Annonce
Del på Facebook   Print siden

Kronik af Iben Sønderup

Folketingsvalget 2019
Tirsdag 28. maj 2019 kl. 08:36

Kronik af Iben Sønderup

Børn, unge og uddannelse: Drop nationale tests og afskaf uddannelsesloftet. Eksklusivt hos Randersidag!

Uddannelse er grundlaget for vores velfærd i fremtiden. Derfor skal vi turde have store visioner for, hvad vi vil med vores uddannelser.

Vi har nu siden 2016 lidt under de besparelser, som regeringen indførte med det såkaldte "omprioriteringsbidrag". Som underviser mærker jeg det i min dagligdag, og det har voldsomme konsekvenser. Det går ud over den tid, vi lærere har til at danne relationer med eleverne. Det hjælper ikke på de unge, der er mest sårbare. Besparelserne skal stoppes. Det har regeringen nu også endelig indset, her fem minutter i folketingsvalg. Men det er ikke gjort med det. Der skal investeres igen. Uddannelse er simpelthen essentielt for at sikre Danmarks udvikling, teknologi og velfærd i fremtiden.

Men vi er nødt til at begynde med begyndelsen: Det børneliv, vi som samfund tilbyder vores mindste borgere. Pædagogerne løber så stærkt i hverdagen, at dem vi har, snart bliver slidt ned, hvis vi ikke letter presset. Og det går ud over børnene – det mest dyrebare, vi har.

D. 6. april gik forældre over hele landet på gaden for at råbe politikerne op: Der mangler tid til omsorg for vores børn.
Vi skal bruge flere velfærdskroner, og droppe skattelettelserne for de rige. Og så skal vi sætte tillid i stedet for kontrol. Det kan ikke nytte noget, at pædagogen skal bruge tid på at dokumentere sprogtest og læreplaner, hvis der kun er to voksne til 70 børn på legepladsen. Der skal mere tid til børnene og mindre bureaukrati.

Vi er nødt til at omtænke hele den hverdag, vi tilbyder vores børn. Er det virkelig nødvendigt at have læreplaner i vuggestuen og børnehaven? Det er da vigtigere, at der er voksne nok til at drage omsorg for børnene. I Socialdemokratiet vil vi have flere voksne i dagtilbuddene.

Folkeskolen trænger også til et eftersyn. Det bør vi gøre i samarbejde med hverdagens eksperter: Lærerne. Det er på tide at gøre op med de nationale tests i folkeskolen. Nu viser det sig, at man i ministeriet i tre år har vidst at der var fejl i de nationale tests. Og man har ikke reageret. Hvis jeg havde børn i folkeskolen, ville jeg være rasende. Enhver lærer ved, hvad eleverne kan, nationale tests eller ej. Nu må dette vanvid høre op.

Vi bør bruge de mange millioner fra de nationale tests til i stedet at forske i bedre hjælp til ordblinde og talblinde. Og mere forberedelsestid til lærerne i folkeskolen. God undervisning tager tid at forberede. Og de vigtige relationer mellem lærere og elever kan ikke effektiviseres. De kræver nærvær – og tid.

Alt for mange unge mistrives. Jeg møder dem i min hverdag som gymnasielærer. Og vi lærere får mindre og mindre tid til at hjælpe dem pga. de endeløse besparelser. Mange unge er ramt af stress, angst, depression, sociale problemer, familiekriser og meget andet – og antallet stiger med bekymrende hast. Derfor har de sværere ved at gennemføre deres ungdomsuddannelse. Og nogle af dem dropper ud. Det børne- og ungeliv, vi har indrettet, er for presset. Vi bør fjerne de elementer af pres, vi har indført. I dagtilbud, i folkeskolen og på uddannelserne.

Uddannelsesloftet – det skal vi af med. Det lægger et helt urimeligt pres på vores unge. For tænk nu, hvis de kommer til at vælge forkert uddannelse – så kan de ikke vælge om senere. Uddannelsesloftet indebærer desuden, at man ikke kan skifte spor undervejs i livet, hvis man ikke ønsker eller har ressourcer til at hoppe et niveau op i uddannelse.
Det er en barriere for at skifte branche og opkvalificere sig. Og det er præcis det modsatte, vi har brug for i samfundet.

Vi er også nødt til at investere i Danmarks forskning. For de videregående uddannelser og forskningen har været udsat for de samme besparelser. Og selv om mange mennesker ikke mærker det direkte, så kommer det til at koste os dyrt i fremtiden, hvis vi ikke sætter ind nu. Forskning er vigtig for at skabe arbejdspladser og sikre Danmarks position i verden.

Det er mange investeringer, jeg her skitserer. Men hvis vi havde et skattevæsen, der fungerede og sikrede, at alle betalte den skat, de skal, ville vi have 20% mere i skatteindtægter, end vi har i dag. Det er rigtig mange penge. I Socialdemokratiet vil vi ansætte 1000 flere medarbejdere i Skat til at sikre, at skatten bliver betalt som den skal.
Vi vil indføre en velfærdslov, hvor pengene følger med, når vi i de kommende år bliver flere ældre og flere børn.

I Danmark har vi rigtig megen forskning på højt niveau og rigtig mange spændende og nyttige uddannelser. Det skal vi værne om og udvikle. For det er vigtigt for at sikre Danmarks fremtid. Virksomhederne efterspørger uddannelse, viden og forskning.
Vi har brug for nytænkning i hele den måde, vi indretter et børneliv og ungeliv på, via vores dagtilbud, vores folkeskoler, vores uddannelser og vores forskning. Uddannelse er Danmarks guld. Og børnene er vores fælles fremtid.

Af Iben Sønderup, folketingskandidat for Socialdemokratiet, byrådsmedlem i Randers, lektor ved Aarhus Handelsgymnasium, tidl. ekstern lektor ved Aarhus Universitet.


Kommentarer til artiklen:
Rigtigt godt. Dog vil jeg lige påpege, at der ikke i nogle børnehaver overhovedet: hvor der kun er 2 voksne til 70 børn. Det er lige "at stramme den for meget"
Beth, 28-05-2019 19:55:51


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
Indtast
bogstaverne:
ÆØÅ
  - dette er for at undgå spam.

© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Folketingsvalget 2019

Tak for tilliden
Tak for tilliden
Folketingsvalget 2019
Læserbrev af Malte Larsen, S, Vester Boulevard 29, 8920 Randers NV.
Flere vælgeres stemmer dømmes ugyldige
Flere vælgeres stemmer dømmes ugyldige
Folketingsvalget 2019
Antallet af fejludfyldte stemmesedler er steget med 33 pct. de seneste tre folketingsvalg.
Tre partier får et mandat hver, med bopæl i Randers i Folketinget
Tre partier får et mandat hver, med bopæl i Randers i Folketinget
Folketingsvalget 2019
Det drejer sig om Socialdemokratiet, Venstre og SF. Til gengæld mister DF i Randers deres mandat.
SF i Randers får det første Folketingsmedlem nogensinde
SF i Randers får det første Folketingsmedlem nogensinde
Folketingsvalget 2019
Med et fantastisk valg med mere end 2600 personlige stemmer er Charlotte Broman Mølbæk valgt til Folketinget.
Kommuner og landdistrikter i fælles front på Folkemødet
Kommuner og landdistrikter i fælles front på Folkemødet
Folketingsvalget 2019
Torsdag den 13. juni 2019 byder Foreningen Folkemøde atter velkommen til årets politiske komsammen på Bornholm.
Fornøjeligt folketingsvalg 2019
Fornøjeligt folketingsvalg 2019
Folketingsvalget 2019
Børnenes pasningstilbuds kvalitet, folkeskolen og klodens fremtidsudsigt var glædeligvis vigtigste dagsordner i netop overståede folketingsvalg.
Michael Aastrup stemmer med familien i Assentoft
Michael Aastrup stemmer med familien i Assentoft
Folketingsvalget 2019
Klokken otte åbnede valgstederne i hele landet, og i Assentoft Hallen var de første så småt mødt frem til et af de mest spændende folketingsvalg i nyere tid.
Vælgermøde på Tradium
Vælgermøde på Tradium
Folketingsvalget 2019
Politikerne tog imod spørgsmål fra elever og undervisere.
Er du i tvivl om hvem du vil stemme på?
Er du i tvivl om hvem du vil stemme på?
Folketingsvalget 2019
Tag en kandidattest lige her.
NNF og Iben Sønderup på fælles kampagne for værdig tilbagetrækning
NNF og Iben Sønderup på fælles kampagne for værdig tilbagetrækning
Folketingsvalget 2019
"Værdig før færdig" - Det er NNF's slogan for en kampagne, som fagforeningen kører op til folketingsvalget.
Tilbudsaviser og magasiner m.m:
Regionale nyheder