Kender du Haslund Skov – regnskoven i sydvest?

20. juli 2022

Kender du Haslund Skov – regnskoven i sydvest?

Af Carina Kondrup

Haslund Skov er det nærmeste man kommer en regnskov på vores breddegrader. Den fede lerbund, som blev dannet i Tertiærtiden for 50 millioner år siden, forhindrer vandet i at sive ned, så det regnvand som ikke finder vej til Værum Bæk, er dømt til at fordampe under træernes kroner. Resultatet er et skovbillede, der mange steder har præg af naturskov med mange arter af træer og buske og en rig flora og insektfauna.

Turlængde 1 – 1,5 km

Gennem de seneste 50 år har dele af Haslund Skov været drevet varsomt. Før den tid blev skoven anvendt til stævning og græsning. Selvom en del af Haslund Skov i dag er tilplantet med gran, ligger store dele af skoven hen som naturskov eller gammel stævningsskov.

En seværdighed er Værum Bæk, som med små vandfald og sideløb skærer sig ned gennem skoven i et naturligt slyngende forløb med meterhøje, ofte lodrette lerbrinker.

Haslund Skov ligger i en lavning mellem næsten 90 meter høje og afrundede bakker. Det kuperede landskab er skabt af is og smeltevandserosion under og efter den sidste istid.

Den gode bund

Under morænen findes tykke lag af havaflejret plastisk ler dannet tidligt i Tertiærtiden for ca. 50 millioner år siden. Hist og her træder de veladskilte askelag tydeligt frem i brinkerne langs Værum Bæk.

I Haslund Skov har lerbunden stedvist et højt kalkindhold. Kombineret med forekomsten af mange arter af buske og træer giver det rum for en interessant flora, både hvad angår blomster-, bregne-, mos- og svampelivet.

Af træer og buske forekommer druehyld, almindelig hvidtjørn, almindelig røn, hassel, benved, kvalkved, gråpil og bøg.

Langs Værum Bæk udvikler sig en frodig og naturlig askeskov med islæt af eg og elm. Her har skoven karakter af naturskov med vindfælder, henfaldne stammer og vild opvækst.

I skovens højere dele dominerer bøg. I den nordlige del af skoven findes partier med gamle ege. Mod syd er en smuk ellesump.