Målet med fornyelsen af udstillingerne på Håndværksmuseet er at fremtidssikre museet. Visionen for museets fremtid er, at det skal være et nationalt specialmuseum, som dels formidler glæden ved godt håndværk og fortæller håndværkenes historie, dels inspirerer flere unge til at tage en håndværksfaglig uddannelse.
”Den største styrke ved Håndværksmuseet i dag er vores frivillige. De gør et stort og engageret stykke arbejde for at formidle deres viden om håndværk og håndværkstraditioner til husets gæster. Samtidig savner vi flere muligheder for, at museets gæster kan deltage mere aktivt og dermed få en bedre fornemmelse af, hvordan det er at lære at mestre et håndværk,” forklarer Maria Louise Elgård Rasmussen, leder af Kommunikation og Formidling på Museum Østjylland og projektleder af fornyelsen af Håndværksmuseet.
”Det kommer naturligvis til at kræve nogle helt særlige greb både i udstillingerne og i formidlingen, når vores gæster i fremtiden skal have mange forskellige håndværk helt ind under huden.”
Stor samling og masser af opgaver
Håndværksmuseet rummer en større samling værktøj, maskiner og lignende genstande som primært er indsamlet omkring 1900-1950. Sorterings- og magasineringsopgaven er derfor så omfattende, at Museum Østjylland allerede fra den 21. oktober lukker udstillingerne på museets øverste etage for besøg. Dermed kan medarbejderne for alvor begynde arbejdet med de mange genstande og fornyelsen af udstillingerne.
4. sal viser i dag blandt andet handskesyerskens, snedkerens og skomagerens værksteder.
”Vi har en stor opgave foran os med at udvælge og konservere de genstande, som skal indgå i de nye udstillinger. Der venter en ikke mindre opgave med at opbygge nye, inspirerende udstillinger og udtænke lærerige aktiviteter, som gæsterne skal kunne deltage i. Derfor lukker vi 4. sal og begynder processen her,” forklarer museumschef Jesper Bækgaard.
Lukkes ned i etaper
I løbet af første halvår af 2025 bliver det også nødvendigt at lukke resten af Håndværksmuseet ned i etaper frem mod åbningen af det nye museum.
”Som museumschef vil jeg naturligvis helst have alle museer åbne til alle tider,” smiler Jesper Bækgaard.
”Men i den store ombygningsproces som Håndværksmuseet nu skal igennem, handler det også om, hvad vi kan tilbyde vores gæster og om både deres, de frivilliges og medarbejdernes sikkerhed,” forklarer Jesper Bækgaard, der har et stort håb om, at Håndværksmuseets mange engagerede og dygtige frivillige håndværkere også vil være en del af det nye museum!
Museum Østjylland forventer at slå dørene op til det nye museum, HÅNDVÆRK, i løbet af første halvdel af 2027.
Fakta:
Projektet har et samlet budget på 18.985.000 kr.
Heraf er 13.275.000 kr. modtaget i fondsstøtte fra følgende folde: A.P. Møller Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinusfonden, Knud Højgaards Fond, Axel Muusfeld Fond samt Lemvigh-Müller Fonden.
Museum Østjylland har selv 3.710.000 kr. i projektet, mens Randers Kommune bidrager med et anlægsbudget på 2.000.000 kr.