Nyheder

Ingen akut fare ved Nordic Waste: Randers Kommune afviser rygter om overløb til Alling Å

Den seneste uges vedvarende regn har sat fokus på håndteringen af overfladevand ved det omdiskuterede Nordic Waste-område nær Ølst.

Ingen akut fare ved Nordic Waste: Randers Kommune afviser rygter om overløb til Alling Å
Foto: Randers Kommune
1. januar 2025
Af Dinny Eriksen

Rygter om, at forurenet vand skulle være løbet ud i Alling Å, skabte i går bekymring blandt borgere i lokalområdet, hvilket vi bragte en artikel som kan læses her: Stadig problemer ved Nordic Waste?

Randers Kommune afviser dog disse påstande og understreger, at situationen er under kontrol.

Hvad er situationen?

Ifølge Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør i Randers Kommune, er der ikke tale om nogen form for udledning af forurenet vand til Alling Å. I stedet er der tale om regnvand, som opsamles i midlertidige bassiner og derefter transporteres væk som en del af en allerede fastlagt plan. Kommunen oplyser, at grøfter er gravet for at lede regnvand fra området til opsamlingsbassiner, hvor det forrenset bliver kørt til det centrale renseanlæg på Gl. Århusvej.

Jesper Kaas Schmidt fulde svar kan læses her:

”Der er forlydender om problemer med vand ved Nordic Waste. Det er ikke korrekt. Det regner meget for tiden og som led i den almindelige indsats, køres der vand væk fra regnvandsbassinerne.  Vandet er IKKE løbet i Alling Å. Regnvand opsamles i bassinerne, når det regner ned over Nordic Waste området. Her har kommunen gravet grøfter for at sikre, at vandet ledes til bassinerne. Vandet køres til det centrale renseanlæg og til regnvandsbassinet på Gl. Århusvej. At vandet køres væk ved megen regn, er et led i den plan, som er for håndtering af vand på området. Der arbejdes for øjeblikket med at etablere et permanent renseanlæg på stedet, det er dog ikke færdigt endnu.”

Brandkadet Randers modtager 300.000 kr.

Læs også: Brandkadet Randers modtager 300.000 kr.

Rygter skaber usikkerhed

Rygterne om et muligt udslip startede efter meldinger om lastbiler, der arbejdede natten til nytårsaften. En kilde fortalte Randersidag, at dette kunne skyldes problemer med overløb fra bassinerne. Kommunen fastholder dog, at der ikke er noget usædvanligt i denne indsats, og at den følger de allerede etablerede procedurer.

En løsning under udvikling

Nordic Waste-området har gennem længere tid været en kilde til bekymring blandt naboer, især når det gælder miljøet. Midlertidige løsninger, herunder opsamlingsbassiner og mobile renseanlæg, har været nødvendige for at imødekomme de udfordringer, der følger med kraftig regn. Kommunen arbejder aktuelt på at etablere et permanent renseanlæg, som forventes at optimere håndteringen af vandet og give en mere stabil løsning.

Indtil dette anlæg står færdigt, vil de midlertidige løsninger fortsætte. For at håndtere ekstreme vejrsituationer er der desuden etableret et sikkerhedsbassin ved Assentoft og spuns i Alling Å-dalen, om end disse endnu ikke har været nødvendige at tage i brug.

En opfordring til dialog

Randers Kommune understreger vigtigheden af dialog og opfordrer borgere til at kontakte kommunen direkte, hvis der er spørgsmål eller bekymringer. Jesper Kaas Schmidt understreger, at kommunen ønsker åbenhed i processen og løbende vil informere om udviklingen ved Nordic Waste.

For nuværende er der dog intet, der tyder på en akut fare for forurening. Samtidig fortsætter arbejdet med at sikre, at regnvandet håndteres korrekt, selv i vinterens regnfulde perioder.

I Randers Kommune er kompetenceudvikling indenfor omsorgsområdet en vigtig komponent

Læs også: I Randers Kommune er kompetenceudvikling indenfor omsorgsområdet en vigtig komponent

Tilmeld dig vores nyhedsbrev