Ingen gider julehjælpe de ældre

10. december 2009

At arbejde frivilligt i julen giver prestige men ikke hvor som helst. Det handler om selvprofilering, og her er de ældre direkte upopulære. Gennem de senere år er der gået sport i at donere de højhellige juledage til folk, der lider en tragisk skæbne, og i år er ingen undtagelse. Men der er derimod stor…

At arbejde frivilligt i julen giver prestige men ikke hvor som helst. Det handler om selvprofilering, og her er de ældre direkte upopulære.

Gennem de senere år er der gået sport i at donere de højhellige juledage til folk, der lider en tragisk skæbne, og i år er ingen undtagelse.

Men der er derimod stor forskel på, hvor man vil arbejde frivilligt i julen. Folk står i kø for at hjælpe de hjemløse, mens ingen gider at servere and for de ældre på landets plejehjem.

For to år siden måtte Frelsens Hær afvise over 100 frivillige i København, og også i år tegner der sig et lignende billede.

“Vi har fået rigtig mange henvendelser, og vi er stort set fyldt op, hvad frivillige angår. Der er en tendens til, at flere og flere vil være frivillige juleaften, og i de sidste fem år har vi fået mange flere henvendelser, end vi har haft behov for,” siger informationschef i Frelsens Hær, Lars Lydholm, til Newspaq.

Lars Lydholm forklarer, at mange af de frivillige har for travlt gennem året, og derfor gerne vil give deres tid i julen, hvor helligdagene banker på døren.

Også på Mændenes Hjem i København står de frivillige hænder i kø, og det glæder souschef Birgitta Colmorn.

“Vi bruger seks frivillige juleaften, og de frivillige starter allerede med at ringe i starten af oktober måned. Det er alt fra et par veninder til enlige, der vil gøre noget godt for andre i julen, eller ægtepar der er trætte af den materialistiske gavejul,” siger hun til Newspaq.

Men det er ikke alle steder, det bugner med frivillig arbejdskraft. På landets plejehjem er der hårdt brug for frivillige i julen, men ikke mange har meldt sig på banen.

“Jeg har fået tre henvendelser fra folk, der gerne vil arbejde i julen. Det drejer sig om en yngre kvinde og to mænd, hvoraf den ene er pensionist,” siger forstander Birgitte Jensen fra Plejecentret Øselsgården i København.

Og på Bomi-parken plejecenter ser det heller ikke lovende ud.

“På opfordring fra centralforvaltningen i kommunen har jeg søgt om frivillige, men jeg har ikke hørt fra en eneste,” siger forstander Hanne Marbo.

Og den ulighed er der en helt naturlig forklaring på, mener direktør i trendspottingfirmaet Firstmove, Kirsten Poulsen.

“Det handler jo om at skille sig ud og iscenesætte sig som et ansvarligt menneske. Det der er hot, det er jo velgørenhedsorganisationerne og ikke plejehjemmene, for de er ikke særlig godt profilerede,” siger Kirsten Poulsen til Newspaq og fortsætter:

“En hjælpeorganisation vidner af håb, og at det nytter noget, hvorimod et plejehjem ofte er forbundet med forfald og sygdom. Så det handler i høj grad om selvprofilering. Der er altså mere profil i at sige, at man laver suppe med de hjemløse end at sidde nede på det lokale plejehjem,” afrunder Kirsten Poulsen.

Du kan tilmelde dig Byen.nu’s nyhedsbrev her på siden til højre.