Erhverv

Forskere afslører: Restprodukter fra biogas kan redde økologisk landbrug

Nye danske forsøg viser, at restprodukter fra biogas – som gylle og græs – kan blive nøglen til mere effektiv og bæredygtig gødning i økologisk landbrug. Med en særlig væske, der kombinerer kvælstof og svovl, har forskere opnået både større udbytte og bedre proteinkvalitet i korn. Nu kan affald blive fremtidens gødning.

Forskere afslører: Restprodukter fra biogas kan redde økologisk landbrug
(foto: Adobe)
Af Rikke Lund 10. juni 2025

Flydende gødning med effekt som kunstgødning

På en vindblæst forsøgsmark i Foulum har forskere fra Aarhus Universitet fundet en lovende løsning på et af økologisk landbrugs største problemer: mangel på tilgængeligt kvælstof. Ved at udnytte restprodukter fra biogas – især gylle og kløvergræs – har de udviklet metoder til at producere flydende gødning med bemærkelsesværdig virkning.

Når disse restprodukter først er blevet behandlet i et biogasanlæg og derefter separeret i en fast og en flydende fraktion, viser den flydende del sig at være en næsten lige så effektiv kvælstofkilde som kunstgødning. Målinger viste op til 90 % kvælstofeffektivitet i nogle af de flydende fraktioner – et imponerende resultat, især i økologisk sammenhæng.

En særlig variant kaldet LiqNS har vist sig ekstra lovende. Den indeholder både kvælstof og svovl og opstår som biprodukt i forbindelse med rensning af biogas. Væsken bliver tilsat ammoniak fra tørrede fibre og fungerer som en tynd, effektiv gødning – der ovenikøbet er godkendt til økologisk brug. I forsøgene med vårbyg gav LiqNS ikke bare høje udbytter, men øgede også proteinindholdet i kornet.

Biogas 2
Biogasanlæg (foto: Adobe)
Dagrofa investerer i landsbylivet: Nu uddeles 8 millioner kroner til nye lokale dagligvarebutikker

Læs også: Dagrofa investerer i landsbylivet: Nu uddeles 8 millioner kroner til nye lokale dagligvarebutikker

Ikke alle restprodukter dur

Selvom resultaterne med flydende gødning er positive, gælder det ikke for alle restprodukter fra biogasanlæg. Den faste fiberfraktion – som man ellers havde håbet kunne tilføre fosfor – viste sig at reducere udbyttet i vårbyg. Det skyldes, at den binder kvælstof under nedbrydning og samtidig mister ammoniak ved tørring.

Til gengæld viste den faste fiber gode resultater i marker med hestebønner, som selv kan optage kvælstof fra luften. Her kunne fraktionen bruges som fosforkilde uden negative effekter på udbyttet.

Forsøget viste også, at selve metoden til udbringning spiller en afgørende rolle: Økologiske afgrøder havde en højere udnyttelse af den organiske gødning, når den blev nedfældet frem for udbragt på overfladen. Det skyldes, at næringsstofferne så bedre når planternes rødder og ikke bliver snuppet af ukrudtet.

Et grønnere gødningsvalg for fremtiden

Forskerne håber, at de nye resultater kan være med til at skabe et grønnere og mere effektivt alternativ til både økologisk og konventionel gødning. Metoden kan forbedre udbytter, reducere spild og mindske klimabelastning – og samtidig give landmanden bedre økonomi.

Der er stadig brug for mere viden om, hvordan de forskellige fraktioner bedst håndteres og anvendes i praksis. Forskningen peger dog på, at restprodukter – når de behandles rigtigt – kan gå fra at være affald til at blive en værdifuld ressource i fremtidens landbrug.

Knap 45.000 unge står uden job og uddannelse i Danmark

Læs også: Knap 45.000 unge står uden job og uddannelse i Danmark

Boligpriserne når nye højder: Typisk parcelhus koster nu over tre millioner kroner

Læs også: Boligpriserne når nye højder: Typisk parcelhus koster nu over tre millioner kroner

Tilmeld dig vores nyhedsbrev