Klik venligst
---Klik venligst

Del på Facebook   Print siden

Kosttilskud kan hjælpe patienter med hjertesvigt

Forside
Torsdag 11. april 2019 kl. 09:00

Kosttilskud kan hjælpe patienter med hjertesvigt
Forskningen er lavet på mennesker, men hjertet på billedet er dog fra en gris (foto: Tonny Foghmar)


Ny forskning viser, at ketonstoffer har en markant effekt på patienter med hjertesvigt.

Ketonstoffer er kroppens eget superbrændstof, som den danner under stress og længere tids faste. Ketonstoffer fås også som et kosttilskud, der kan hjælpe med at øge stofskiftet og give ekstra energi.

Nu har læger og forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet netop publiceret et forskningsstudie i et førende amerikansk tidsskrift, hvor de har undersøgt effekten af ketonstoffer, når de bliver givet til patienter med hjertesvigt.

Resultaterne viser, at hvis ketonstofferne bliver sprøjtet direkte ind i patienternes blodårer, så stiger hjertets pumpekraft med 8 procent. Samtidig øges den mængde blod, som hjertet pumper ud, med 2 liter – svarende til en stigning på 40 procent.

- Det er unikke og fantastisk spændende fund. I de resultater kan ligge begyndelsen til en ny behandling for patienter med hjertesvigt, siger Henrik Wiggers, overlæge på Hjertesygdomme på Hjertesygdomme.

Studiet er udført i samarbejde med kolleger fra afdelingerne Diabetes og Hormonsygdomme samt Nuklearmedicin og PET. Henrik Wiggers' kollega, post.doc. Roni Nielsen fra Hjertesygdomme, er førsteforfatter på arbejdet.

- Resultaterne ser meget lovende ud, og der kan være et stort potentiale i den type behandling.

Hos patienter med hjertesvigt har hjertet nedsat pumpekraft og netop derfor er resultaterne så opløftende. Forskerne ved endnu ikke, hvad keton præcist gør ved hjertet. Men faktum er, at hjertet pumper mere effektivt, hvis kroppen får et tilskud med ketonstoffer.

Kosttilskud som medicin
Studiet er det første nogensinde, som ser på effekten af ketonstoffer hos hjertepatienter. Derfor er det også nødvendigt med flere undersøgelser for at underbygge resultaterne. Faktisk har forskerne fra Aarhus Universitetshospital allerede fået fondsstøtte til at gennemføre flere kliniske studier af ketonstoffer. De søger dog stadig om flere midler, da de har mange idéer til at forske i den nye behandling.

- Jeg vil understrege, at der er behov for yderligere studier, inden ketonstoffer kan anbefales til patienter med hjertesvigt, siger Henrik Wiggers.

- Men hvis de næste studier også giver positive resultater, er vi kommet et stort skridt videre mod at kunne udvikle et kosttilskud med ketonstoffer, som kan gives til hjertesvigtpatienter.

Forskerne planlægger at give ketonstoffer både som en indsprøjtning, som en drik og som sondemad i mavensækken. Under alle omstændigheder vil behandlingen blive billig, da ketonstoffer har status som et kosttilskud, og der ikke er patent på stoffet. Det betyder også, at stoffet ikke skal igennem en lang godkendelsesprocedure, før det kan blive godkendt som en ny type medicin.

Inspiration fra diabetesmedicin
Idéen til at lave et studie med hjertepatienter og ketonstoffer kommer fra diabetesområdet. Her har man i de senere år studeret de såkaldte SGLT2-hæmmere, som bruges til medicinsk behandling af personer med type 2-diabetes.

Medicinen har også vist sig at have god effekt på hjertesvigtpatienter, og en af grundene til kunne være, at SGLT2-hæmmere kan aktivere kroppens egne ketonstoffer.

Bag om forskningsresultatet:
Studietype: Klinisk randomiseret studie

Samarbejdspartnere: Forskere fra Hjertesygdomme, Diabetes og Hormonsygdomme og Nuklearmedicin og PET på Aarhus Universitetshospital samt Nuklearmedicinsk Afdeling, Uppsala Universitet, Sverige.

Ekstern finansiering: Lundbeck Foundation

Publicering: Peer-reviewed artikel i Circulation, som udgives af American Heart Association.

Interessekonflikter: Ingen


Kommentarer til artiklen:
detlyder godt.jeg har atrieflimmer med bensår.det kan måske give bedre venestrømning.
skibsfører Hans Lindberg, 14-04-2019 12:39:18


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets tal og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .


© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

-
Forside

Hurtigere, tryggere og nemmere tankning: Helt ny Uno-X på vej
Hurtigere, tryggere og nemmere tankning: Helt ny Uno-X på vej
Forside
Mød dine politikere ved et offentligt møde
Mød dine politikere ved et offentligt møde
Forside
Langå 1. maj – det eneste sted i Randers Kommune, hvor du kan møde dine politikere ved et offentligt møde.
Gratis gadeteaterfestival vender tilbage
Gratis gadeteaterfestival vender tilbage
Forside
Til sommer kommer Randers Internationale Gadeteaterfestival endnu engang til byen, og forvandler gaderne til festlige teaterscener.
Forsøg på tyveri af frihedsmonument
Forsøg på tyveri af frihedsmonument
Forside
Onsdag eftermiddag er der blevet konstateret forsøg på at save en bronzestatue over i Randers.
Børnene tages som gidsler i hamsterhjulet
Børnene tages som gidsler i hamsterhjulet
Forside
Når vi er pressede på job, går det ud over vores børn.
Børneteater og kunst til sanserne
Børneteater og kunst til sanserne
Forside
15. og 16. juni afholder Randers EgnsTeater i samarbejde med Randers Kunstmuseum en børneteaterfestival med kunstprogram.
Danmarkshistorien fortalt på tre minutter
Danmarkshistorien fortalt på tre minutter
Forside
Over en million har på et par uger set videoen med historikeren Asser Amdisens lynformidling af danmarkshistorien.
Derfor skal du huske at skifte til sommerdæk
Derfor skal du huske at skifte til sommerdæk
Forside
Hvis du ikke allerede har skiftet til sommerdæk, så er det et godt tidspunkt at gøre det nu. Det er både brændstofbesparende, og så kan det være risikabelt at køre med vinterdæk om sommeren.
Forslag til næste byrådsmøde
Forslag til næste byrådsmøde
Forside
Beboerlisten og Velfærdslisten anmoder i henhold til KSL § 11, stk. 1, 1. pkt., borgmester Torben Hansen om at sætte nedenstående forslag på dagsordenen for Randers Byråds møde den 29. april 2019.
Bankfolk er flyttet i skurvogne
Bankfolk er flyttet i skurvogne
Forside
Sparekassen Kronjylland udvider og moderniserer sin afdeling på Mariagervej i Randers. Under det omfattende arbejde, holder sparekassens ansatte til i en midlertidig "skur-by" på parkeringspladsen.
Klik venligst


Klik venligst
Regionale, Nationale og Internationale nyheder
Nyhedsbrev
E-mail adresse:

Tilmeld
Frameld