Del på Facebook   Print siden

Kulturen i byrådet i Randers Kommune!

Debat
Mandag 2. december 2019 kl. 07:00

Kulturen i byrådet i Randers Kommune!

Læserbrev af Svend Bak, Fællesledelsesformand i Randers kommune.

Jeg har været politisk interesseret og aktiv det meste af mit voksenliv. Jeg følger med i det kommunalpolitiske arbejde i Randers Kommune, og den helt specielle ”Randers-kultur” af hvordan man optræder i og udenfor byrådssalen, har nu nået nye, og meget bekymrende højder.

Det er efter min opfattelse byrådets opgave at sætte sig i helikopteren, og via det overblik det giver, skal de lægge retningslinjerne for hvor udviklingen skal gå hen. Så er det op til i de ansatte at sætte tingene i værk.

For alle byrådsmedlemmer kommer der sager til behandling, der har deres særlige interesse, afhængig af deres personlige interessefelter og vælgermæssige basis. Det er der ikke noget odiøst i, og det skal der være plads til.

Det store flertal af byrådsmedlemmer opfører sig ordentligt, og tager deres hverv alvorligt.

Men …. I Randers Byråd, sidder der folk, der i enhver sammenhæng hager sig fast i detaljerne. Så bliver det til enkeltsagsbehandling. Når det så kombineres med uendelige spørgsmål, bliver det til en urimelig belastning af embedsværket.

Det værste er, at hvis svarene ikke lever op til det spørgeren gerne vil have be/afkræftet, så har nogle byrådsmedlemmer tillagt sig en stil, hvor de ikke holder sig tilbage for at udtale mistillid til embedsværket, beskyldning om tilbageholdelse af oplysninger, fordrejelse af kendsgerning – og i nogle tilfælde til det personlige beskyldninger, der nærmer sig injurier - og til krav om fyring af direktører og andre i ledelsesfunktioner.

Det drejer sig primært om Bjarne Overmark fra Beboerlisten, der har siddet i byrådet i en lang årrække.

Han bakkes ofte op af Enhedslisten og Velfærdslisten.

Jeg stiller ikke spørgsmål ved deres medlemskab af byrådet, de er valgt på demokratisk vis, og er i deres fulde ret til at gøre som de mener er rigtigt.

Personligt undrer jeg mig over hvordan de ser deres opgave i byrådet. De bruger meget tid på kritiske vinkler, stiller et hav af spørgsmål, og ynder at være medarrangører af demonstrationer og protestmøder!

Men jeg kan ikke huske at de har fremsat et eneste gennemarbejde forslag i byrådet, der havde bare en lille chance for at få et flertal bag sig!

Jeg har ikke set dem komme med et realistisk forslag til budget, der dog er byrådets grundlag for arbejdet. Deres fremsatte budgetforslag ligner det rene voodoo og ville med sikkerhed betyde, at staten ville sætte kommunen under administration efter et års tid.

De har ikke kommunens ve og vel som mål, kun deres eget genvalg, og det understreges af deres retorik i byrådet.

De taler ikke til de andre i byrådet, deres målgruppe er eget bagland og vælgerne. De bruger al deres taletid til programerklæringer og paroler!

Det er deres ret, og deres valg. Det kan virke irriterende, det er ikke noget problem, i sig selv!

Problemet er, at deres negative tilgang til tingene har bredt sig til flere af de andre byrådsmedlemmer! Og så bliver konsekvenserne store!

Forudsætningerne for at en kommune kan udvikle sig er at der er nogen der gør sig tanker om fremtiden. Primært politikerne, men også de ansatte på ledelsesposter!

Det er der ikke meget tid til i Randers, fordi fortiden hele tiden presser sig frem i forreste række, takket være de mange spørgsmål, der bliver fulgt op af mistænksomhed, mistillid, beskyldninger og trusler.

Og når administrationen aldrig ved fra hvilken side det næste ”angreb” kommer, lammer det enhver form for udvikling!

Det påvirker enhver ansat i Randers Kommune, uanset hvor i organisationen det er.

Enhver sagsbehandler må nødvendigvis have i baghovedet, at det arbejde vedkommende lige nu er ved at udføre, risikerer at blive en del af en udredning, som svar på et spørgsmål stillet af et byrådsmedlem. Det kan have den konsekvens, at hensynet til den interne administration kommer til at overskygge hensynet til den/de borgere der bliver berørt at sagsbehandlingen.

Derfor er min påstand, at mindretallet i byrådet, med sin opførsel sætter hele den kommunale administration under skærpet tilsyn. Og jo flere byrådsmedlemmer der hopper med på vognen, jo større pres lægges der på de ansatte!

Det er afgørende for jobtilfredsheden, at der er balance mellem de ressourcer jobbet kræver, at den energi der kommer tilbage. Hvis den tipper, er resultatet enten personaleflugt eller uengagerede medarbejdere.

Så - kære byrådsmedlemmer – kend jeres rolle og ansvar – pas på de ansatte – og lad være med at lade den negative ”Randers-kultur” sprede sig!Kommentarer til artiklen:
Jeg er 100 % enig i Svend Baks betragtninger.

Desværre er visse byrådsmedlemmers opførsel og adfærd skyld i, at Randers Byråd er blevet den største belastning for kommunens omdømme. Hvor er det trist.

Desuden er det et Randers-fænomem, at byrådsmedlemmer snager i de ansattes personalemapper. Hvor er det trist.
Aage Stenz, 03-12-2019 08:50:55

Ole - Jeg vil ikke beskrive sagen her - blot nævne at aktindsigt kun gives efter hvad man beder om , alt er åbenbart ikke alt, parts høringer gælder kun den ene part og hvis man ikke forstår hvad der er skrevet er det "bare" synd, men vi kender jo heller ikke "systemet" så når vi ikke har andet at lave og/eller er kørt over "kan vi jo bare klage" som de skriver.... - Jeg takker for at der er een der vil kigge på tingene udefra.

Mette Hvid Hansen, 02-12-2019 12:34:55

Mette Hvid Hansen. Kunne problemet være at medarbejderne ikke tør handel i sagerne fordi de ved at politikkerne hele tiden leder efter fejl og går efter at få fyret flest muligt.
Ole Andersen, 02-12-2019 11:45:07

Tak til Svend Bak for et vigtigt indlæg. Kunne jeg bruge den gule markeringspen, ville det være på sætningen "Problemet er, at deres negative tilgang til tingene har bredt sig til flere af de andre byrådsmedlemmer! Og så bliver konsekvenserne store!".
Jens Peter Hansen, 02-12-2019 11:07:50

Problemet er jo blot at der ikke altid tages hensyn til andet end det enkelte byrådsmedlems egen interesse - det kan så betyde at en sag kører"fast" når den hænger i systemet - at man som borger kan klage over forvaltningen når beslutninger er taget er vel ikke det der er meningen - man må vel forvente at nå til en slags enighed før det. Dette kan være svært i Randers har vi erfaret og vi er meget taknemmelige for at der er folk der vil tage vores sag op efter snart 4 år i hårdknude. Tænker der er andre end os der sidder i saksen på samme måde og som også er glade for at der er nogen der vil hjælpe. Vi har oplevet mange triste beskeder om opgivenhed hos borgere der render hovedet ind i en mur når det kommer til Randers Kommune - endda så mange at det tyder på at "noget" er galt...

Mette Hvid Hansen, 02-12-2019 11:07:38

Så godt skrevet! Jeg føler med de stakkels mennesker, der arbejder i kommunen, og som dagligt udsættes for mistillid; ja nærmest hetz.

Hvilken medarbejder er mon den næste de får held til at fyre, eller presset til at sige op?
Ebba Mortensen, 02-12-2019 08:35:15

Det er nok lidt tyndt at skyde på et mindretal.
Problemet stikker nok en del dybere.
Det er og har været nødvendige med "vagthunde" i byrådet. Desværre!
Der har været alt for mange sager hvor der ses stort på lov og orden, anstændighed og en til tider syg kultur i dele af administrationen.
Som part i en af sagerne oplevede jeg bla at blive præsenteret for ulovlig brug af data, indsamlet på ulovlig vis.
Der skal være vagthunde, så længe vi har medlemmer i byrådet, som på møder i byrådet "advarer mod lovmedholdenhed" bare fordi det ikke passer ind vedkommendes planer.
Der skal være vagthunde, når en kommunal embedsmand, gør sig selv til dommer over medarbejderen i Stjernehussagen, det har vi domstolene til !

Det der skal til, er et fælles opgør mod den underlæggende "kultur", så både folkevalgte og ansatte kommer til at arbejde i tillid, til at alle gør deres arbejde ordentligt.
Husk samtidigt at megen god udvikling opstår når meninger brydes.
Søren Mikklesen, 02-12-2019 08:27:41

Det kunne ikke være skrevet bedre.
Er sikker på 99% af borgerne i Randers Kommune er enige i at der er politikkere der ikke burde sidde i byrådet.
Der er stor forskel på at være kritisk og være direkte ødelæggende for samarbejdet i byrådet.
denne jagt på kommunens ansatte er HELT utilstedelig og skal ophøre omgående(håber de borgere der har stemt på disse personer/partier har en dårlig smag i munden.
Lars Frank Nielsen, 02-12-2019 08:06:36


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
Indtast
bogstaverne:
ÆØÅ
  - dette er for at undgå spam.

© Copyright 2020 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Debat

Skal de smalleste skuldre bære det tungeste læs?
Skal de smalleste skuldre bære det tungeste læs?
Debat
Daka og fremtiden
Daka og fremtiden
Debat
Bjarne Overmark: Til byrådet og direktionen
Bjarne Overmark: Til byrådet og direktionen
Debat
En sang fra de varme lande
En sang fra de varme lande
Debat
Absurd dato-tyranni i landbruget
Absurd dato-tyranni i landbruget
Debat
Det der får mig til tasterne nu er situationen i ældreplejen.
Det der får mig til tasterne nu er situationen i ældreplejen.
Debat
Plejehjems sagerne, hvad mon der er op og ned?
Plejehjems sagerne, hvad mon der er op og ned?
Debat
Momentum for omsorg og værdighed
Momentum for omsorg og værdighed
Debat
Ledelse eller administration?
Ledelse eller administration?
Debat
Regionen lukker genoptræning på Randers sygehus
Regionen lukker genoptræning på Randers sygehus
Debat


Regionale nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev