Koldkrigsbunker i Rold er et stort hit

26. januar 2023
Koldkrigsbunker i Rold er et stort hit

Da de første billetter blev sat i salg 1. november til det nye koldkrigsmuseum REGAN Vest, blev der solgt ca. 5000 billetter det første døgn.

Nu godt to en halv måned senere kan Nordjyske Museer konstatere, at interessen for at komme ned og se den tophemmelige bunker, udstillingerne og maskinmesterboligen stadig er enorm. Mere end 20.000 har allerede sikret sig billet til museet, som åbner 13. februar.

REGAN Vest er et af de største museumsprojekter i Danmark i disse år, og publikum glæder sig efter alt at dømme til at komme ned i den 5.500 m2 store atomsikre bunker, som i al hemmelighed blev bygget i 1960erne. For Interessen for det nye museum og rundvisninger i bunkeranlægget stiger stødt frem mod åbningen om ca. tre uger. Billetsalget kom flot fra start, og på nuværende tidspunkt er der solgt omkring 40 procent af alle billetter i sæson 2023 svarende til mere end 20.000.

Jeg er en meget glad og tilfreds museumsdirektør. Vi vidste godt, at der var stor interesse for REGAN Vest, hvilket vi blandt andet fik bekræftet, da vi satte de første billetter i salg. Men det er også siden gået over al forventning. Det er fantastisk, at vi allerede nu har solgt 20.000 billetter, siger Lars Christian Nørbach, direktør for Nordjyske Museer, som Koldkrigsmuseet REGAN Vest er en del af.

Stadig billetter i salg
Selvom mange allerede nu har købt billet, er der stadig mulighed for at besøge museet i de første måneder efter åbning.

Bunkeren har en begrænset kapacitet, blandt andet af sikkerhedsmæssige årsager, og man er derfor nødt til at købe en billet online før sit besøg. Men vi har sat en god portion i salg her fra start for at imødekomme den store interesse, fortæller Lars Christian Nørbach.

Man skal dog væbne sig med en smule tålmodighed, da de første uger efter åbning er totalt udsolgte, men har man mulighed for at komme forbi på de lidt skæve tidspunkter i hverdagene, så er det muligt at finde ledige timeslots inden for rimelig tid.

En oplevelse af de helt store
Det er en helt særlig museumsoplevelse, der venter publikum. Bunkeren REGAN Vest blev i al hemmelighed bygget i 1960erne og havde til formål at huse regering, embedsfolk og regent, hvis den kolde krig udviklede sig til en regulær angrebskrig. I alt med plads til 350 personer. Den blev taget ud af beredskabet i 2012, hvorefter dens eksistens blev kendt i den brede offentlighed.

I dag står bunkeranlægget stadig fuldt møbleret med originalt interiør lige fra Arne Jacobsen-stole og lamper over sengetøj fra Nordisk Fjer til kommunikationsudstyr og Nato-stempler. Det er helt unikt og der findes ikke tilsvarende bunkeranlæg med originalt interiør andre steder.

Det nye museums hovedattraktion er naturligvis den atomsikre bunker, som er en unik tidslomme, der fortæller et vigtigt stykke danmarkshistorie. Det nye koldkrigsmuseum består dog af flere delelementer.

Indgangen til bunkeren ligger skjult bag en helt almindelig murstensvilla. Her boede maskinmesteren med sin familie. Han stod for driften af det hemmelige bunkeranlæg. Villaen er i dag indrettet, som den kunne have set ud i 1980, og den bliver også en væsentlig del af det nye museum. Her kan gæsterne via digitale skærme møde den familie, som nu bor i huset.

Foruden selve bunkeren og familien i maskinmesterboligen kan besøgende også glæde sig til en koldkrigsudstilling i den nyopførte velkomstbygning tæt herved. Her udstilles blandt andet som noget ganske særligt genstande fra atombombningen af Hiroshima i 1945. Udstillingen fortæller om dagliglivet under den kolde krig, frygten for atomkrig samt de forberedelser, som samfundet gjorde, hvis krigen brød ud.

Endelig er der etableret vandrestier i området over bunkeren, hvor man kan få en fornemmelse af anlæggets størrelse. De anlagte stier forbinder sig til Rebildcentret og de øvrige stier i Rebild bakker.

I første omgang har Nordjyske Museer sat billetter i salg fra åbningen i februar frem til og med 25. juni. Billetter i sommerferieperioden sættes i salg senere og vil blive annonceret gennem museets nyhedsbrev og på nordjyskemuseer.dk.

FAKTA
REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5.500 m2 stor atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i årene 1963-1968 med det formål at huse regering og regent i tilfælde i af en atomkrig. Anlægget var en del af beredskabet frem til 2012, men blev fredet i 2014. Mandag 13. februar 2023 åbner det for offentligheden som en del af Koldkrigsmuseet REGAN Vest.

Det samlede anlægsbudget er på godt 78 mio. kr. Museet er meget taknemlig for generøs støtte fra følgende: Den filantropiske forening Realdania (31,3 mio. kr.), Augustinus Fonden (10,5 mio. kr.), Nordea-fonden (3,15 mio. kr.) Spar Nord Fonden (2 mio. kr.) og Jutlander Fondene Himmerland 0,5 mio. kr., Region Nordjyllands Vækst Forum (1,2 mio. kr.), Aalborg Kommune (4,15 mio. kr.) og Rebild Kommune (5,22 mio. kr.). Dertil en anlægsbevilling fra Folketinget (20,1 mio. kr.).

Kilde: Nordjyske Museer