Her er husene størst … og mindst

18. juni 2024
Her er husene størst … og mindst

Vores hjem har vokseværk. På ti år er vores huse vokset med næsten 5 kvadratmeter. Se i hvilke landsdele, man har flest boligkvadratmeter – og færrest. Og hvor husene er vokset mest

Vi breder os inden for parcelhusets fire vægge. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som Home har set nærmere på.

Et gennemsnitligt hus i Danmark er nu 154,5 kvm. Det er 4,8 kvm større end for ti år siden.

Det er dog ikke i alle dele af landet, at vi rutter lige meget med pladsen, viser statistikken også, som omfatter parcel- og stuehuse men ikke rækkehuse,

Størst i Vestjylland vokset mest i København
Målt på husenes faktiske størrelse er de mindst i Københavns by 139,5 kvm og størst i Vestjylland med 158,3 kvm i snit. (se vedhæftede tabeller, Excel)

Der, hvor husene er vokset mest i landet i løbet af de seneste ti år, er lidt overraskende i omegnen af København det gælder både i faktiske kvadratmeter og procentvis. Her er husene nu lige under 150 kvm i snit altså fortsat relativt små i forhold til landsgennemsnittet.

Men i snit er husene rundt om København vokset med 7,4 kvm i snit, et ekstra værelse rundt regnet, hvilket svarer til 5,2 %.

Det kan skyldes, at mange har fået solgt deres lejlighed i København med en god fortjeneste i flyttelæsset og har kunnet forbedre og tilbygge deres nyerhvervede hus. Også dem der har boet i deres hus i Københavns omegn gennem den ti-årige periode har oplevet en pæn værdistigning, som har givet dem luft i boligbudgettet til at opgradere hjemmet og få flere kvadratmeter i deres relativt lille parcelhus, lyder forklaringen fra Homes boligmarkedsanalytiker Henrik Hauthorn Jensen.

Husejerne i Københavns By følger lige i hælene med de hastigst voksende hjem, men de har altså med under 140 kvm i snit fortsat færrest kvadratmeter til rådighed sammenlignet med husejere i de andre landsdele.

Bornholmere og nordjyder har mest plads pr. person københavnere mindst
Mest plads pr. person har bornholmerne med 67 kvm. Nordjyderne er på 2. pladsen med i snit 64,5 kvm plads til hver beboer i parcelhuset. Altså nogenlunde lige så meget plads som en gennemsnitlig toværelses lejlighed.

Til sammenligning må husejerne i Københavns By klemme sig sammen på 46,2 kvm i snit og i Københavns omegn 50 kvm. De bornholmske husejere har altså næsten 20 kvadratmeter mere at boltre sig på end dem i Københavns By.

Prisen for en kvadratmeter hus i København er langt højere end på Bornholm og i Nordjylland, så det giver råd til mindre plads, og samtidig er der nok en del stuehuse med i statistikken for Bornholm og Nordjylland, som typisk er større end et almindeligt parcelhus, siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Han peger også på, at i Københavns by er pladsen ganske enkelt også mere trang end i mere landlige landsdele, så man kan ramme fysiske begrænsninger for at udvide byhuset, da der er bebyggelsesprocenter og andre lovkrav, som skal overholdes.

En anden årsag til at københavnere i hus har mindre plads til rådighed er, at de bor flere i hver husstand end i nogle af de andre landsdele: I gennemsnit 3,0 personer i både Københavns by og omegn, mens snittet kun er 2,2 på Bornholm og 2,4 i landsdelene Vest- og Sydsjælland og Nordjylland.

Igen er det nok udtryk for, at boligkvadratmeter er dyre i københavnsområdet, og man derfor rykker tættere sammen i hjemmet. Samtidig er der en tendens til, at man uden for de store byer bliver boende længere i sit hus, efter at børnene er flyttet hjemmefra, ofte så længe, at man bliver enke eller enkemand. Måske fordi der ikke altid er så mange alternativer til at blive boende i sit hus, siger Henrik Hauthorn Jensen.

FAKTA: Vores boligdrøm fylder
Ifølge ejendomsmæglerkæden Home, der har set nærmere på opgørelsen fra Danmarks Statistik, så er der flere årsager til, at vores huse har vokseværk.

De nye huse, der bygges, er i snit over 200 kvm, så de trækker op i statistikken, samtidig ser vi en del huse, der bygges til fx i forbindelse med et salg, hvor en børnefamilie overtager et ældre hus, der mangler lidt plads, siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Homes ejendomsmæglere oplever, at de ekstra kvadratmeter i husene ofte går til specialrum i hjemmet.

De fleste ønsker sig et stort køkken-alrum, og så skal børnene selvfølgelig have hver deres værelse ikke noget med at dele og værelserne vokser også, lige som badeværelserne er blevet større. Men derudover ser vi, at aktivitetsrum, spilleværelse, og hjemmearbejdsværelser er kommet på ønskesedlen. Endelig er der også nogle, der ønsker et hus med walk-in-garderobe, viktualierum eller vinkælder, siger Henrik Hauthorn Jensen fra Home.

Det hele hænger sammen med drømmen om det gode familieliv, mener han.

Vi ønsker, at vores bolig skal være rammen, hvor det hele kan lade sig gøre og alle kan føle sig tilpas, vurderer Homes analytiker.

FAKTA: Forskel på husstørrelser landsdele

Det gennemsnitlige hus er mindst i Københavns By 139,5 kvm og størst i Vestjylland med 158,3 kvm.

Husene i Københavns Omegn er vokset mest siden 2014 med 7,4 kvm svarende til 5,2 %.

Det gennemsnitlige boligareal pr. person er størst på Bornholm 67 kvm.

I Københavns By har man mindst plads 46,2 kvm pr. person.

I Vestjylland er boligarealet pr. person vokset mest på ti år med 3,7 kvm svarende til 6,2 %.

Der bor i snit flest personer i husene i Københavns By og Københavns Omegn præcis tre.

Færrest pr. hus bor der på Bornholm med 2,2 personer i snit.

Det er ud over Københavns By og Omegn kun i Østsjælland, at det gennemsnitlige antal personer pr. hus er steget. Faktisk er det steget mest her med 3,7 % de seneste ti år.

I alle øvrige landsdele er det gennemsnitlige antal personer pr. hus uændret eller faldet.

Kilde: Danmarks Statistik/Home

/ritzau/

array(5) {
 ["post_type"]=>
 string(6) "banner"
 ["posts_per_page"]=>
 int(4)
 ["orderby"]=>
 string(4) "rand"
 ["status"]=>
 string(7) "publish"
 ["meta_query"]=>
 array(2) {
  [0]=>
  array(3) {
   ["key"]=>
   string(28) "banner_profilbanner_big_link"
   ["value"]=>
   string(0) ""
   ["compare"]=>
   string(2) "!="
  }
  [1]=>
  array(3) {
   ["relation"]=>
   string(3) "AND"
   [0]=>
   array(3) {
    ["relation"]=>
    string(2) "OR"
    [0]=>
    array(3) {
     ["key"]=>
     string(22) "banner_plan_start_date"
     ["value"]=>
     string(0) ""
     ["compare"]=>
     string(1) "="
    }
    [1]=>
    array(4) {
     ["key"]=>
     string(22) "banner_plan_start_date"
     ["value"]=>
     string(8) "20240715"
     ["compare"]=>
     string(2) "<="
     ["type"]=>
     string(7) "NUMERIC"
    }
   }
   [1]=>
   array(3) {
    ["relation"]=>
    string(2) "OR"
    [0]=>
    array(3) {
     ["key"]=>
     string(20) "banner_plan_end_date"
     ["value"]=>
     string(0) ""
     ["compare"]=>
     string(1) "="
    }
    [1]=>
    array(4) {
     ["key"]=>
     string(20) "banner_plan_end_date"
     ["value"]=>
     string(8) "20240715"
     ["compare"]=>
     string(2) ">="
     ["type"]=>
     string(7) "NUMERIC"
    }
   }
  }
 }
}