Kvindelige fotografer brød normer og fik usædvanlige liv

19. september 2021
Kvindelige fotografer brød normer og fik usædvanlige liv

Kvindelige fotografer brød normer og fik usædvanlige liv

Af Carina Kondrup

Mønsterbrydere og foregangskvinder. De første kvindelige fotografer i Norden vakte opsigt og satte nye normer for, hvad kvinder kunne beskæftige sig med.

Nu kan du i et foredrag på Museum Østjylland komme helt tæt på fortællingerne om 10 kvinder, der for over 100 år siden fotograferede i Norden og Verden og tog fantastiske billeder, som er værd at gå på opdagelse i den dag i dag.

Tilrettelægger af særudstillingen I skyggen De første kvindelige fotografer, overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen, fortæller med særligt fokus på de kvinder, der af nød eller eventyrlyst kom til at leve usædvanlige liv.

Foredrag: I skyggen ti danske fotografers usædvanlige liv, tirsdag den 5. oktober 2021 kl. 19 – 21 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.
Billet 50 kr. Købes på museumoj.dk under Kalender.

I 1800-tallet dukkede et helt nyt fag op i Norden: fotografering. Et nyt fag, som ikke kun mænd men også kvinder havde adgang til. Kvinderne, der alle var uddannet i Danmark, greb den enestående mulighed for at få sig en uddannelse og et arbejde, hvor de ikke alene kunne forsørge sig selv, men også deres familie.

Nød eller eventyrlyst

I foredraget på Museum Østjylland tager overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen deltagerne med på en rejse ikke alene rundt i 1800-tallets købstæder og bygder i Danmark, Island og Færøerne men også til indianerreservaterne i USA og kolonien Dansk Vestindien, hvor de danske fotografer også slog sig ned.

Jeg har i foredraget valgt at have fokus på de kvindelige fotografer, der havde et usædvanligt livsforløb. Et livsforløb, hvor manden f.eks. døde under dramatiske omstændigheder eller ligefrem stak af, eller et livsforløb hvor kvinderne havde udlængsel, og udvandrede til fjerne lande, fortæller Hanne Schaumburg Sørensen.