Langå
Jernbanesabotage i Langå: Mindehøjtidelighed hylder modstandsfolk
Langå bliver igen scene for en vigtig markering af en historisk sabotageaktion under besættelsestiden.
Den 17. november kl. 15.30 samles folk på cykelbroen over Gudenåen mellem Langå og Laurbjerg for at mindes den skelsættende jernbanesabotage, der fandt sted her i 1943. Arrangementet er en årlig tradition, der trækker folk til fra nær og fjern. Hjemmeværnskompagni Hvidsten vil være til stede med deres fane, og mange soldater- og spejderforeninger deltager også med deres faner i højtiden.
I år får mindehøjtideligheden et særligt historisk præg med deltagelse fra ‘KM-Modstandsgruppen’, som vil være iført autentiske uniformer og udstyr fra krigens tid. Borgmester i Randers Kommune, Torben Hansen, vil holde årets hovedtale.
Betydningen af jernbanesabotagen
Aktionen ved Langå i 1943 var en af de mest betydningsfulde sabotager mod nazisternes infrastruktur i Danmark under besættelsen. Med sprængning af jernbanebroen over Gudenåen blev al togtrafik mellem Norge og Frankrig afbrudt, hvilket forsinkede Nazi-Tysklands troppebevægelser gennem Jylland i næsten to uger. Hvidstengruppen, som stod for leveringen af sprængstoffet, spiller en central rolle i historien om den danske modstandsbevægelse.
Fakkeltog og historiske indslag
Efter ceremoniens afslutning vil et fakkeltog bevæge sig gennem Langå by, og ende ved Kong Christian d. X’s mindesten i Byparken. Undervejs vil der være et stop ved Bogby 8870 i Bredgade, hvor frihedsbudskabet vil blive afspillet. Bogbyen holder åbent til kl. 18.00 for at vise en kort film om sabotageaktionen. Desuden kan besøgende opleve en særlig temaudstilling om besættelsen i dagene op til arrangementet.
Denne mindehøjtidelighed er vokset over årene, både i størrelse og symbolsk betydning, og er nu en veletableret tradition, der holder mindet om fortidens mod i live for fremtidens generationer.