Kultur

Hele byen mindedes frihedskæmpere

Nogle Langå-borgere gned sig et par ekstra gange i øjnene, da de søndag vågnede til synet af en smuk flagallé gennem hele byen. Flagalléen sættes normalt kun op i anledning af Danmarks Befrielse, Grundlovsdag, Valdemarsdag og når byens unge bliver konfirmeret, Anledningen denne søndag var imidlertid en helt anden. Det skulle gå op for de fleste i løbet af dagen.

Hele byen mindedes frihedskæmpere
Fotos: Per Beck Nielsen og Christian Engelbrecht Pedersen
19. november 2024
Af Benedikte Jensen

Den 17. november er årsdagen for den mest betydningsfulde sabotageaktion under besættelsen, og den fandt sted i netop Langå i 1943. Derfor havde den lokale ildsjæl Christian Engelbrecht Pedersen, som til daglig er politiassistent og byrådsmedlem, taget initiativ til en større markering af den historiske dag.

”Et markant og vigtigt stykke danmarkshistorie har fundet sted lige her i vores baghave. Seks unge mænd satte livet på spil for Danmarks frihed. Det skylder vi dem hæder og taknemmelighed for. Derudover skylder vi os selv at minde hinanden om, at fred, frihed og demokrati ikke må tages for givet,” udtaler Christian Engelbrecht, som selv bor i Langå.

I løbet af eftermiddagen dukkede 18 såkaldte ”reenactors” udklædt som danske modstandsfolk og amerikanske soldater op rundt omkring i byen. Nogle kørte rundt i byens gader i amerikanske militærkøretøjer fra 2. Verdenskrig, mens andre gik og talte med folk og omdelte illegale blade fra besættelsestiden.

Hvis nogen ikke skulle have opdaget, at et og andet var på færde i Langå denne søndag eftermiddag, blev det tydeliggjort, da et militært tambourkorps efterfulgt af en hale af faner fra lokale soldater- og veteranforeninger og det lokale hjemmeværnskompagni med navnet Hvidsten.

Fotos: Per Beck Nielsen og Christian Engelbrecht Pedersen

Senere på dagen samledes omkring 50-80 borgere nær det sted uden for Langå, hvor sprængningen fandt sted for 81 år siden. Her holdt borgmester Torben Hansen årets tale efterfulgt af et minuts stilhed i taknemmelig erindring af de seks modstandsmænd, der for stod bag sabotageaktionen for 81 år siden. Inden de alle gik i samlet optog tilbage til byen anført af tambourkorpset, brød forsamlingen spontant ud i sangen ”En lærke letted’” af den lokale salmedigter Mads Nielsen.

Ved den frivilligt drevne boghandel Bogby 8870 gjorde processionen holdt og lyttede til frihedsbudskabet, som blev afspillet fra en lakplade på en rejsegrammofon fra krigens tid, inden de fortsatte til Kong Christian d. X’s monument i Langå Bypark.

Efter dagens begivenheder var Bogbyen vært for et musikalsk indslag ved bysbarnet Martin Ottosen, som akkompagnerede en række fællessange med fredstema.

Arrangøren var godt tilfreds med dagens forløb: ”Jeg er taknemmelig over, at så mange bakker op om arrangementet. Det er syvende gang, vi markerer dagen, men i år har jeg gjort lidt ekstra ud af det for at få hele byen med, og det er blevet taget så flot imod. Det er helt sikkert, at jeg gentager succesen næste år, og jeg har også fået tilkendegivelser fra handelslivet, om at de gerne engagerer sig i årene fremover, så det kan blive endnu større. Det må bare ikke ende i det rene tivoli; det skal foregå i respekt for de frihedskæmpere, som er anledningen til dagens markering,” afslutter Christian Engelbrecht.

Find din indre julemand frem, når julelastbilen kommer til Randers

Læs også: Find din indre julemand frem, når julelastbilen kommer til Randers

Tilmeld dig vores nyhedsbrev