Del på Facebook   Print siden

Hadsund-Peter genopstår!

Omegn
Tirsdag 17. november 2020 kl. 08:00

Hadsund-Peter genopstår!
M4 i spor 1 på Hadsund Nord station, klar med tog mod Randers, august 1968. Foto Max S. Rasmussen


Som fuglen Føniks genopstår den gamle motorvogn af sin egne aske.
I næsten et århundrede var Hadsund-Peter en institution i Kronjylland; landet mellem Randers Fjord og Mariager Fjord. Ældre borgere i Kronjylland mindes stadig den kære gamle ven, og mange unge har hørt om Hadsund-Peter, der forbandt Hadsund med Kronjyllands hovedstad Randers.

Indenfor få år kan kronjyderne atter tage på tur med Hadsund-Peter. Dog går turen ikke længere til Hadsund eller til Randers. Det sluttede i 1969. Men turen går nu fra Mariager til Handest. Veteranbanen har startet restaureringen af Danmarks næstældste motorvogn. En gamle ærværdig vogn med næsten et hundrede år på bagen. Vognen sluttede sine sidste fire aktive jernbaneår hos Randers-Hadsund Jernbane.

En vogn bedre kendt som Hadsund-Peter
En vogn med stil, med sjæl og med historie. Fra Fyn tilbage til Jylland.

Gamle M 4 kom til verden i 1926 hos Vognfabrikken Scandia i Randers. Den kørte i sine ungdomsår på såvel Sydfyn som på Nordfyn, inden den i en ”moden alder” i 1966 kom til Randers igen, hvor den sluttede sin karriere på Hadsund-banen, som benævnte vognen M 4.MEN – For der er et MEN.

Veteranbanen har brug for hjælp! Det fortæller Anders Færch Hansen, som er tovholder på restaureringsprojektet. ”Den snart et hundrede år gamle motorvogn ruller ikke ud fra værkstedet i Mariager uden en masse gæve jernbanevenner med indsigt, snilde, gå-på-mod, lyst, energi har gjort deres arbejde”. Veteranbanens driftsbestyrer Ole Juhl supplerer: ”Har du i forvejen erfaring, er det rigtig godt; og har du ingen erfaring, så kom blot alligevel. Bare du har interessen. Vi sørger for, at du får erfaringen. Kort sagt: Kom som du er!”

Et historisk tilbageblik på M 4s snart hundredårige liv
”M 4 er den eneste bevarede ”Kieler-motorvogn”, som Vognfabrikken Scandia i Randers byggede en serie af på tysk licens i slutningen af 1920`erne til danske privatbaner. En lang række privatbaner kørte med disse vogne, bl.a. Randers-Hadsund Jernbane, der gennem tiden havde fire Kielervogne, hvoraf to af vognene var i drift frem til banens lukning i 1969.
Herfra blev den ene, altså M 4 reddet, inden skærebrænderen gjorde sit indhug”, fortæller Ole Juhl og fortsætter:

”En istandsættelse af M 4 blev påbegyndt omkring 1980, men det viste sig at blive ret omfattende, og mange timer er allerede brugt på renovering af bogier og undervogn. Arbejdet gik imidlertid i stå, da andre krævende opgaver hos banen kom til, og egnede værkstedsforhold ikke var tilstede. Vognen har desværre aldrig været i drift hos veteranbanen”.

Et kummerligt halvt århundrede
”M4 har gennem årene uheldigvis fristet en kummerlig tilværelse, men det råder vi nu bod på.

Halvtreds års stilstand – primært udendørs – har sat sine spor. Et arbejdshold har imidlertid kastet sig over opgaven med at gøre den gamle og spændende motorvogn køreklar igen. M 4 er Danmarks næstældste jernbanemotorvogn”.

Fabriksfoto fra Scandia fra 1926, da vognen blev bygget.
I midten af vognen langsædet, hvorunder motoren ligger Ole Juhl løfter lidt af sløret for de arbejder, der står for døren: ”Der er masser af træarbejder, der skal udføres på vognen. Dele af vognens egetræsskelet skal repareres eller udskiftes. Så det er hos os, du kan udleve din drøm som snedker eller karetmager.

Indvendig skal lofterne og panelerne renoveres og lakeres og centralvarmeanlægget skal gennemgås. Det er kølevandet fra vognens motor, der leverer varmen i vognen. Så har du lyst til at arbejde i VVS-afdelingen, så er M 4 lige noget for dig.

Hvad med sadelmagerarbejde? For der er en del sæder og hynder, der skal ombetrækkes.

Du kan naturligvis også få lov til at stå på hovedet i dieselmotoren og i gearkassen. Motoren ligger i øvrigt på langs under vognen, og adgangen til motoren er via det langsgående sæde inde i passagerafdelingen”.

Med et smil på læben siger Ole Juhl: ” Kan du sy gardiner? Vi skal have fremstillet 15 nye til vinduerne i passagerafdelingen? – Eller kender du tilfældigvis en, der kan håndtere en symaskine? – Så kom frit frem”.

En lille sjov kuriositet
”Da vi fik afmonteret teaktræsbeklædningen dukkede en gevaldig mængde gamle billetter op, billetter der var tabt og gledet ned bag vinduer og paneler”.

Hvem kan så være med i alle disse forskellige aktiviteter? ”Det korte svar er alle. Fra 15 år og opefter, blot du har interessen. ”Vi har for eksempel adskille seniorer, der på hverdage går sammen og hygger sig med opgaverne på M 4. Vi arbejder både i weekenderne og på visse hverdage.”Spørgsmålet er, hvad får man så ud af det – andet end beskidte hænder?

”Du får et godt kammeratskab blandt ligesindede, yngre som ældre.
Oplevelsen, når alle godtfolk hos veteranbanen løfter i flok. Den spontane jubel, når en dieselmotor endelig bliver slået i gang efter mange års stilstand, eller når den nylavede reservedel fra drejebænken passer perfekt lige det sted, hvor du arbejder. Eller når du kan spejle dig i de nylakerede teaktræsbrædder. Så er det sjovt at være ved veteranbanen.

Frokostpauserne med madpakke, kaffe og sodavand og hyggesnak. Venskaber, der opstår på kryds og tværs”, lover Ole Juhl.

Synes du RHJ M 4 lyder som et spændende projekt, og kunne du have lyst til at give et nap med?

”Gå ind på veteranbanens hjemmeside og læs nærmere om kontaktpersonerne til M 4”, slutter driftsbestyreren, ”og tag gerne en god kammerat med. Så er I - sammen med mange andre entusiaster - med til at skabe og vise et levende og fungerende stykke dansk kulturhistorie og
vognbygningskunst. Hadsund-Peter kommer igen ud køre, nu på Danmarks længste veteranbane! Vi har i omegnen af ti tusinde gæster pr. år, som begejstres over oplevelsen af et levende museum med masser af mekanik”.

FAKTABOKS, motorvogn RHJ M 4
❖ Bygget 1926 hos Vognfabrikken Scandia A/S, Randers til Sydfynske Jernbaner,
litreret MB 2
❖ 1949 overgået til DSB, litreret MBF 482
❖ 1950 Den oprindelige benzinmotor fra Deutsche Werke udskiftet med 150 hk.
Hercules dieselmotor
❖ 1952 solgt til Nordvestfynske Jernbane, (Odense-Middelfart-Brenderup), litreret OMB
MH 6
❖ 1963 installeret Leyland dieselmotor, 150 HK
❖ 1966 solgt til Randers-Hadsund Jernbane, litreret RHJ M 4
❖ 1969 solgt til Dansk Jernbane-Klub, Mariager-Handest Veteranjernbane
❖ Taravægt 34,7 tons
❖ Længde 18,31 m
❖ 71 + 2 siddepladser + toilet
❖ Hastighed max. 70 km/t


Blandettoget til Hadsund Nord


Førerbordet på M 4 med det store rat til gearskifte. Foto Max S. Rasmussen

M 4 tog sin daglige tørn på den 43 kilometer lange privatbane fra Randers til Hadsund og var i ordinær drift frem til banens lukning i marts 1969.

På hverdage kørte M 4 fra Privatbanestationen i Randers kl. halv tre om eftermiddagen. Det var dagens blandettog, som var fyldt med skoleelever, der skulle hjem fra skole, med post og pakker til stationerne, med dagens lokale aviser og med en eller to tilkoblede godsvogne med fragtgods..

Et specielt gearskift

Gearskiftet i den gamle motorvogn var noget helt for sig selv. Midt på førerrumsbordet var der et stort aluminiumsrat. Dette var vognens gearskifte. Koblingen var en voldsom stor metalpedal der stak ud fra bunden af førerbordet helt nede ved vogngulvet og gasregulatoren var et stor messinghåndsving på selve førerbordet. Det krævede sin mand og megen rutine og gefühl at skifte gear på en sådan ”ældre herre”.

En time og tyve minutter efter afgangen fra Randers Privatbanestation kunne gamle M 4 endelig passere Mariager Fjord og trille ind på stationen i Hadsund Nord. Men så var der undervejs også afviklet krydsning i både Spentrup og i Havndal med sydgående skinnebusser, hvor M 4 pænt måtte rangere på sidespor for at give plads til det modkørende tog, som kunne passere sikkert.

Noget af dette jernbanemiljø med historiske gamle køretøjer genskaber og viser veteranbanen allerede på den 17 kilometer lange strækning mellem Mariager og Handest. Men Hadsund-Peter mangler i samlingen af unikke køretøjer fra ”Motorismens lømmelalder”. – Vel at mærke danskbyggede motorvogne. M 4 er i den sammenhæng en kronjuvel.

Derfor vækker veteranbanen nu gamle M 4 til live igen; nyt liv pustes ind i vognen efter mere end halvtreds års dvale og en tur ned ad Memory Lane toner frem i horisonten som det muliges kunst. – Genoplev den gang i 40`erne, 50`erne og 60´erne, hvor farfar og farmor (måske endda olde?) kørte til skole i Randers eller i Hadsund med gamle Hadsund-Peter.Stemningsbilleder af Hadsund Peter


Øverst til Højre: RHJ M4 i snevejr på privatbanestationen i Randers, fastelavns, februar 1969. Foto Max S. Rasmussen

Øverst til venstre: RHJ M4 foran remisen i Randers. I porten til højre skimtes kollegaen M 1. Foto Max S. Rasmussen.

Billede 3: M4 i snevejr ved Vinstrupvejen trinbræt. Til venstre baneformand Chr. Henriksen, Spentrup. Til højre togfører Palle Laursen, Randers. Foto Max S. Rasmussen.

Billede 4: M 4 med dagens blandettog på Havndal station, august 1968. Foto Max S. Rasmussen.

Billede 5: Motorvogn M 4 foran remisen i Randers, foto Max S. Rasmussen.

Billede 6: M 4 med to godsvogne undervejs mod Randers, februar 1968. Foto Asger Christiansen.
© Copyright 2021 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Omegn

Bæredygtigt pap kan erstatte træ i betonindustrien
Bæredygtigt pap kan erstatte træ i betonindustrien
Omegn
Planer om boligområde i Spentrup er i høring
Planer om boligområde i Spentrup er i høring
Omegn
Maksimalt 20 km til nærmeste coronatest
Maksimalt 20 km til nærmeste coronatest
Omegn
Borgerne kæmper for deres bank
Borgerne kæmper for deres bank
Omegn
Beauté Pacifique Kvindeløb i Hadsund aflyst for andet år i træk.
Beauté Pacifique Kvindeløb i Hadsund aflyst for andet år i træk.
Omegn
Norddjurs, Syddjurs og Favrskov Kommuner gør klar til faste vaccinationssteder
Norddjurs, Syddjurs og Favrskov Kommuner gør klar til faste vaccinationssteder
Omegn
Mariagerfjord Golfklub søger Greenkeeper
Mariagerfjord Golfklub søger Greenkeeper
Ledige job
Inger Støjberg åbner firma  i Hadsund
Inger Støjberg åbner firma i Hadsund
Omegn
Mariagerfjord Golfklub søger Deltids Klubsekretær
Mariagerfjord Golfklub søger Deltids Klubsekretær
Omegn
Borgerne har ventet i mere end 60 år, - nu kommer der cykelsti!
Borgerne har ventet i mere end 60 år, - nu kommer der cykelsti!
Omegn
Tilbudsaviser og magasiner m.m:


Regionale nyheder