den historie i podcastafsnittet.

Fra skibsforlis til kvindehistorie
Der ligger nu fem podcastafsnit af Historiejagten klar til aflytning. Emnerne i serien spænder fra skibsforlis i 1926 over stenalderbosætning på Djursland til nu konservatorens arbejde med moseliget Auningkvinden.

Du finder Historiejagten på de gængse platforme, som iTunes, Spotify og Podimo. Husk, at du på dit foretrukne podcastsite kan abonnere på serien, så du får besked, når der kommer nye afsnit. Lyt også til podcasten fra museets hjemmeside.

Mange udsatte står uden kriseberedskab

Læs også: Mange udsatte står uden kriseberedskab

Tilmeld dig vores nyhedsbrev