Gå på safari i Afrikabøger

19. januar 2010

Du vil løbende kunne finde nye bøger på hylderne fra Afrika og om Afrika. Der vil både være bøger fra afrikanske og vestlige forfattere. Ligesom biblioteket fokuserer på både fag- og skønlitteratur samt afrikansk musik. Afrikansk kultur har fart på Bibliotekar Peter Staugaard fortæller, at afrikanske forfattere igennem de sidste hundrede år har skrevet om…

Du vil løbende kunne finde nye bøger på hylderne fra Afrika og om Afrika. Der vil både være bøger fra afrikanske og vestlige forfattere. Ligesom biblioteket fokuserer på både fag- og skønlitteratur samt afrikansk musik.

Afrikansk kultur har fart på
Bibliotekar Peter Staugaard fortæller, at afrikanske forfattere igennem de sidste hundrede år har skrevet om både deres liv, kultur, historie og myter.

Afrikanerne har skrevet på engelsk, fransk, portugisisk, arabisk, swahili og mange afrikanske sprog. De har eksperimenteret med mange litterære stilarter. Deres bøger er blevet udgivet i Afrika, Europa, Nord- og Sydamerika og Asien. Og flere af de afrikanske bøger er blevet oversat til dansk.

“Takket være uafhængighed og øget skolegang i Afrika, er der kommet en stadig større mængde af afrikansk litteratur,” siger Peter Staugaard.

Anerkendte og ukendte forfattere
Sproget i afrikanernes romaner, digte og fortællinger er gennemgående båret af originalitet, sans for sprog og stor integritet. Ikke desto mindre er hovedparten af deres værker fra det afrikanske kontinent ukendt for en europæisk offentlighed.

Dette er til trods for at flere af forfatterne har opnået anerkendelse og optræder i flere optegnelser i både Europa og USA. Der er for eksempel lavet lister med de bedste afrikanske romaner. Du kan læse om de enkelte afrikanske forfattere på Litteratursiden.dk – KLIK her.

Afrikanske genstande
Udover at kunne gå på opdagelse i den afrikanske litteratur, kan biblioteket i den kommende tid også oplyse mere om det kommunale Millennium-initiativ og om Afrika generelt.

I nogle montrer er der udstillet genstande fra Afrika, og der er forskellige informationsmaterialer til rådighed. Blandt andet om de otte Millennium-mål, som verdens ledere vedtog ved en FN konference i år 2000.

Målene skal være med til at vende udviklingen i ulandene. De otte mål er desuden grundlaget for arbejdet hos Randers Millennium.

Randers Millennium er kort fortalt et initiativ, der skal knytte bånd imellem Randers og den Ugandiske by Mbale. Både indenfor skole-, kultur-, fritids- og erhvervsliv.

Du kan tilmelde dig Byen.nu’s gratis nyhedsbrev her på siden til højre.