Det innovative projekt, der er designet af det danske arkitektfirma CF Møller i samarbejde med Randers Kommune og Vandmiljø Randers, kombinerer klimasikring med naturbevarelse og rekreative muligheder ved Gudenåen.
Det har fået anerkendte arkitektur- og designmedie Dezeen, til at skrive en flot artikel og dybdegående artikel, som du kan læse her:
CF Møller creates flood-defence system that doubles as a nature park in Denmark (Artiklen er på engelsk)
Storkeengen er en del af Randers vision om at beskytte byen mod oversvømmelser, samtidig med at der skabes et grønt og tilgængeligt naturområde for byens borgere. Projektet omfatter blandt andet tekniske løsninger som forsinkelsesbassiner og en pumpestation, der sikrer, at regnvand opsamles og gradvist ledes ud i Gudenåen. Dette hjælper med at reducere risikoen for oversvømmelser, som er en voksende udfordring i takt med klimaforandringerne.
Et af de vigtigste elementer i projektet er omdannelsen af de truede engområder til vådområder, hvor regnvandet kan opsamles og nedsive, før det ledes tilbage til åen. Derudover er der anlagt en højvandsdæmning langs Gudenåen, som beskytter mod fremtidige oversvømmelser. Dette kombineres med nye stier og broer, der skaber adgang til tidligere utilgængelige dele af området.
CF Møller har skabt et område, der ikke kun håndterer klimaforandringer, men også inviterer borgerne til at nyde naturen tæt på byen. De nye stier og opholdsområder giver mulighed for gåture, kajaksejlads og naturoplevelser, hvor man kan lære om biodiversiteten gennem informationspunkter i landskabet.
Storkeengen har potentiale til at blive en inspirationskilde for andre byer rundt om i verden, der står over for lignende klimamæssige udfordringer. Randers Kommune håber, at projektet kan vise vejen for fremtidens klimatilpasningsprojekter og være med til at sætte Randers på verdenskortet inden for bæredygtig byudvikling.
LÆS OGSÅ: Kom på guidet tur på Justesens Plæne og i Storkeengen