Forbruger

Luna, Simba og Coco overlever sjældent vinteren, når de og sommerhuset forlades

I sommervarmen kan vi nemt glemme, at den kolde vinter venter om ikke alt for mange uger, og hvert år efterlades tusindvis af katte alene tilbage i sommerlandet: Når vinteren kommer, fryser eller sulter de ihjel. Alt for få katte bliver neutraliseret, og dét bidrager til problemet.

Luna, Simba og Coco overlever sjældent vinteren, når de og sommerhuset forlades
Kreditering: Adobe Stock
14. august 2024
Af Benedikte Jensen

Det kan være svært at modstå, når en kat eller en killing kommer på besøg, mens du drikker kaffe i solen ved dit sommerhus. Har du børn med på ferien, kan det være endnu sværere. Men det er vigtigt at modstå fristelsen til at give katten en lille godbid i håb om, at den kommer tilbage dagen efter. For når I tager hjem, og vinteren kommer, er det overvejende sandsynligt, at katten enten fryser ihjel eller dør af sult. Det er desværre den skæbne, som tusindvis af efterladte katte i sommerhus- og kolonihaveområder lider hvert år.

Mærk, registrer og neutraliser din kat

Mange danske katte bliver ikke neutraliseret og er dermed ikke afskåret fra at formere sig. Kattene søger udenfor i det gode sommervejr, og de finder hurtigt andre katte at parre sig med. Det kan blive til rigtig mange kuld, og det er den væsentligste årsag til problemet med hjemløse katte, siger Tine Stabell, direktør i Agria Dyreforsikring.

 De hjemløse katte er udsatte – særligt i vinterhalvåret, hvor der ikke er meget mad at finde, og det er sparsomt med varme tilholdssteder.

– Katten går sine egne veje, siger man. Mange danskere har nok den holdning, at katten er et selvstændigt dyr med gode overlevelsesinstinkter. Selv om det har sin rigtighed, at katten har et selvstændigt væsen, så ændrer det ikke på, at den har brug for mennesker til at overleve, siger Tine Stabell, der er ked af den almene opfattelse i befolkning; at katten altid kan klare sig på egen hånd:

– Derfor må vi tage ansvar, når vi ser vilde eller hjemløse katte, så de kan blive mærket, neutraliseret og registreret i Katteregisteret og ikke overlades til en uvis skæbne, siger Tine Stabell.

Danskerne kan ikke overskue killinger

Det er forholdsvis få danskere, som køber en kat med intentionen om at opdrætte katte. Langt størstedelen af danske katteejere kan derfor med fordel neutralisere katten, så uønskede killinger undgås, og man ikke kommer til at bidrage til flere hjemløse katte.

– Det kommer bag på mange, at deres kat pludselig er drægtig, og en del kan ikke overskue at skulle håndtere fødsel og killinger. Dette er en af årsagerne til, at det lige nu vælter ind med katte hos os i Dyreværnet, og det er en kedelig start på livet for dyrene, siger direktør i Dyreværnet, Henrik Knaack.

– Man kan nemt undgå denne situation ved at få neutraliseret sin kat, og det opfordrer vi til, at man får gjort, siger Henrik Knaack.

Neutralisering er et lille indgreb, som udføres af en dyrlæge. Katten kommer sig hurtigt ovenpå operationen og udover at katten ikke formerer sig, kan der også være en andre – positive – ”bivirkninger”: Neutraliserede katte strejfer f.eks. mindre og fungerer bedre sammen med andre dyr.

– Husk i øvrigt at få mærket og registreret katten samtidig, da det ifølge lovgivningen ellers er finderen, som kan beholde den, siger Henrik Knaack.

Sådan hjælper du herreløse katte

For den fremmede sommerhuskats vedkommende kan du gøre en god gerning ved at søge efter dens ejer. Det kan du f.eks. gøre ved at sætte en seddel op i lokale butikker, eller du kan indlevere katten på det nærmeste internat, så der kan blive taget hånd om den.

Se listen: Danskerne indberetter flere forsikringsskader i 2024

Læs også: Se listen: Danskerne indberetter flere forsikringsskader i 2024

Tilmeld dig vores nyhedsbrev