Kultur
I aften: En markering af modstandsbevægelsens storhedstid
Langå danner igen rammen om en betydningsfuld mindehøjtidelighed for en af Danmarks mest ikoniske sabotageaktioner under besættelsestiden.
Det sker i dag den 17. november kl. 15.30 hvor borgere og historieentusiaster samles på cykelbroen over Gudenåen for at ære aktionen fra 1943, der var med til at forme den danske modstandsbevægelses arv.
Dette års mindehøjtidelighed tiltrækker deltagere fra både nær og fjern og får en ekstra historisk dybde med deltagelse af KM-Modstandsgruppen. Gruppen vil være iført autentiske uniformer og udstyr, hvilket bringer fortidens dramatiske begivenheder til live. Randers Kommunes borgmester, Torben Hansen, vil give årets centrale tale, hvilket bidrager til arrangementets betydningsfulde atmosfære.
Den vigtige sabotageaktion
Jernbanesabotagen i 1943, der fandt sted netop her ved Langå, var en milepæl i modstandskampen mod nazisterne. Sprængningen af jernbanebroen afbrød den vitale togforbindelse mellem Norge og Frankrig og var en væsentlig hæmsko for Nazi-Tysklands troppebevægelser. Hertil bidrog Hvidstengruppen med sprængstofferne, hvilket cementerede deres rolle i den danske modstandshistorie.
Oplevelser i Langå by
Efter ceremonien fortsætter aftens stemning med et fakkeltog gennem Langå, der slutter ved Kong Christian d. X’s mindesten i Byparken. Undervejs vil Bogby 8870 i Bredgade spille en vigtig rolle som stop, hvor frihedsbudskabet kan høres. Her kan de besøgende også opleve en kort film om sabotageaktionen, mens Bogbyen holder åbent til kl. 18.00. Den særlige temaudstilling om besættelsen, tilgængelig dagene op til begivenheden, giver yderligere indsigt i perioden.
Denne årlige tradition i Langå er således en velegnet mulighed for både læring og refleksion. Med dens voksende popularitet og symbolik forbliver den en stærk påmindelse om fortidens mod, som er vigtig at videregive til kommende generationer.