-
Klik venligst---

Del på Facebook   Print siden

Kosttilskud kan hjælpe patienter med hjertesvigt

Forside
Torsdag 11. april 2019 kl. 09:00

Kosttilskud kan hjælpe patienter med hjertesvigt
Forskningen er lavet på mennesker, men hjertet på billedet er dog fra en gris (foto: Tonny Foghmar)


Ny forskning viser, at ketonstoffer har en markant effekt på patienter med hjertesvigt.

Ketonstoffer er kroppens eget superbrændstof, som den danner under stress og længere tids faste. Ketonstoffer fås også som et kosttilskud, der kan hjælpe med at øge stofskiftet og give ekstra energi.

Nu har læger og forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet netop publiceret et forskningsstudie i et førende amerikansk tidsskrift, hvor de har undersøgt effekten af ketonstoffer, når de bliver givet til patienter med hjertesvigt.

Resultaterne viser, at hvis ketonstofferne bliver sprøjtet direkte ind i patienternes blodårer, så stiger hjertets pumpekraft med 8 procent. Samtidig øges den mængde blod, som hjertet pumper ud, med 2 liter – svarende til en stigning på 40 procent.

- Det er unikke og fantastisk spændende fund. I de resultater kan ligge begyndelsen til en ny behandling for patienter med hjertesvigt, siger Henrik Wiggers, overlæge på Hjertesygdomme på Hjertesygdomme.

Studiet er udført i samarbejde med kolleger fra afdelingerne Diabetes og Hormonsygdomme samt Nuklearmedicin og PET. Henrik Wiggers' kollega, post.doc. Roni Nielsen fra Hjertesygdomme, er førsteforfatter på arbejdet.

- Resultaterne ser meget lovende ud, og der kan være et stort potentiale i den type behandling.

Hos patienter med hjertesvigt har hjertet nedsat pumpekraft og netop derfor er resultaterne så opløftende. Forskerne ved endnu ikke, hvad keton præcist gør ved hjertet. Men faktum er, at hjertet pumper mere effektivt, hvis kroppen får et tilskud med ketonstoffer.

Kosttilskud som medicin
Studiet er det første nogensinde, som ser på effekten af ketonstoffer hos hjertepatienter. Derfor er det også nødvendigt med flere undersøgelser for at underbygge resultaterne. Faktisk har forskerne fra Aarhus Universitetshospital allerede fået fondsstøtte til at gennemføre flere kliniske studier af ketonstoffer. De søger dog stadig om flere midler, da de har mange idéer til at forske i den nye behandling.

- Jeg vil understrege, at der er behov for yderligere studier, inden ketonstoffer kan anbefales til patienter med hjertesvigt, siger Henrik Wiggers.

- Men hvis de næste studier også giver positive resultater, er vi kommet et stort skridt videre mod at kunne udvikle et kosttilskud med ketonstoffer, som kan gives til hjertesvigtpatienter.

Forskerne planlægger at give ketonstoffer både som en indsprøjtning, som en drik og som sondemad i mavensækken. Under alle omstændigheder vil behandlingen blive billig, da ketonstoffer har status som et kosttilskud, og der ikke er patent på stoffet. Det betyder også, at stoffet ikke skal igennem en lang godkendelsesprocedure, før det kan blive godkendt som en ny type medicin.

Inspiration fra diabetesmedicin
Idéen til at lave et studie med hjertepatienter og ketonstoffer kommer fra diabetesområdet. Her har man i de senere år studeret de såkaldte SGLT2-hæmmere, som bruges til medicinsk behandling af personer med type 2-diabetes.

Medicinen har også vist sig at have god effekt på hjertesvigtpatienter, og en af grundene til kunne være, at SGLT2-hæmmere kan aktivere kroppens egne ketonstoffer.

Bag om forskningsresultatet:
Studietype: Klinisk randomiseret studie

Samarbejdspartnere: Forskere fra Hjertesygdomme, Diabetes og Hormonsygdomme og Nuklearmedicin og PET på Aarhus Universitetshospital samt Nuklearmedicinsk Afdeling, Uppsala Universitet, Sverige.

Ekstern finansiering: Lundbeck Foundation

Publicering: Peer-reviewed artikel i Circulation, som udgives af American Heart Association.

Interessekonflikter: Ingen


Kommentarer til artiklen:
detlyder godt.jeg har atrieflimmer med bensår.det kan måske give bedre venestrømning.
skibsfører Hans Lindberg, 14-04-2019 12:39:18


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
Indtast
bogstaverne:
ÆØÅ
  - dette er for at undgå spam.

© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst
Forside

Renseanlæg i Spentrup har renset spildevand for sidste gang
Renseanlæg i Spentrup har renset spildevand for sidste gang
Forside
Vandmiljø Randers lukkede fredag den 14. juni Spentrup Renseanlæg.
Danske cyklister har sparet kloden for 1,5 mio. kg CO2
Danske cyklister har sparet kloden for 1,5 mio. kg CO2
Forside
Et cykelhold fra PFA i København vandt Vi Cykler til Arbejde 2019, mens en holdkaptajn fra Fredericia kunne fejre 21 år som holdkaptajn.
Åbning af børneteaterfestival
Åbning af børneteaterfestival
Forside
Lørdag den 15. juni var Jennumparkens børnekor med til at åbne børneteaterfestival på Amfiscenen ved Randers Egnsteater.
Østjyske elever får byggeri på skoleskemaet
Østjyske elever får byggeri på skoleskemaet
Forside
Skoleelever fra Østjylland får snart mulighed for at komme ind bag hegnet på en byggeplads og prøve kræfter med bygge- og anlægsbranchens værktøj og metoder.
Årets Asfergborger støtter det lokale handelsliv
Årets Asfergborger støtter det lokale handelsliv
Forside
Årets Asfergborger blev i 2018 Claus Edelgaard Nielsen. Claus har netop overrakt prisens 5.000 kroner til Støtteforeningen Vestergade 16
To Fantastiske Udstillinger
To Fantastiske Udstillinger
Forside
Fra lørdag den 29. juni til søndag den 7. juli danner Memphis Mansion rammen for to fantastiske udstillinger.
Kom til Girls Night Out på Yesterday
Kom til Girls Night Out på Yesterday
Forside
Så er det endelig tid til endnu en fantastisk Girls Night Out hos Nordisk Film Biografer i Randers! Denne gang på den romantiske komedie 'Yesterday'.
’Maccen’ i Randers har fødselsdag
’Maccen’ i Randers har fødselsdag
Forside
16. juni 1999 var en stor dag for burgerelskende randrusianere.
Donation til børnekor
Donation til børnekor
Forside
De yngste fra Jennumparkens Børnekor sang ved generalforsamlingen for Randers Østre Inner Wheel Club onsdag den 12. juni.
Regionshospitalet Randers har nedbragt deres madspild
Regionshospitalet Randers har nedbragt deres madspild
Forside
Nyt initiativ nedbringer madspild i storkøkkener.
Klik venligst


Klik venligst
Regionale, Nationale og Internationale nyheder
Nyhedsbrev
E-mail adresse:

Tilmeld
Frameld