Efter den overvældende og udsolgte succes med teaterforestillingen Frøken Jensens Kogebog på Randers Teater, er det nu muligt at dykke dybere ned i Frøken Jensens liv og samtid gennem en udstilling på Underværket. I den visuelle fortælling på Underværket kommer man med tilbage til Randers’ gader, som de så ud i frk. Jensens tidlige barndomsår, og dermed følger udstillingen på den aktuelle teaterforestilling.
“Historien om Frøken Jensen er et vigtigt vidnesbyrd fra vores fortid, som også siger noget om nutiden, og det er dejligt at se, hvordan dygtige kulturinstitutioner arbejder sammen om at formidle historien og kulturen i vores kommune og bidrager til, at vi kan få oplevelser, man kan dele med hinanden,” siger borgmester Torben Hansen
Fra den 23. september til den 25. oktober 2024 fanger 29 unikke fotografier essensen af det historiske Randers omkring den tid Frøken Jensen boede i byen. Udstillingen er skabt af Tina Knudsen Jensen fra Museum Østjylland, der har været en tur i arkiverne. Den indfanger, hvordan Randers så ud, da den berømte kogebogsforfatter trådte sine barnesko i byens smalle gader. Gennem billederne får man ikke kun et blik ind i byens forvandling, men også et visuelt minde om en tid, der formede en af Danmarks mest ikoniske madskribenter.
“Vi synes selv i al beskedenhed af udstillingen om Frøkens Jensens Randers er et enestående supplement til teaterforestillingen. Med udstillingen vil vi gerne give gæster en mulighed for at blive lidt klogere på både Frøken Jensen og det Randers, som hun levede i midten af 1800-tallet. Udstillingen og vores sideevents fortsætter fascination af hende. For hvem var Frøken Jensen? “spørger Underværkets leder Annemarie Winther.
Oplæg og rundvisning: Kom tættere på historien
Besøgende hos Underværket kan gratis udforske udstillingen i den overdækkede gade – dagligt fra kl. 8 til 22.
For at give udstillingen ekstra dybde afholdes der to gange i løbet af perioden oplæg af arkivar Tina Knudsen Jensen, der med udgangspunkt i fotografierne vil fortælle om Randers i Frøken Jensens barndom. Oplæggene, der finder sted den 26. september og 21. oktober, afsluttes med en rundvisning i udstillingen, og som en ekstra lille overraskelse serveres der en smagsprøve på en af Frøken Jensens klassiske opskrifter. Arrangementerne er gratis, men der skal bookes billet på Underværkets hjemmeside.
Smag på historien: Workshop og madlavning
Udover oplæggene er der planlagt en særlig event den 23. oktober, hvor madkulturhistorikeren Bettina Buhl fra Det Grønne Museum vil dykke ned i Frøken Jensens indflydelse på dansk madkultur. Efter foredraget vil deltagerne få mulighed for selv at blive aktive, når de under vejledning af Rikke Imer laver æblekompot efter en af Frøken Jensens originale opskrifter. Samtidig demonstrerer Iben Schrader, hvordan man kan fremstille praktiske låg af bomuldsstof og bivoks, som er et bæredygtigt alternativ til plastfilm. Deltagerne får et gør-det-selv-kit med hjem, så de kan eksperimentere videre. Det koster 50 kroner at deltage og billet sælges på Underværkets hjemmeside.
Med kombination af billeder, fortællinger og smagsoplevelser er Frøken Jensens Randers hos Underværket en oplagt mulighed for både historie- og madinteresserede til at lære mere om en kvinde, der med sine kogebøger ikke bare prægede datidens danske husholdninger, men også satte et varigt aftryk på den danske madkultur. Læs mere om udstillingen, rundvisningen og workshoppen på Underværkets hjemmeside; undervaerket.dk