Del på Facebook   Print siden

Kør-selv-ferien: Sådan undgår du de værste bilkøer

Forside
Onsdag 10. juli 2019 kl. 10:00

Kør-selv-ferien: Sådan undgår du de værste bilkøer

Tyskerne udvider i år en række af deres motorveje med flere spor, og det medfører forlænget rejsetid for danske kør-selv-turister.

Der er gode og dårlige nyheder for de danskere, der kører i egen bil på ferie denne sommer. Den gode nyhed for især jyderne og fynboerne er, at vejudvidelsen fra Neumünster til Hamborg stort set er færdig. De dårlige nyheder er, at det store byggeprojekt tæt på Elbentunnelen fortsat er i gang, og at vejudvidelserne nu er rykket sydpå. Det betyder lange strækninger med vejarbejder ved Hannover, Kassel og Frankfurt. Det samme er tilfældet ved Halle og Leipzig samt Nürnberg på A9, som mange sjællændere bruger som transitrute ud og hjem fra sommerferiedestinationerne.

Timing er afgørende
I år begynder den danske skoleferie 29. juni, og dermed forventes den helt store udrejsetrafik at ske i weekenden i uge 26. Det er en lille fordel for de danske feriebilister, fordi ferierne ikke rigtigt er begyndt i mange europæiske lande. Omvendt betyder det, at hjemrejsetrafikken for mange danskere falder sammen med ferier i blandt andet Tyskland, Frankrig, Italien, Østrig og Schweiz.

"Man skal forvente kødannelser og tæt trafik på de tyske motorveje gennem hele sommeren, men man kan undgå de værste tidspunkter ved at planlægge ud- og hjemrejsen rigtigt. Det handler generelt om at undgå at ramme trafikknudepunkterne ved Hamborg og Frankfurt på A7 i myldretiden på fredage til søndage, og det samme gør sig gældende ved Berlin og Nürnberg på A9. Man kan endda overveje at rejse tirsdag-onsdag i stedet for fredag-søndag," siger Rasmus Boserup, kommunikationschef hos tankstations- og energiselskabet OK.

Han anbefaler, at man enten kører tidligt om morgenen eller tidligt om aftenen, og så vidt muligt undgår trafikknudepunkterne mellem klokken 7 og 10 samt mellem klokken 16 og 19.Hold pauser og tag en overnatning
Med den store mængde af vejarbejder vil rejsetiden være væsentligt længere. Man skal forvente, at det tager mellem 12 og 14 timer at køre gennem Tyskland, og derfor kan det være en god idé med en overnatning undervejs.

"Det er en udmattende omgang at køre hele ferieturen i ét hug. Med en eller to overnatninger undervejs får hele familien mulighed for at restituere, og feriekørslen opleves ikke så anstrengende," lyder det fra Rasmus Boserup.

Ofte er der gode og billige overnatningsmuligheder blot få kilometer fra de tyske motorveje, ligesom der ved flere af de tyske rastepladser er hoteller. Man skal dog forvente, at disse ofte kan være optagede i sommerperioden.

Udover at dele rejsen op, er det også en god idé at holde pauser undervejs. De tyske rastepladser har en høj standard, ofte med legepladser, flere forskellige restauranter og mulighed for at lufte hunden, hvis den er med på ferie.

"Det øger trafiksikkerheden markant, når chaufføren holder pauser undervejs. Vi anbefaler, at man tager en timeout cirka hver tredje time, strækker benene lidt, drikker noget vand og lige tjekker vejmeldingerne på internettet, inden man kører videre," siger Rasmus Boserup.

Hurtige opdateringer
De største tyske radiostationer holder bilisterne orienterede mindst hver halve time, men kan man ikke forstå tysk eller for den sags skyld fransk eller italiensk, hvis man kører i Frankrig og Italien, så er Google's ruteanvisninger nærmest opdateret i realtid, og på den måde kan man løbende holde sig fint orienteret via telefonen. Hvis der sker trafikuheld undervejs, så bør man holde sig til rådene fra de lokale trafikmeldinger, ligesom Google også giver anbefalinger om omkørsler, såfremt det er fordelagtigt.

"Vi kommer til at opleve tæt trafik og mange bilkøer i Tyskland til sommer. Det skal man forberede sig på. Men med god planlægning, så kan man undgå de værste trafikpropper og komme godt frem og tilbage fra ferie," siger Rasmus Boserup.

Overblik: Her forventes de værste trafikpropper
A7
Hamborg: Tæt på Elben overdækkes motorvejen, og på en strækning på 15 km er hastigheden nedsat til 60 km/t. Forvent op til tre timers længere rejsetid i myldretiden
Hannover - Kassel - Frankfurt: På flere strækninger udvides antallet af vejbaner fra to til tre i begge retninger. Nogle af vejarbejderne strækker sig over ti km med hastighedsnedsættelse til 60 km/t til følge. Forvent op til to timers længere rejsetid på den 350 km lange strækning
A8
Stuttgart: 25 km vejarbejde i flere etaper. Hastighedsnedsættelse til 40 km/t. på særligt snævre strækninger. Op til to timers længere rejsetid.
A9
Halle/Leipzig: Der pågår et 50 km langt vejarbejde i flere etaper ved Halle/Leipzig på A9. Her udvides vejstrækningen, og hastigheden er nedsat til 80 km/t. Forvent én times længere rejsetid.
Nürnberg: Et 45 km langt vejarbejde i flere etaper med vejudvidelser finder sted ved Nürnberg. Hastighedsnedsættelse til 80 km/t. Forvent op til to timers længere rejsetid.

© Copyright 2020 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Forside

Mand flygtede fra færdselsuheld
Mand flygtede fra færdselsuheld
Forside
Godt nytår fra DMI
Godt nytår fra DMI
Forside
Rigtig godt nytår!
Rigtig godt nytår!
Forside
Fremtidens luftfart kræver store omvæltninger
Fremtidens luftfart kræver store omvæltninger
Forside
Ved at skifte til mere bæredygtigt brændstof som electrofuels, foretage
Brems for rådyret og kør katten over?
Brems for rådyret og kør katten over?
Forside
Vi har netop stillet uret til 'vintertid' og i ugerne herefter, er der øget risiko for påkørsler af dyr.
H.K.H. Kronprinsessen afslører årets Julemærke
H.K.H. Kronprinsessen afslører årets Julemærke
Forside
Salget bidrager til et helt unikt dansk hjælpearbejde.
Nyt videncenter skal styrke landdistriktsforskning
Nyt videncenter skal styrke landdistriktsforskning
Forside
Videncenter for Landdistrikter skal formidle viden, give bedre overblik over
Ny gratis svampeapp: Nu kan du artsbestemme svampe med din mobil
Ny gratis svampeapp: Nu kan du artsbestemme svampe med din mobil
Forside
Kan du kende de svampe, du finder på din vej? Statens Naturhistoriske Museum er en af hovedkræfterne bag Danmarks Svampeatlas, som nu giver
Vintertid: Så mange bilister har problemer i mørket
Vintertid: Så mange bilister har problemer i mørket
Forside
På søndag stiller vi igen uret en time tilbage, og med vintertiden bliver de lyse dage erstattet med mørke eftermiddage og tidlige aftener.
Oplev nutidig Færøsk naturfortolkning
Oplev nutidig Færøsk naturfortolkning
Forside
Kom og oplev nutidig Færøsk naturfortolkning i topklasse. Birgit Kirke præsenterer sine seneste fantastiske værker i Galleri Aadalen.


Regionale nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev