Som den første region i landet har Region Midtjylland indgået en samarbejdsaftale med Den Sociale Investeringsfond, som Folketinget har oprettet.
– Alle borgere skal have lige gode muligheder for at leve godt, sundt og langt. Det har de ikke i dag. Vi ved, at kortuddannede midtjyder er mere syge og lever kortere end midtjyder med lange videregående uddannelser. For at hjælpe alle lige godt, skal vi skræddersy nye tilbud tæt på de borgere, vi hidtil ikke har hjulpet godt nok, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).
Regionen håber på partnerskab med interesserede fonde, foreninger, firmaer og alle andre, der deler ambitionen om at øge ligheden i sundhed. Målet er bl.a. at modne markedet for sociale investeringer.
Sundhedshjælp kan være en god investering
Sociale investeringer skal hjælpe med at udvikle og afprøve nye måder at forebygge sygdom. Og undersøge, om nye tilbud kan hjælpe borgerne til bedre liv, der også sparer samfundet for dyrere sundhedsudgifter om fem ti år.
– Vi ser et stort potentiale i samarbejdet med Region Midtjylland. Aftalen markerer en vigtig milepæl i arbejdet med sociale effektinvesteringer i Danmark. Sammen kan vi prioritere mere omfattende indsatser, der både skaber positive gevinster for borgere, kommuner og regioner, siger Ulla Tørnæs (V), bestyrelsesformand for Den Sociale Investeringsfond.
Tæt samarbejde om målrettede sundhedstilbud
Samarbejdsaftalen rummer flere mål, herunder at skabe sundhedsrettede indsatser i almene boligområder.
Flere undersøgelser viser, at beboere i almene lejeboliger har flere sygdomme og dårligere fysisk og psykisk helbred end andre borgere.
– Rigtigt mange boligselskaber, foreninger og kommuner hjælper allerede i boligområderne. Dem vil vi gerne hjælpe med sundhedsviden, ekspertise og måske udkørende sundhedsmedarbejdere. Lokale kræfter kan hjælpe os med viden om borgernes udfordringer og behov. Vi oplever heldigvis stor gejst, når vi har rakt ud for at samarbejde om at hjælpe udsatte borgere bedre, siger Else Kayser (EL), formand for regionens Udvalg for lighed i sundhed.
Udvalget arbejder for at skabe mere geografisk og social lighed i sundhed. Regionsrådet har afsat 8 mio. kr. om året nye initiativer til øget lighed i sundhed. Puljen kan bl.a. bruges til sociale investeringer.