Lønstigninger presser institutionerne

11. november 2009

“Vi har ramt inden for skiven, men ikke helt i plet,” siger borgmester Henning Jensen Nyhuus, mens BUPL’s formand ser sin frygt for normeringsforringelser bekræftet. “Undersøgelsen, som BUPL og Randers Kommune har gennemført i fællesskab, dokumenterer, at kommunen ikke i tilstrækkelig grad har regnet pædagogernes lønstigninger ind i budgettet på børne- og ungeområdet. Vi er…

“Vi har ramt inden for skiven, men ikke helt i plet,” siger borgmester Henning Jensen Nyhuus, mens BUPL’s formand ser sin frygt for normeringsforringelser bekræftet.

“Undersøgelsen, som BUPL og Randers Kommune har gennemført i fællesskab, dokumenterer, at kommunen ikke i tilstrækkelig grad har regnet pædagogernes lønstigninger ind i budgettet på børne- og ungeområdet. Vi er derfor i den meget uheldige situation, at de lønstigninger, pædagogerne fik ved OK08, – og som ligger klart over gennemsnittet på det kommunale område – kan ende med at gå ud over pædagogernes arbejdsvilkår og vilkårene for børn og unge i kommunens institutioner. Derfor er jeg meget glad for, at kommunen har været åben overfor en afdækning af problemet,” siger Henning Pedersen, formand for BUPL.

Problemet er opstået, fordi pædagogerne ved overenskomsten 2008 fik forholdsvis høje lønstigninger, som der ikke helt er taget højde for i kommunens budgetfremskrivning. Kommunen og BUPL er således enige om, at der mangler 2,5 mill. kr. på dagtilbudsområdet. Kommunens budgetfremskrivning er foretaget udfra KL´s Vejledning til kommunerne om “prisen” på overenskomsterne 2008-11, og der er derfor tale om et generelt problem dækkende mange kommuner.

“Jeg synes, vi har ramt indenfor skiven uden at ramme helt i plet, da vi fastlagte budgetter for institutionerne. Men jeg kan love, at vi ved budgetlægningen for 2011 vil følge området meget nøje. Vi ønsker ikke at gennemføre serviceforringelser ad bagdøren,” siger borgmester Henning Jensen Nyhuus.

Randers Kommune og BUPL har også undersøgt, hvordan lønudviklingen påvirker budget 2009 og 2010 set i forhold til, hvad overenskomsten koster kommunen – generelt og på pædagogområdet.

“Der er overordnet penge nok i budgettet til at dække, hvad de nye overenskomster koster for kommunen under et, men der er udsving mellem de enkelte faggrupper. På BUPL-området mangler der minimum 3,4 millioner kroner over de to år, hvilket svarer til 1,3 procent af lønsummen. Det opvejes delvis af overskud på pædagogmedhjælperområdet, men ikke helt,” siger vicekommunaldirektør Klaus Christiansen.

“Der, hvor der ikke er enighed, er, om budgetterne skal kompenseres med det samme. BUPL mener klart ja. Normeringerne bør naturligvis ikke betale for lønstigningerne. Så min opfordring til Randers kommune vil være ikke at vente til 2011, men starte på genopretningen allerede nu,” siger Henning Pedersen.

Budgettildelingsmodellen tilpasses til faktiske budgetter.

Udover udgiften til OK08 har Randers kommune og BUPL tillige undersøgt de gennemsnitslønninger, der har ligget til grund for den budgettildelingsmodel, der blev gennemført ved kommunesammenlægningen.

Her viser det sig, at institutionerne har fået penge til færre timer, end både de og kommunen havde regnet med, idet den beregnede gennemsnitsløn til pædagoger og medhjælpere simpelthen har været sat for lavt i budgettet. Dette fejlskøn ændrer dog ikke ved, at det budget, byrådet havde givet området, fuldt ud er fordelt på institutionerne.

Eksempelvis betyder lønskønnet, at en gennemsnitsinstitution har måttet anvende 14 personaletimer færre om ugen i 2007 stigende til 17 personaletimer i 2009, end der var forudsat i modellen.

Timetildelingsmodellen vil derfor nu blive revideret, så timetallene afspejler de rigtige gennemsnitslønninger og holder sig indenfor budgettet. Konsekvensen heraf er et lavere timetal pr. barn, og dermed mere synlighed om det reelle serviceniveau på daginstitutionsområdet i Randers kommune. Hvis timetallet fra udgangspunktet for budgettildelingsmodellen skulle fastholdes, ville området skulle tilføres ca. fire millioner kroner årligt i 2007 stigende til ca. ni millioner kroner årligt i 2009.

Efter BUPL´s vurdering ville det svare til ca. 12 færre pædagogstillinger pr. år i 2007 og ca. 27 færre pædagogstillinger i 2009 og fremefter.

Vi havde naturligvis helst set, at institutionernes budgetter blev tilført flere penge, så modellen kunne overholdes.” udtaler fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i daginstitutionerne i Randers, Jesper Kragh, og fortsætter:

“Men da det ikke er økonomisk muligt i 2010, finder BUPL også, at den mest regulære løsning så e,r at tildelingsmodellen forudsætningsvis angiver det timetal, der reelt kan købes i institutionerne for det tildelte budget. Det giver mest klarhed, sammenhæng og gennemskuelighed.”

Du kan tilmelde dig Byen.nu’s nyhedsbrev her på siden til højre.