Kultur

Fra engangskopper til kunst: 300 børn skaber unik installation i Randers

300 børn og unge omdanner 13.000 engangskopper til et spektakulært kunstværk i Randers. Oplev hvordan affald får nyt liv på P-huset City.

Fra engangskopper til kunst: 300 børn skaber unik installation i Randers
13.000 engangskopper er blevet dekoreret (Foto: Randers Kommune)
Af Rikke Lund 10. marts 2025

Kunstværk skabt af affald

På onsdag, den 12. marts, afsløres kunstværket ‘Mange Bække Små’ på P-huset City i Fischersgade i Randers. Det er skabt af 300 børn og unge, der sammen med konceptkunstner Anni Holm har forvandlet 13.000 brugte engangskopper til et imponerende kunstværk. De farverige kopper, som normalt ville ende som affald, får nu et nyt liv som en del af en stor kunstinstallation på parkeringshusets facade.

NOVU 2025 i Sverige: Venskabsbyerne inviterer 16-20 årige til workshops

Læs også: NOVU 2025 i Sverige: Venskabsbyerne inviterer 16-20 årige til workshops

Et kunstværk med et budskab

Projektet er en del af initiativet ‘Sanseliggørelse af Henkastethed’, der har fokus på bæredygtighed og genanvendelse. Hvert år bliver der i Danmark brugt hele 130 millioner engangskopper, som ofte ikke kan genanvendes og ender som affald i naturen. I stedet for at blive smidt ud, får kopperne her en ny funktion som kunst, hvor de nu danner en flot flokkende fisk i et udtryk af naturens mangfoldighed.

engangskopper kunst3
De mange kopper bliver formet til små fisk (Foto: Randers Kommune)

En markering af billedkunstens værdi

Den 12. marts fejres Billedkunstens Dag, en landsdækkende begivenhed, der hylder kunstens betydning i både undervisning og samfund. Kunstinstallationen på P-huset City er en del af denne fejring, og ferniseringen finder sted på dagen, hvor både børn og voksne vil kunne beundre det færdige resultat. Udsmykningen, der blev skabt i samarbejde med Randers Kunstmuseum, Randers Kommunes Affald & Genbrug og FGU Østjylland, vil stå frem til den første weekend i maj.

engangskopper kunst1
(Foto: Randers Kommune)

Bæredygtighed gennem kunst

Dette projekt er et fantastisk eksempel på, hvordan kunst kan bruges som et værktøj til at fremme bæredygtighed og skabe opmærksomhed omkring affaldsproblematikken. For konceptkunstner Anni Holm og de involverede børn har projektet ikke kun været en kreativ udfordring, men også en mulighed for at lære om vigtigheden af genanvendelse og affaldsreduktion i hverdagen.

Foredrag i Hobro: Hør den fascinerende historie om Novo-brødrene og deres søster

Læs også: Foredrag i Hobro: Hør den fascinerende historie om Novo-brødrene og deres søster

Harerne finder nyt hjem i byens betonjungle

Læs også: Harerne finder nyt hjem i byens betonjungle

Tilmeld dig vores nyhedsbrev