Annonce
Del på Facebook   Print siden

Jubilæumsudstilling på GAIA Museum

Randers
Mandag 26. september 2022 kl. 10:00

Jubilæumsudstilling på GAIA Museum
Collage af Jens Rosenkilde


Af Carina Kondrup

Jubilæumsudstilling på GAIA Museum

Særudstilling tirsdag den 27. september til lørdag den 12. november 2022

GAIA Museum runder 20 år og GAIA Akademi 10 år. Jubilæumsudstillingen præsenterer seks af de første kunstnere på GAIA Akademi, som fortsat arbejder på GAIA.

Det er Lis Jensens med abstrakte tegninger af motiver, som hun forestiller sig at se fra et fly. Lis har været med helt siden begyndelsen i 2002.

Maiken Buchardt udstiller skulpturer af tråd og garn, som udtrykker en unik sans for farver og fri komposition samt en serie malerier med nogle af Maikens favoritmotiver, heste og biler.
Maria Sloth Sørensen udstiller en serie af fem store malerier, som skildrer terrorangrebet i New York 9.11. Serien er en del af GAIA Museums faste samling og bruges ofte i forbindelse med museets skoletjenester. Malerierne er i sig selv meget udtryksfulde, men Maria har suppleret dem med en række tekster, der rammer lige i hjertet.

Pernille Riebling Hansen deltager med udtryksfulde portrætter i tusch, som skildre familieliv, samt et fantastisk og meget naturalistisk nyt maleri af Kronprinsesse Mary.

Jens Rosenkilde udstiller collager og grafik med motiver fra militærhistorien. Der er fly, motorcykler, uniformer, våben, og en helt original stil, som blandt andet har vakt interesse på Outsider Art Biennalen i Holland og i den censurerede udstilling EUWARD 8 i München.

Claus Thomsen udstiller en serie naivistiske portrætter, samt skulpturer, som vidner om en humoristisk kunstner, der også er opfinder. Der er blandt andet en drone, en helikopter og en hest. Mange af Claus skulpturer udmærker sig ved, at de ”kan noget”; hestens ben kan bøjes, dronens vinger dreje rundt, og helikopteren kan spille musik.

Udstillingen vises i GAIA Museums særudstillingslokale fra 27. september til og med 12. november 2022.

Jubilæet omfatter også GAIA Akademi, der blev grundlagt i 2012. Akademiets Efterårsudstilling, Insekter, er også en del af jubilæet og vises ligeledes indtil den 12. november. Det er i Akademiets flotte lokaler, hvor man også besøge kunstnernes arbejdspladser og se mange flere af deres værker.

Jubilæumsårets finale er lørdag den 19. november kl. 10-15, hvor dørene åbnes årets julemarked: Jubilæums-Jul på GAIA. Julemarked er en stor og gammel tradition på GAIA, og i forbindelse med jubilæumsåret vil der naturligvis blive gjort lidt ekstra ud af det hele.

GAIA Museum – et særligt sted i Danmark

GAIA Museum Outsider Art blev grundlagt i 2002. Det er et særligt museum med fokus på outsiderkunsten, også kaldet Art Brut. I ord og billeder viser museet kunst skabt af mennesker, der befinder sig på kanten af en social normalitet og uden for den traditionelle, etablerede kunstverden. GAIA er det eneste specialmuseum i Danmark, der viser bredden inden for outsiderkunst og adskiller sig også fra andre museer ved både at have atelier, arbejdende værksteder, permanent udstilling af samlingen samt skiftende særudstillinger.

I dag består samlingen på GAIA Museum af værker fra hele verden. Nye kunstværker kommer til, ofte i form af donationer, eller i forbindelse med museets tre årlige særudstillinger, hvor udvalgte værker bliver indkøbt og optaget i samlingen.

På GAIA Museum defineres outsiderkunst mest af alt med den britiske kunstprofessor Roger Cardinals beskrivelse: ”Outsiderkunsten er et produkt af et autentisk skabelsesinstinkt. Den er fri for bevidst kunstfærdighed og har intet at gøre med akademiske standarder, men alt at gøre med lidenskab og lunefulde påfund”.

En arbejdsplads baseret på forskellighed

Siden grundlæggelsen har ideen været at drive et internationalt museum for outsiderkunst og en kulturvirksomhed med produktive og fantasifulde værksteder, hvor begge dele af organisationen viser, hvor mangfoldigt udtrykket er, og hvor høj kvalitet, der kan skabes af mennesker med særlige behov.

GAIA har gennem alle årene arbejdet på at nedbryde fordomme og skabe rum, så alle kan deltage både med deres kunstneriske virke og med alle former for kreativ produktion, salg og service, som hører til i en moderne kulturvirksomhed.

I dag består GAIA udover kunsten af en række arbejdende værksteder: GAIA Design, GAIA Grafisk, Rammeværksted, Kreativt værksted, Butik og Café GAIA Papaya. Medarbejderne på disse værksteder er mennesker med handicap, som arbejder i beskyttet beskæftigelse eller aktivitets- og samværstilbud.

GAIA Akademi blev grundlagt i 2012 med kunstatelier og særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse. I dag er der også en velbesøgt skoletjeneste, som tilbyder rundvisninger i hele huset. Ofte afrundes rundvisningen med en kreativ workshop, hvor Akademiets kunstnere instruerer grupperne i samarbejde med personalet.

Internationalt

GAIA Museum har en fornem position blandt de europæiske organisationer, gallerier, museer og samlinger, der arbejder med outsiderkunst. Museet er fast sekretariat for European Outsider Art Association, som har eksisteret siden 2009. Det betyder, at GAIA er med til at planlægge og afvikle årlige konferencer og arrangementer, som handler om at fremme outsiderkunsten og præsentere kunstnerne.© Copyright 2023 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Randers

Søndagens strømpris
Søndagens strømpris
Randers
Julehistorier er ikke kun for børn - oplæsning mandag
Julehistorier er ikke kun for børn - oplæsning mandag
Randers
Jul med færre levende lys, men med masser af røgalarmer
Jul med færre levende lys, men med masser af røgalarmer
Randers
Julehjælp Dansk Folkehjælp Djurs-Randers Afdeling: Antal ansøgere slår igen rekord
Julehjælp Dansk Folkehjælp Djurs-Randers Afdeling: Antal ansøgere slår igen rekord
Randers
Randers Politiorkester er klar med den traditionsrige julekoncert i morgen
Randers Politiorkester er klar med den traditionsrige julekoncert i morgen
Randers
Løse hunde bider hjorte over hele landet
Løse hunde bider hjorte over hele landet
Randers
Efteruddannelse der giver mening hos Tradium
Efteruddannelse der giver mening hos Tradium
Randers
Kulturhusets forhal åbnede 1. december 2023
Kulturhusets forhal åbnede 1. december 2023
Randers
30 procent af dit indkøb er statsafgifter
30 procent af dit indkøb er statsafgifter
Randers
Ekspert guider: 5 råd til at undgå en stresset juletid
Ekspert guider: 5 råd til at undgå en stresset juletid
Randers
Tilbudsaviser og magasiner m.m:
Regionale nyheder