Nyheder

Kun 9 procent kan yde førstehjælp til menneskets bedste ven

Kend din hunds normaltilstand

Kun 9 procent kan yde førstehjælp til menneskets bedste ven
1. juli 2024
Af Redaktion

Kun ni procent af danske hundeejere har gennemført et førstehjælpskursus for hunde. Er du en af dem, der ikke ved, hvad du skal gøre, hvis din hund kommer til skade? Få chefdyrlægens råd her!

Når ulykken rammer, er der intet værre end at stå magtesløs, mens din hund lider. En ny undersøgelse fra forsikringsselskabet Agria viser, at kun ni procent af danske hundeejere har deltaget i kurser om førstehjælp til hunde. Det kan have fatale konsekvenser, hvis din hund får brug for akut hjælp. Chefdyrlæge Mogens Brix Koldkjær fra Agria Dyreforsikring forklarer, hvordan du bedst kan handle i en nødsituation.

Ifølge chefdyrlæge Mogens Brix Koldkjær er det afgørende at kende din hunds normaltilstand for at kunne opdage, når noget er galt. Han siger: “Du kan forhindre, at en kritisk tilstand bliver forværret, hvis du ved, hvordan du iværksætter førstehjælp, og hvis din hund har været udsat for et livstruende traume, vil du i mange tilfælde kunne redde hundens liv.” For at forstå, hvordan din hund opfører sig, når den er syg, er det nødvendigt at kende dens normaltilstand, når den er rask. Koldkjær opfordrer til at tjekke hundens temperatur, puls og åndedræt regelmæssigt.

Skab sikkerhed først

Førstehjælp til hunde kan inddeles i tre dele: Skab sikkerhed, giv førstehjælp og kontakt nærmeste dyrlæge. Først og fremmest skal du sikre dig, at situationen ikke udgør fare for dig selv eller forværrer sig yderligere. “Berolig hunden, hvis den er ved bevidsthed, og giv den snor på, så den ikke kan løbe væk,” forklarer Mogens Brix Koldkjær. Det kan også være nødvendigt at binde noget forsigtigt rundt om hundens snude for at undgå at blive bidt.

Førstehjælpens A-B-C

Hvis din hund er bevidstløs, ikke trækker vejret, eller hvis den har været ude for en ulykke og bløder meget, skal du straks iværksætte førstehjælp. Brug ABC-metoden, som står for “Airway, Breathing & Circulation”:

Airway (Luftveje): Tjek om der er fri passage i hundens luftveje. Læg hunden i en position, hvor den kan trække vejret frit, og fjern eventuelle fremmedlegemer fra luftvejene.

Breathing (Åndedræt): Tjek om hunden trækker vejret. Hvis ikke, skal du starte kunstigt åndedræt ved hjælp af mund-til-snude-metoden. Træk din hunds tunge ud af munden, luk dens mund, og stræk dens hals. Blæs forsigtigt ind i hundens næse, indtil brystet rejser sig.

Circulation (Cirkulation): Tjek om hunden har puls. Hvis ikke, skal du iværksætte hjertemassage. Placer hunden på dens højre side og tryk på brystkassen med en rytme på 100-120 slag pr. minut.

Når hunden får noget galt i halsen

Først skal du forsøge at fjerne fremmedlegemet med håndkraft. Hvis det ikke lykkes, skal du bruge Heimlich-metoden: Løft din hund, så den hænger med hovedet nedad, og tryk på den øverste del af maven. Hvis det er en større hund, og du ikke kan løfte den, griber du fat om brystkassen bagfra og trykker til.

Når hunden går i shock

Ved voldsomme ulykker kan hunden gå i shock. Symptomer på shock inkluderer blege slimhinder, svag og overfladisk puls samt uregelmæssig vejrtrækning. Hold hunden varm og berolig den, mens du transporterer den til dyrlægen.

Gem dyrlægens nummer i din mobil

Hav altid din dyrlæges og nærmeste dyrehospitals nummer gemt i din telefon, så du hurtigt kan få hjælp. Ring til dyrehospitalet på forhånd, så de er klar til at modtage din hund.

Undersøgelsen er gennemført af Xtreme på vegne af Agria i november 2023, med svar fra 442 danske hundeejere.

Lovbruddet mange bilister ikke kender til: Kan koste dig 7.000 kroner

Læs også: Lovbruddet mange bilister ikke kender til: Kan koste dig 7.000 kroner

Tilmeld dig vores nyhedsbrev