Nyheder

Laurbjergjeans til store bagdele

Afrikanske kvinder har svært ved at finde et par jeans, der sidder perfekt. Eller i det hele taget passer som de skal. Designer Jens Christian Schildberg Østergaard fra Laurbjerg, har i mange år haft venner med afrikanske rødder. I det stille har han gået og undret sig over, hvorfor der ikke er nogen som fremstiller […]

Laurbjergjeans til store bagdele
7. juli 2010
Af Redaktion

Afrikanske kvinder har svært ved at finde et par jeans, der sidder perfekt. Eller i det hele taget passer som de skal. Designer Jens Christian Schildberg Østergaard fra Laurbjerg, har i mange år haft venner med afrikanske rødder.

I det stille har han gået og undret sig over, hvorfor der ikke er nogen som fremstiller afrikanske jeans, der passer til afrikanske numser. En dag for tre et halvt år siden, da han var ude at shoppe med sin kæreste, der er fra Tanzania, fandt parret ud af, at det var en opgave for Jens Christian.

Jeg kiggede på hende, imens hun var ved at prøve bukser. Og så ser jeg, hvordan bukserne danner en fold og ikke slutter ordentlig til i kanten. Det blev for alvor starten til, at jeg gik i gang med at designe en anden pasform, end den de europæiske jeans har, fortæller Jens Christian Schildberg Østergaard.

Stort marked
Herefter blev der tegnet og syet. Kæresten stod model for at se om det nye design fungerede i praksis. Jens Christian begyndte også at undersøge markedet og afsætningsmulighederne. Ideen er først og fremmest at sælge de afrikanske jeans i europæiske storbyer.

Alene i London bor der omkring fem millioner afro-europæere, så der er helt sikker et marked for det, konstaterer Jens Christian Schildberg Østergaard.

Navnet på de afrikanske jeans er Wangujeans. Sproget er swahili og betyder mine egne jeans. Uover den nye pasform designer Jens Christian bukserne i et meget stilrent europæisk design, men med et touch af Afrika.

Jeg bruger de kendte rasterfarver gul, rød, grøn i tråden, og jeg laver også stikninger på baglommerne, forklarer Jens Christian Schildberg Østergaard.

I alt har han udviklet tre forskelle modeller, der er forskellige i både udtryk og facon. Til en af modellerne har Jens Christian sågar brugt originalt afrikanske klæde til lommerne, i stedet for det traditionelle hvide stof.

Udviklingen har kostet mange arbejdstimer og en del private økonomiske midler. Det var især dyrt at få produceret de nødvendige prototyper. Til gengæld har Jens Christian nu et set-up og et italiensk væveri, der er klar til at producere bukserne til det europæiske marked. Han mangler dog en investor til at få gang i produktionen.

Engagement i Afrika
Udover at sælge bukserne til afro-europæere er det målet at få sat både produktion og salgsapparat op på det afrikanske kontinent. Ideen er at etablere en eller flere systuer i Afrika.

Det kunne fx være i Tanzania, hvor min bedre halvdel kommer fra. Her vil det være målet at skabe arbejderpladser, som kan hjælpe kvinder ud af deres fattigdom, siger Jens Christian.

Udover Tanzania har han også kig på Uganda og et muligt partnerskab via det kommunale initiativ Randers Millennium.

Jeg synes bestemt, at det lyder interessant. Nu kan kun tiden vise, hvilke muligheder der lader sig realisere, slutter Jens Christian Schildberg Østergaard.

Tilmeld dig BYEN.nu’s nyhedsbrev her på siden til højre.

Gode nyheder: Næste år bliver det billigere for dig at sende pakker med PostNord

Læs også: Gode nyheder: Næste år bliver det billigere for dig at sende pakker med PostNord

Tilmeld dig vores nyhedsbrev