Historiker Casper Clemmensens foredrag tager afsæt i hans anmelderroste bog “Tolkien og det mytiske Jylland” fra maj 2022. I sin bog og i foredraget vil Casper Clemmensen komme ind på Tolkiens forskning i engelske kilder som afgørende for hans nyfortolkning af Jyllands betydning i Europa op til og under vikingetiden. Clemmensen skriver: ”Det førte Tolkien afsted på en livslang, passioneret søgen ind i Jyllands glemte historie, og de svar, han bragte med tilbage, er mildest talt utrolige”. Clemmensen henviser desuden til Beda, en engelsk gejstlig, der levede fra 672 til 735, som kilde til vores viden om jydernes kolonisering af dele af Britannien. I ”Ringenes Herre” og altså som resultat af Tolkiens forskning om Jylland finder vi lokaliteter som Isengard og Helm’s Deep, der synes opkaldt efter vores Isgård og Hjelm på Djursland.
I ”Tolkien og det mytiske Jylland” beskriver – og argumenterer – Casper Clemmensen modigt og overbevisende for, at hobbitternes og Tolkiens Verden og landskab i Ringenes Herre er lig med Øst-Midtjyllands eventyrlige – smukke, bakke- og ådalefyldte – istids- og smeltevandslandskab.
Både Aarhus og Randers var kendt i vikingetiden og omtalt i bl.a. Snore Sturlasons islandske sagaer. Og inden Danmark blev samlet under kongerne Harald og Gorm og dronning Thyra bestod den jyske halvø nord for Ejderen og Elben af op til 14 småkongeriger, de såkaldte sysler, der blev regeret af en jarl eller småkonge. Småkongeriget – og landskabet – Åbo syssel omfattede således stort set vore dages Djursland med Kalø Vig og Aarhusbugten, Aarhus å og altså landskabet omkring byer som Grenå, Ebeltoft og Aarhus. Det nordlige naborige Ommer syssel bestod dengang af Gudenådeltaet øst for den jyske højderyg og mellem Randers Fjord, Mariager Fjord og Hjarbæk Fjord. Men i dag kender mange sikkert bedre jyske sysler – og landskaber – som Himmer (-land), Thy og Vendsyssel.
Casper Clemmensen foredrag og bog tager afsæt i J.R.R. Tolkiens livslange sproganalyser og forskning af og om Jyllands ældste historie. Tolkien tog og Casper Clemmensen tager afsæt i, at folkeslagene anglere, saksere og jyder fra den jyske halvø udvandrede og bosatte sig i England 4- 500-tallet. Anglerne kom – formodentlig – fra halvøen Angel ved Flensborg Fjord, saxerne fra landskabet omkring Elbens udmunding og jyderne fra den nordlige del af den jyske halvø. Og senere blev navnet Angel-Saxere, som bekendt, stort set en betegnelse for Englands befolkning.
Casper Clemmensen er ud over som forfatter til bogen ”Tolkien og det mytiske Jylland” kendt som formidler og foredragsholder af dansk kulturhistorie og som vært på TV-programmer som: ”Jagten på Anholt”, ”Ekspedition 56” og” Fra Kyst til Kyst”. Til daglig fungerer Casper Clemmensen desuden som guide, foredragsholder og formidler.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Hjelm Dyb-Festival – En enestående oplevelse til 5 stjerner