Familie
Kommuner landet over kæmper mod uvelkomne gæster
De seneste måneder har rotteanmeldelserne nået hidtil usete højder i Danmarks største byer.
Landets kommuner oplever en hidtil uset vækst i antallet af rotteanmeldelser. Specielt Aarhus har i oktober måned registreret hele 1.019 anmeldelser, en stigning på 65 procent sammenlignet med samme periode sidste år. Skadedyrseksperter peger på de seneste års store regnmængder som en betydelig faktor. Når kloaksystemerne overbelastes, søger rotterne mod menneskers beboelse for at finde tilholdssteder.
Konsekvenser for boligejere
Rotter udgør ikke kun en generel gener, men også en alvorlig sundhedsfare. Udover at være sygdomsbærere kan rotter også forårsage omfattende materialeskader. Ifølge skadedirektør Lene Rasmussen fra Gjensidige bør både boligejere og kommuner tage klimaforandringerne alvorligt, da de øger risikoen for rotteangreb. Byggesagkyndig Bo Halm Andersen fra NRGi anbefaler boligejere at fokusere på forebyggende foranstaltninger for at beskytte deres ejendomme mod disse uønskede gæster.
Sådan kan du beskytte dit hjem mod rotter
For at reducere risikoen for rotter i boliger, anbefales det at holde hjemmets ydre i tjek. Inspektion af ventilationsriste samt installation af rottespærre i kloakker er vigtige forholdsregler. Identificering af potentielle indgangspunkter som revner i fundamentet eller væggene kan forebygge indtrængen. Det er også klogt at håndtere nedfaldne frugter hurtigt og sørge for, at rotterne ikke kan få adgang til fuglefoder. Klipning af grene tæt på huset og undgåelse af åbne kompostbunker kan gøre haven mindre attraktiv for rotter. Skulle man stadig opdage rotteaktivitet, er det afgørende at kontakte kommunens skadedyrsbekæmpelse.
Som ændringer i klimaet fortsætter med at påvirke både mennesker og dyr, står de danske byer overfor stigende udfordringer med rotter. At være proaktiv og informeret kan være afgørende for at holde disse skadedyr i skak.