Debat

Læserbrev: Planloven gælder – også i Randers Kommune

Dette er et svar til viceborgmester Claus Berggrens læserbrev ”Hvorfor afviser vi vigtige investeringer i vores by?

Læserbrev: Planloven gælder – også i Randers Kommune
Erik Bo Andersen. Foto: RANDERS KOMMUNE
4. september 2024
Af Benedikte Jensen

Viceborgmesteren bruger sit læserbrev på endnu engang at pege fingre og give “visse politikere ” skylden” for, at Lærernes Pension trak sig fra et stort ejendomsprojekt i Sporbyen. Hvis nogen skulle være i tvivl, så er det er mig, der skydes på, og det er helt fint – men hans argumenter og formål, de mangler format og indsigt.

Hvad har viceborgmesteren selv gjort for at tiltrække investorer til Randers? Er det for ham ok, at Planloven brydes i forsøget?. Lokalplanen er planlovens detailstyring og der er regler, der skal følges.

Det bekymrer mig at viceborgmesteren ikke ved mere om, hvordan Planloven og ejendomsmarkedet fungerer.

Jeg har selv 20 år erfaring med udvikling af arealer til boligformål og jeg har gennem alle år snakket med landets største udviklingsselskaber om at komme til Randers.  Det handler alene om afkast på sin investering – med andre ord markedsvilkår, såsom renter, inflation, demografi, pris på jord, volumen af byggeriet og så betalingsvilligheden eller huslejeniveauet, og her vender alle parametre desværre den forkerte vej for Randers, når vi snakker store lejlighedsprojekter og afkast på investeringer.

Man må formode at det var præcis derfor, at Lærernes Pension sprang fra deres investering, og ikke på spørgsmål om opførelse af et støjværn. Ville du selv springe fra en god investering…? Jeg ville ikke.

Så spørgsmålet er jo klart, hvordan kan vi ændre vilkårene, så det bliver mere attraktivt at investere i Randers Kommune.

Så lad os da endelig snakke om, hvilke muligheder Planloven har, men i ligeså høj grad diskutere, hvad der skal til for at gøre Randers Kommune mere erhvervsvenlig i dialogen mellem forvaltningen, udviklere og investorer – og så have klare snitflader på, hvad politikere kan blande sig i når rammerne er sat i kommuneplan og lokalplaner.

Til sidst vil jeg påpege, at H. Skjøde Knudsen A/S som entreprenør ikke har tabt noget, de aldrig har haft. Bare fordi man afgiver et tilbud så skal arbejdet jo først igangsættes af bygherre.  Lærernes Pension  trak stikket til projektet, fordi det ikke længere kunne hænge sammen for dem.

Så ja vi skal ændre vilkårene og skabe et miljø, der byder alle investorer og andre der vil udvikle vores kommune velkommen, men vi skal ikke gå på kompromis med Planloven. Politikere sætter rammerne i kommuneplanen. Lokalplanerne detailregulerer så kommuneplanens rammer og så er spørgsmålet, hvor meget skal politikere og myndigheden Randers Kommune så blande sig, hvis ellers investor overholder rammerne i kommune- og lokalplaner? 

Lokalplaner er noget, man skal kunne regne med, og dispensationer bør ikke gives til højre og venstre. Er der væsentlige problemer med en lokalplan må man erkende det, og revidere lokalplanen.

Med lov skal land bygges, men ville enhver nøjes med sit eget og lade andre nyde samme ret, da behøvede man ikke nogen lov. Men ingen lov er jævngod at følge som sandheden, men hvor man er i tvivl om, hvad der er sandhed, der skal loven vise sandheden.

Indsendt af: Erik Bo Andersen

Debat: Den lokalpolitisk borgerliste Østbroen vokser

Læs også: Debat: Den lokalpolitisk borgerliste Østbroen vokser

Tilmeld dig vores nyhedsbrev