Kan det betale sig at droppe julelysene

22. november 2022
Kan det betale sig at droppe julelysene

Faktatjek: Kan det betale sig at droppe julelysene?

Kilde: www.sparenergi.dk

Stikker min elregning af?

Rundt omkring i landet har blandt andet butikker, stormagasiner og hoteller valgt at droppe deres traditionelle julebelysning på grund af de nuværende energipriser. Og en omfattende julebelysning med hundredvis af julelys og -dekorationer vil naturligvis bruge en del strøm – men hvad hvis man som privatperson blot vil udsmykke sin have med en håndfuld lyskæder. Skal man også droppe dem, hvis ikke strømregningen skal stikke af?

Ikke nødvendigvis.

De fleste moderne lyskæder bruger ikke ret meget strøm, og du kan derfor roligt pynte hus og have op uden at frygte for elregningen. Hvis du for eksempel tænder tre lyskæder med hver 500 LED-pærer, vil hver lyskæde typisk bruge 5 watt per time tændt. Har du dem alle tændt døgnet rundt fra 1. december til og med juleaften, vil det koste dig under 50 kroner i el. Og nøjes du med at tænde lyskæderne i aftentimerne (kl. 16-23), vil prisen være knap 14 kroner*.

*Ved en kWh-pris på 5,30 kroner

Spar julelysene hjem og mere til
Mens du ikke sparer meget strøm ved at slukke julelysene, har vi her samlet tre sparetips, der faktisk kan gøre en forskel for dit julestrømforbrug.

1
Vask dine julesweatre på lavere temperaturer. Ifølge Energistyrelsen kan man spare op til 55 % af energiforbruget på vaskemaskinen, hvis man vasker på 20 grader i stedet for 40.

2
Udskift dine gamle lyskæder med LED. Mens moderne LED-lyskæder ikke bruger ret meget strøm, er de ældre lyskæder med halogen glødepærer mere strømkrævende. Faktisk bruger en halogenlyskæde omkring 7 gange så meget strøm som en LED-lyskæde.

3
Husk låget, når der skal koges kartofler og varmes sovs. Du sparer nemlig op til 50 % af energiforbruget ved at sætte låg på gryderne, når du laver mad.