Familie Fra mistrivsel til motivation: Børn finder skoleglæden på ny
Flere og flere børn i Danmark mister lysten til at gå i skole. Det viser nye tal fra Julemærkehjemmene, som netop har offentliggjort en undersøgelse af børns trivsel. Men erfaringerne fra Julemærkehjemmene viser også, at skoleglæden kan genskabes — hvis rammerne er de rette.
Når børn hver morgen pakker skoletasken og bevæger sig mod klasselokalet, er det desværre langt fra alle, der gør det med glæde. Nye tal fra Julemærkehjemmene viser, at kun 42 % af de børn, der kommer på ophold, kan sige, at de er glade for at gå i skole.
“Det er desværre en tendens, vi har set i flere år,” fortæller Henrik Bøtkjær, faglig udviklingschef i Julemærkefonden.
Han forsætter: “Mange børn oplever mobning, faglige vanskeligheder eller uro i timerne, som gør, at skolen bliver et svært sted at være.”
En tryg ramme giver skoleglæden tilbage
Men det behøver ikke være sådan. På Julemærkehjemmene arbejder man målrettet med at genskabe skoleglæden hos børnene. Et år efter endt ophold svarer 57 % af børnene, at de nu er glade for at gå i skole. Det er en markant stigning på 36 %.
Forklaringen skal ifølge Henrik Bøtkjær findes i den måde, undervisningen er tilrettelagt på Julemærkehjemmene. Her går børnene i små hold, hvor der er fokus på ro, fordybelse og undervisning, som er tilpasset den enkeltes niveau.
“Når børnene oplever, at de kan lære og udvikle sig i et trygt miljø, begynder de at tro på sig selv igen. Det er starten på en positiv spiral,” forklarer han.
Samarbejde med barnets skole
En vigtig del af indsatsen er også samarbejdet med barnets egen skole. Det sikrer, at overgangen fra opholdet og tilbage til hverdagen bliver så god som mulig.
I nogle tilfælde vælger barnet at skifte skole, hvis det vurderes som den bedste løsning. Men uanset hvad, viser erfaringerne fra Julemærkehjemmene, at børns trivsel og faglige udvikling hænger tæt sammen med de rammer, de bliver mødt af.
“Det handler ikke om, at barnet er problemet. Tværtimod. Når vi som voksne skaber de rette rammer, ser vi gang på gang, at børn blomstrer op og genfinder lysten til at lære og være sammen med andre,” siger Henrik Bøtkjær.
Sådan arbejder Julemærkehjemmene med skoleglæde:
- Små klasser med ro og tryghed
- Undervisning tilpasset barnets niveau
- Korte skoledage med fokus på trivsel
- Arbejde med sociale relationer og fællesskab
- Støtte i overgangen tilbage til barnets egen skole
En vigtig påmindelse til forældre og skoler landet over er altså klar: Skoleglæde er ikke noget, børn skal finde alene. Det er noget, vi voksne kan hjælpe dem med at genopdage.