Forbruger

Lokalt CO2-lagringsprojekt blev mødt med interesse ved de første informationsmøder i Mariager og Gassum

Harbour Energy har netop afsluttet de første af en række informationsmøder om Greenstore-projektet, der undersøger mulighederne for CO2-lagring i undergrunden mellem Randers og Hobro. Møderne, der blev afholdt i Mariager mandag aften og i Gassum tirsdag aften, tiltrak et stort antal lokale borgere og erhvervsdrivende, der udtrykte nysgerrighed og interesse for projektet.

Lokalt CO2-lagringsprojekt blev mødt med interesse ved de første informationsmøder i Mariager og Gassum
Kreditering: Adobe Express
4. oktober 2024
Af Benedikte Jensen

Møderne var de første i en række tiltag, der skal sikre lokal involvering og gennemsigtighed ifm. projektet. Både Harbour Energy, GEUS og Rambøll var til stede og kunne give borgerne information om projektet, mens forskellige dialogborde gav de fremmødte mulighed for at få mere viden indenfor bestemte områder. De fremmødte deltog aktivt og stillede spørgsmål om projektet, teknologien bag, og hvordan de næste års undersøgelser vil påvirke lokalområdet.

Kommunikation om de næste skridt

På informationsmøderne præsenterede parterne en tidslinje for projektets fremtidige faser. Deltagerne fik indblik i de kommende undersøgelser, der vil omfatte såkaldte seismiske tests i undergrunden, og hvordan sikkerhed og miljøhensyn vil være en central del af processen.

“Vi er blevet klogere på de behov, som de lokale borgere og erhvervsdrivende står med, og derfor vil vi løbende holde informationsmøder, hvor vi går i dialog. De kommende år vil vi gennemføre omfattende geologiske undersøgelser for at sikre, at undergrunden kan håndtere CO2-lagring sikkert. Vi forventer at have de første resultater af undersøgelserne klar inden for 2-3 år, hvilket vil være et vigtigt grundlag for, hvordan projektet udvikler sig,” udtaler Anne-Mette Cheese, Landechef for Harbour Energy Danmark.

Harbour Energy understregede, at de to afholdte møder kun var starten på dialogen med lokalsamfundet. Der vil således blive planlagt flere informationsmøder ligesom projektets hjemmeside vil blive opdateret i takt med, at projektet skrider frem.

Et vigtigt skridt mod Danmarks klimamål

Greenstore-projektet sigter mod at lagre op til fem millioner ton CO2 årligt og bidrager dermed væsentligt til opfyldelsen af Danmarks klimamål. Teknologien, kendt som CCS (Carbon Capture and Storage), har potentialet til at reducere de negative effekter af klimaforandringer og positionere Danmark som et førende land inden for grøn omstilling.

Med et stærkt teknisk fundament forventer Harbour Energy, at Greenstore-projektet kan blive et af Europas mest ambitiøse initiativer inden for CO2-lagring. Det næste skridt er en dybere geologisk undersøgelse af området mellem Randers og Hobro, som vil danne grundlaget for, hvorvidt man kan gå videre med projektet.

LÆS OGSÅ: Randers Kommune: Oprydning efter Nordic Waste bliver billigere end beregnet

Se listen: Danskerne indberetter flere forsikringsskader i 2024

Læs også: Se listen: Danskerne indberetter flere forsikringsskader i 2024

Tilmeld dig vores nyhedsbrev